Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα διψάνε για μη Ευρωπαίους μετανάστες… αλλά να είναι εξειδικευμένοι

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα διψάνε για μη Ευρωπαίους μετανάστες… αλλά να είναι εξειδικευμένοι

Σαν «μύγα» μέσα στο ευρωπαϊκό γάλα θα μοιάζει η γερμανική πολιτική, μετά τον νόμο για τους μετανάστες που ψηφίστηκε, καθώς θα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που θα ενθαρρύνει μετανάστες να έρθουν στη Γερμανία… αρκεί να ξέρουν «τέχνη».

Το «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε» φαίνεται ότι θα φανεί σωτήριο για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που πασχίσουν να έρθουν στην Ευρώπη, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο, τη Παρασκευή 23 Ιουνίου, για να ενθαρρύνει περισσότερους μετανάστες από το εξωτερικό.

Όταν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD του Όλαφ Σολτς κέρδισε τους συντηρητικούς της Μέρκελ το 2021, ο νέος συνασπισμός SPD-Πράσινων-φιλελεύθερων που ηγήθηκε έκανε σημαία του τη χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

Μπορεί οι Πράσινοι να δυσκολεύονται να κάτσουν δίπλα με τους Φιλελεύθερους, αλλά στο μεταναστευτικό τα βρίσκουν απόλυτα: οι φιλελεύθεροι θέλουν εργάτες για την οικονομία και οι Πράσινοι περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση θέλει απεγνωσμένα να κάνει τη Γερμανία πιο ελκυστική για άτομα από χώρες εκτός ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται χαλάρωση της γραφειοκρατίας και διεύρυνση των ευκαιριών για ειδικευμένους εργαζόμενους, καθιστώντας τη χώρα πιο φιλόξενη στους ξένους.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των κανόνων της μπλε κάρτας και εισαγωγή ενός συστήματος μετανάστευσης που θα βασίζεται σε «βαθμούς». Προβλέπονται, επίσης κινήσεις για την ενθάρρυνση περισσότερης κατάρτισης στη Γερμανία για την προώθηση ταλέντων.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γερμανία προωθεί νόμο για την προσέκλυση μεταναστών, καθώς είχε προηγηθεί ο νόμος Ειδικευμένης Μετανάστευσης (Fachkräfteeinwanderungsgesetz) το 2020 της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά θεωρήθηκε ανεπαρκής.

Δίψα για εργαζόμενους – πολλοί συνταξιούχοι

Γιατί όμως είναι τόσο φιλική η γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια πολιτική, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει άλλο κλίμα;

Πολλοί στη Γερμανία ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να καλύψουν θέσεις και να πληρώσουν τη κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) οι εργοδότες πέρυσι δεν μπόρεσαν να καλύψουν περίπου 630.000 κενές θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει έλλειψη επτά εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι το 2035, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα χρειάζεται 400.000 ειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο για να συμβάλει στην κάλυψη του κενού.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη επιδεινώνεται σημαντικά λόγω των δημογραφικών αλλαγών καθώς η γενιά των baby boomer συνταξιοδοτείται και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960 θα αρχίσουν σύντομα να οδεύουν προς τη σύνταξη.

Σε περισσότερους η μπλε κάρτα, αλλά με μειωμένους μισθούς

Βασικό για τους ειδικευμένους εργάτες είναι ότι θα μειθούν οι μισθολογικές απαιτήσεις για την απόκτηση μπλε κάρτας, η οποία προσφέρεται στη Γερμανία σε κατοίκους εκτός ΕΕ με πανεπιστημιακό πτυχίο από το 2012.

Ο κατώτατος μισθός για να δουλεύψει ένας μετανάστης θα είναι στα 43.800 ευρώ μεικτά ετησίως, ενώ πριν ήταν στα 58.400 ευρώ.

Οι κάτοχοι μπλε κάρτας θα είναι επίσης πιο εύκολο να αλλάξουν εργοδότη, να φέρουν τις οικογένειές τους στη Γερμανία και να λάβουν άδεια για μόνιμη διαμονή στην ΕΕ.

Θα πρέπει να μπορούν να «επιδιώκουν οποιαδήποτε εξειδικευμένη απασχόληση», ακόμα και αν είναι εκτός του τομέα τους. Ειδικά για τους ειδικούς πληροφορικής, προβλέπεται ότι μπορούν να αποκτήσουν «Μπλε κάρτα της ΕΕ» ακόμη και χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου εάν μπορούν να αποδείξουν άλλα προσόντα.

H βαθμολόγηση των μεταναστών

Θα υιοθετηθεί μια νέα βίζα –μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024- για άτομα που αναζητούν εργασία που ονομάζεται «Κάρτα Ευκαιριών» (Chancenkarte). Θα επιτρέψει σε μετανάστες να έρθουν στη Γερμανία και να αναζητήσουν εργασία για ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εξασφαλισμένα τα προς το ζην.

