Εκλογές 2023: Το «θρίλερ» για την είσοδο στη Βουλή κρίνει την «επιτυχία» του πρώτου – Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η ΝΔ κατακτά την αυτοδυναμία, ωστόσο η άνετη πλειοψηφία στη Βουλή κρίνεται από το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το κατώφλι του 3%. Πώς κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς μοιράζονται οι έδρες στα κόμματα
Στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου οι νέες δημοσκοπήσεις αφήνουν αρκετά ερωτηματικά τόσο ως προς τη σύνθεση της νέας Βουλής αλλά και ως προς τη δυνατότητα της ΝΔ να πετύχει μία άνετη αυτοδυναμία. Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος φαίνεται να μην αλλάζει σημαντικά από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, ενώ υπάρχει η πιθανότητα – αν και μικρή – η επόμενη Βουλή να έχει μέχρι και 9 κόμματα, ενώ το επικρατέστερο σενάριο είναι η επτακομματική Βουλή.
Το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή αλλά και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ θα κρίνουν το ενδεχόμενο μίας ισχυρής πλειοψηφίας, με την Πειραιώς να χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του Μαΐου και σίγουρα πάνω από 40%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis και του MEGA η ΝΔ παρουσιάζει μία κάμψη στο ποσοστό της συγκεντρώνοντας 33,9% , χάνοντας 1,5 μονάδα στην πρόθεση ψήφου από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένος με μόλις μισή μονάδα πάνω από την τελευταία μέτρηση καταγράφοντας 17,6%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μειώνεται στις 16,3 μονάδες από 18,3.
Ωστόσο δεν φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να κάνει την ανατροπή καταγράφοντας ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από τις κάλπες του Μαΐου καθώς τουλάχιστον δημοσκοπικά δεν εμφανίζεται αντίστοιχη τάση.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη εμφανίζεται στο 9,9% ελάχιστα λιγότερο από το 10,1% ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,2%. Τα δύο κόμματα φαίνεται να μένουν σταθερά στα ποσοστά τους με το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική για να καταφέρει να αυξήσει τις ψήφους του.
ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας ξεπερνούν το όριο του 3% στην πρόθεση ψήφου, ενώ Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες – που υποστηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη – συγκεντρώνουν 2,6% και 2,4% αντίστοιχα. Τ0 ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,5% εμφανίζοντας μικρή άνοδο από την προηγούμενη μέτρηση.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι σχεδόν 10%, γεγονός που εντείνει το θρίλερ για την είσοδο στη Βουλή των μικρότερων συσχετισμών αλλά και για το ποσοστό αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Πρόθεση ψήφου
Εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 40% και η νέα Βουλή είναι επτακομματική με το ΜέΡΑ 25 και τους Σπαρτιάτες να απέχουν πολύ λίγο από το κατώφλι του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,7% με τη διαφορά μεταξύ των δύο να παραμένει στις 20 μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,7% και το ΚΚΕ 7,4%, ενώ η Ελληνική Λύση καταφέρνει να μπει στη Βουλή με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8% και η ΝΙΚΗ με 3,6%.
Το «γκάλοπ των γκάλοπ»
Στο «γκάλοπ των γκάλοπ» που παρουσιάζει η ΕΡΤ και που πραγματοποιήθηκε με βάση τις επτά δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες το ρευστό σκηνικό για το πόσα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή παραμένει.
Και εδώ το επικρατέστερο σενάριο είναι η επτακομματική βουλή χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα να υπάρξουν 9 σχηματισμοί στο νέο κοινοβούλιο.
«Μπορεί η πληθώρα κομμάτων να οδηγήσει σε αλληλεξουδετέρωση. Φαίνεται ότι έχουμε κάποια κόμματα που βρίσκονται στο μεταίχμιο του 3% αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα γίνει η διασπορά. Είναι ικανή να τα αφήσει όλα εκτός βουλής ή να τα βάλει όλα εντός; Δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα δύο σενάρια, όσο υπερβολικά κι αν ακούγονται» σημείωσε ο Παναγιώτης Κουστένης που επιμελήθηκε την έρευνα.
Η μέση πρόθεση ψήφου (μέσος όρος από τα δεδομένα των 7 εταιριών δημοσκοπήσεων), διαμορφώνεται ως εξής:
Τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας κινούνται από το 34,7% (κατώτερο) μέχρι και 41,6% (ανώτερο) ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται από το 16,3% (κατώτερο) μέχρι και 18,2% (ανώτερο).
Το ΠΑΣΟΚ κινείται σε ποσοστά από 10,0% έως 12,2%, το ΚΚΕ από 6,1% έως 7,6% και η Ελληνική Λύση από 3,3% έως 3,7%.
Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής:
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επτακομματική Βουλή, με Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. “Είναι αρκετές οι πιθανότητες για την εξακομματική και την οκτακομματική, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ακραίο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής” σχολίασε ο κ. Κουστένης.
«Έχουμε πάρει τους μέσους όρους, με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, και είδαμε ότι υπάρχουν 6 κόμματα τα οποία ο μέσος όρος τους είναι εμφανώς πάνω από το 3,5%. Δηλαδή τα τέσσερα βασικά και μαζί η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Οπότε, θεωρώντας ότι αυτά τα δύο κόμματα κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή, εξετάζουμε ως μίνιμουμ σενάριο την εξακομματική κομματική Βουλή», εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς