Την Τρίτη στις 27 Ιουνίου έχει οριστεί η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος καθώς απορρίφθηκε η τελευταία αίτηση αποφυλάκισης. Μάλιστα στην τελευταία εκδίκαση της υπόθεσης ο εκλεγμένος δήμαρχος τακτική ζητώντας να μεταβληθεί η προφυλάκιση σε κράτηση με περιοριστικούς όρους σε κατ’ οίκον περιορισμό ή παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, ώστε να μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με το himara.gr, η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 11 πμ (τοπική ώρα) στην αίθουσα του δημαρχείου του γηπέδου ποδοσφαίρου Χιμάρας και ο Φρέντι Μπελέρης έχει καταθέσει χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, ώστε να παραστεί στην ορκωμοσία συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια να επιστρέψει στις φυλακές. Η νομική ομάδα του εκλεγμένου δήμαρχου Χιμάρας θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην γίνει δεκτό το αίτημα.

Τι θα συμβεί αν δεν αναλάβει τα καθήκοντά του

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αλβανία, σε περίπτωση που δεν ορκιστεί ο Φρέντι Μπελέρης σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένας αντιδήμαρχος, ο οποίος θα οριστεί από υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ελέγχεται στην πλειοψηφία του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα θα είναι υποστηρικτής του Έντι Ράμα και θα διοικεί μέχρι νεωτέρας το δήμο της Χιμάρας.

Η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη δικαιολόειται σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία συνεχίζεται επειδή η διαδικασία των ερευνών και των ανακρίσεων, μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος και να πάρει η υπόθεσή του την δικαστική οδό.

Αυτό που επικαλείται με εμμονή ο εισαγγελέας του Ειδικού δικαστηρίου είναι ότι «υπάρχει ποινικό προηγούμενο με το Φρέντι Μπελέρη» γι’ αυτό και δεν τον αποφυλακίζουν, διότι όπως ισχυρίζονται «όταν είχε τιμωρηθεί το 2003 για υποτιθέμενη προσβολή των συμβόλων της Αλβανίας, (όταν εμπόδισε με κίνδυνο της ζωής του -ως εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό Πύλιουρι – την κλοπή της κάλπης από παρακρατικούς, στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς), είχε απομακρυνθεί από την Αλβανία και επέστρεψε όταν είχε παραγραφεί η υπόθεση.

Αν δεν μπορέσει να ορκιστεί θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές ενώ αν καταδικαστεί θα πρέπει να παραιτηθεί του αξιώματός του.

Ο Φρέντι Μπελέρης έχει συμπληρώσει πάνω από 40 ημέρες στη φυλακή καθώς συνελήφθη στις 12 Μαΐου στη Χιμάρα, δύο  ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές με την κατηγορία για συνέργεια σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων, ωστόσο οι πολίτες τον εξέλεξαν δήμαρχο.