Στην πραγματικότητα οι μετανάστες θα βαθμολογούνται για να «περάσουν» τη βάση της εγκατάστασης. Πρόκειται για ένα σύστημα πόντων τύπου Καναδά που θα διαμορφώνεται από παράγοντες όπως, η επάρκεια της γερμανικής γλώσσας, η ηλικία κτλ. Έτσι, για να πάρει κανείς την κάρτα αυτή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον έξι βαθμούς με άριστα το 10. Οι απαιτήσεις για πιστοποίηση δεξιοτήτων γερμανικής γλώσσας θα πέσουν από το επίπεδο Α2 σε επίπεδο Α1.

Η κάρτα θα μπορεί να παραταθεί έως και δύο χρόνια, εάν οι αιτούντες υποβάλουν σύμβαση εργασίας για ειδική απασχόληση και συμφωνεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης. Εάν όλα

Λιγότερα εμπόδια γενικά για τους εργαζόμενους εκτός ΕΕ

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν να εργάζονται στη Γερμανία ακόμη και κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης των προσόντων τους, όχι μόνο στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει αλλά και σε άλλα παρόμοια επαγγέλματα.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση επιτρέπει στους ειδικευμένους εργαζομένους να λαμβάνουν άδεια μόνιμης εγκατάστασης μετά από τρία χρόνια αντί της προηγούμενης απαίτησης των τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να έρχονται στη Γερμανία με διετή επαγγελματική εμπειρία και δύο χρόνια εκπαιδευτική εμπειρία. Προηγουμένως, απαιτούνταν επαγγελματικά προσόντα σε συγκεκριμένο τομέα για την απόκτηση βίζας εργασίας πριν από την είσοδο στη χώρα.

Θα αλλάξει επίσης ο νόμος περί κατοικίας. Μέχρι τώρα, όριζε ότι η είσοδος στη Γερμανία πρέπει να γίνεται πάντα με βίζα για συγκεκριμένο σκοπό. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι κάποιος που έχει εισέλθει στη Γερμανία με τουριστική βίζα και του προσφέρεται δουλειά στη Γερμανία σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τη χώρα και να υποβάλει αίτηση για μια νέα θεώρηση για συγκεκριμένο σκοπό.

Στο μέλλον, αυτό δεν θα είναι πλέον απαραίτητο, αλλά θα είναι δυνατή η ανάλογη αλλαγή της θεώρησης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία.

Οικογενειακή επανένωση και ευκαιρίες για αιτούντες άσυλο

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα διευρυνθούν οι δυνατότητες οικογενειακής επανένωσης, που σημαίνει ότι πλέον δεν θα είναι μόνο ο/η σύζυγος και τα παιδιά κάποιου που θα μπορούν να τους συναντήσουν στη Γερμανία, αλλά και οι γονείς και οι πεθεροί.

Θα μπορούν μάλιστα να εργάζονται ακόμα και όσοι βρίσκονται στη διαδικασία αίτησης ασύλου. Προκειμένου, όμως να μη δημιουργηθούν «ψεύτικα κίνητρα» για τη μετανάστευση αυτό το μέτρο δεν θα αφορά τους νέους αιτούντες άσυλο, αλλά όσους βρέθηκαν στη Γερμανία μέχρι την 29η Μαρτίου 2023.

Το τίμημα του φιλομεταναστευτικού νόμου

Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από του βουλευτές της κυβέρνησης ο νέος νόμος δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί αμέως. Θα πρέπει  να περάσει από το Bundesrat η οποία εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των γερμανικών κρατών. Μόνο εάν εγκριθεί, εκεί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αλλαγές τέλη του 2023 αρχές του 2024.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν βρίσκονται μόνο εκεί. Οι οργισμένοι Συντηρητικοί καταψήφισαν το νομοσχέδιο, διότι επιτρέπει σε ορισμένους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη απορριφθεί να βρουν δουλειά.

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι το ακροδεξιό AfD -που όπως αναμενόταν καταψήφισε τον νέο νόμο- έχει περάσει στις δημοσκοπήσεις (ARD Deutschland Trend) το κόμμα SPD του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, αποσπώντας ένα 19% αυτή την εβδομάδα έναντι 17%.

Το AfD λέει ότι η Γερμανία δεν ήταν χώρα «μετανάστευσης» αλλά μάλλον «πατρίδα», αντανακλώντας την ολοένα και πιο εθνικιστική άποψη του κόμματος για το τι σημαίνει να είσαι Γερμανός. Το AfD δεν αντικατοπτρίζει την άποψη της κυρίαρχης κοινωνίας ότι η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες εργάτες.

«Το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία είναι πολωμένο και εμπύρετο όσον αφορά τη μετανάστευση. Η κυβέρνηση το θέλει, η οικονομία το χρειάζεται και το κοινοβούλιο το ψήφισε τώρα. Θα το δεχτούν όμως όλοι οι ψηφοφόροι;» αναρωτιέται ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο Damien McGuinness.

Μη πληροφορίες από The Local, BBC

Must in

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»

Δείτε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη media day του αγώνα Ολυμπιακός – Άλμπα και το τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο