Το Αζερμπαϊτζάν δεν δέχτηκε τον Ερντογάν σε απευθείας πτήση από την κατεχόμενη Κύπρο
Τα προνόμια των τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και η ψεύτικη πολιτική του Τατάρ.
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στην κατεχόμενη Κύπρο. Τηρώντας αυτή τη φορά την παράδοση.
Επόμενος σταθμός του ήταν το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο δεν πήγαν όλα όπως θα ήθελε. Αφού για να φτάσει στο Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να προσγειωθεί πρώτα στα Άδανα και να προχωρήσει με νέο σχέδιο πτήσης από Τουρκία προς Αζερμπαϊτζάν και όχι απευθείας από κατεχόμενη Κύπρο προς Αζερμπαϊτζάν.
Ούτε καν το Αζερμπαϊτζάν
Με την ιστοσελίδα της αριστερής εφημερίδας BirGun στην Τουρκία να σημειώνει σε άρθρο της στις 18 Ιουνίου πως ο Ερντογάν που «επανέλαβε τον όρο της αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ’ στην ανακοίνωσή του στον Τύπο, αναγκάστηκε να προσγειώσει το αεροπλάνο του στα Άδανα καθ’ οδόν από τo ‘βορρά της Κύπρου’ προς το «αδελφό» Αζερμπαϊτζάν».
Επειδή όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «δεν μπόρεσε να κάνει αποδεκτό όχι μόνο ανά τον κόσμο, αλλά ούτε καν από το Αζερμπαϊτζάν, ότι η ‘ΤΔΒΚ’ είναι ‘ανεξάρτητη’ και ‘κυρίαρχη χώρα’», κάνοντας λόγο για το «μεγάλο και απροκάλυπτο ψέμα των τουρκικών κυβερνήσεων.
Συνέταιροι στο νότο οι τουρκοκύπριοι και αφέντες στο βορρά;
Την ίδια στιγμή η διαχείριση του Κυπριακού από το ψευδοκράτος αλλά και την Τουρκία προκαλεί αντιδράσεις και στα κατεχόμενα. Δεδομένων μάλιστα των προνομίων που απολαμβάνουν οι τουρκοκύπριοι στην ελεύθερη Κύπρο, σε αντίθεση με τους εποίκους που ήρθαν στο νησί μετά το 1974 και ακόμα και αν δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα δεν έχουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραμένουν σε μία ιδιότυπη ομηρία.
Σε άρθρο της τουρκοκυπριακής Yeni Duzen με τίτλο «συνέταιροι στον νότο, αφέντες στον βορρά» σημειώνεται η διαπίστωση ότι οι Τουρκοκύπριοι ωθούνται στο να παίρνουν περισσότερα δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να συμμετέχουν σε ένα κοινό κράτος μέλος της ΕΕ και αναγνωρισμένο διεθνώς με έναν «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο.
Η ψεύτικη πολιτική
Και καταγγέλλει την πολιτική Τατάρ και Άγκυρας ως πολιτικής μαριονέτας ως ««ψεύτικη πολιτική» η οποία προκαλεί απώλειες ειδικά στις οικογένειες που ήρθαν μετά το 1975, στα παιδιά τους και στις γενιές των ανθρώπων από την Τουρκία που δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα εκτός από την Κύπρο».
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στις ελεύθερες περιοχές είναι υπό συζήτηση ήδη «νέα ανοίγματα» για τους Τουρκοκύπριους που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το ερώτημα να είναι τι θα κάνουν οι έποικοι.
Για τον αρθρογράφο δε «η φόρμουλα ‘δύο χωριστών κρατών’ ολοένα και εξελίσσεται σε Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία».
Το «αόρατο κράτος»
Και όπως υποστηρίζει «οι Ελληνοκύπριοι διοικούν το μόνο αναγνωρισμένο και αδιαίρετο κράτος στην Κύπρο, ενώ το βόρειο τμήμα του νησιού ελέγχεται από την Τουρκία μέσω ενός αόρατου κράτους. Οι Τουρκοκύπριοι ή κατά τον επίσημο όρο οι ‘πολίτες της ΤΔΒΚ’ δεν μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον τους. Τώρα συζητούνται ‘ανοίγματα’. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι πολίτες της ΤΔΒΚ, οι οποίοι αναμένουν βοήθεια από την Τουρκία!»
Τα πιθανά ανοίγματα υπέρ των τουρκοκυπρίων στην ελεύθερη Κύπρο
Στα πιθανά ανοίγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους τουρκοκύπριους σημειώνεται η χρήση της τουρκικής γλώσσας σε όλα τα έγγραφα, η χρήση του Γενικού Συστήματος Υγείας από τους Τουρκοκύπριους (σς που ισχύει ήδη για τους κατόχους κυπριακή υπηκοότητας), η διεύρυνση του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η πρόσληψη Τουρκοκυπρίων γιατρών, καθηγητών, αρχιτεκτόνων και άλλων νέων στο δημόσιο, η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων αθλητών στις εθνικές ομάδες, στήριξη σε δικοινοτικές δραστηριότητες τέχνης και πολιτισμού, αύξηση των δυνατοτήτων των Τουρκοκυπρίων να σπουδάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, καταγραφή των γεννηθέντων από μεικτούς γάμους και παροχή υπηκοότητας σε αυτούς αφότου καθοριστεί ο αριθμός τους και δυνατότητα να περνούν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού όλοι όσοι γεννήθηκαν στην Κύπρο, είναι άνω των 18 χρόνων και πληρούν κάποια κριτήρια.
Δεν αντικαθιστούν τη λύση
Ακόμα και με αυτά τα ανοίγματα ωστόσο όπως επισημαίνεται δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικαθίσταται η λύση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «απομακρυνόμαστε από τον στόχο ότι θα διαθέτει μια διεθνή προσωπικότητα η Κύπρος, που θα έχει δύο ίσους εταίρους και μεταφερόμαστε σε ένα μέρος όπως η επιστροφή στην ‘Κυπριακή Δημοκρατία’».
Για τον αρθρογράφο «προβάλλει η εξής υποκριτική πραγματικότητα από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων: Είμαστε συνέταιροι σε ό,τι υπάρχει στον νότο και είναι δικό μας ό,τι υπάρχει στον βορρά!».
Ξεχνάμε τους ελληνοκύπριους
Και επισημαίνει ότι η τουρκοκύπριοι ζητούν δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία «όμως γυρίζουμε την πλάτη στις υποχρεώσεις προς αυτό το κράτος. Ενώ ζητάμε δικαιώματα στον νότο…Ξεχνάμε ότι οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν συμπεριφοράς ‘τουρίστα’ στον βορρά, ότι και αυτοί οι άνθρωποι έχουν εδάφη, περιουσίες και δικαιώματα σε αυτά εδώ τα μέρη».
Με το άρθρο να καταλήγει σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα ζουν την κατάρρευση «‘ψεύτικης’ πολιτικής την οποία ονομάζουν ‘νέα’».
Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι οι τουρκοκύπριοι που αισθάνονται να απειλούνται από το καθεστώς Τατάρ. Σημείωναν δε στο in πως αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες στη βάση μίας λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δηλαδή της ομοσπονδίας, αρκετοί από αυτούς που έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σκέφτονται να μετακομίσουν στις ελεύθερες περιοχές. Καθώς αρκετοί εργάζονται ήδη εκεί και επιλέγουν να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.