Οι 5 «ομάδες» της νέας κυβέρνησης
Από ποιες «κατηγορίες» στελεχών θα απαρτίζεται το νέο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις σαρωτικές αλλαγές προσώπων που αναμένεται να γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Σαρωτικές αλλαγές προδιαγράφονται στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα σε επίπεδο προσώπων – ρόλων (όχι τόσο σε επίπεδο δομών) εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί αυτοδύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει να κάνει πράξη, όπως προσδοκά, όσα κρύβονται στο μπλοκάκι του ως σχέδια επί χάρτου.
Υπό την προϋπόθεση ότι το βράδυ της 25ης Ιουνίου θα πιάσει τον εκλογικό στόχο της «ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», ο ίδιος έχει σκιαγραφήσει μια κυβέρνηση με ευκαιρίες σε νέους παίκτες, με… ξεβόλεμα στελεχών της προηγούμενης τετραετίας και χωρίς, όπως έχει πει δημόσια, να λάβει υπόψη ισορροπίες – γεωγραφικής εκπροσώπησης ή άλλες. Οσο κι αν ενοχλεί τον τρίτο όροφο της γαλάζιας έδρας στην οδό Πειραιώς η ονοματολογία που εξελίσσεται παρασκηνιακά ως προϊόν πληροφοριών από γνωρίζοντες του τρόπου σκέψης του αρχηγού, λογικών εκτιμήσεων ή και… ευσεβών πόθων, έγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το τοπίο θα είναι πλήρως αλλαγμένο.
«Κάποιοι μπορούν να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι από τον πάγκο μπορούν να έρθουν ως βασικοί. Αμετακίνητοι δεν θα υπάρξουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη (Σκάι), επιμένοντας στην μπασκετική ορολογία. Αποχωρήσεις, αναβαθμίσεις, εκπλήξεις αναμένεται να οδηγήσουν στο κάλεσμα συνύπαρξης πέντε κατηγοριών στελεχών σε ένα σχήμα.
Τα μόνα που είναι απολύτως βέβαια είναι αφενός η εντολή που θα σπεύσει να δώσει ο Μητσοτάκης για «σκληρή δουλειά» («ψηλά οι στόχοι, χαμηλά το βλέμμα», έλεγε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2019), αφετέρου οι πρώτες κινήσεις ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Οι υπουργικοί μπλε φάκελοι είναι προς παράδοση, οι δομικές αλλαγές κλείδωσαν (αυτοτελές «κοινωνικό» υπουργείο, ενισχυμένο υπουργείο Αθλητισμού, σημειακές μεταφορές αρμοδιοτήτων στα υπουργεία) και οι κινήσεις του πρώτου εξαμήνου έχουν αποφασιστεί (νομοσχέδια, παρεμβάσεις σε Υγεία και Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ά.).
Οι μητσοτακικοί
Ούτε το ροτέισον ούτε οι μαζικές είσοδοι – έξοδοι θα είναι τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης του… νέου Μαξίμου, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν ως κλειδωμένη τη δομή. Ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Ακης Σκέρτσος και ο Σταύρος Παπασταύρου προδιαγράφεται ότι θα έχουν καθήκοντα στη μετεκλογική μέρα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δουλεύει ήδη την επόμενη κυβερνητική μέρα (νομοσχέδια, Προεδρικά Διατάγματα κ.λπ.) και εφόσον μετεκλογικά, αμέσως ή σε άλλη φάση, βρεθεί εκτός της Ηρώδου Αττικού αυτό αναμένεται να συμβεί μόνο στην περίπτωση που κληθεί να αναλάβει άλλη υπουργική αποστολή (κάποιοι δείχνουν το υπουργείο Εξωτερικών).
Με ρόλο αναμένονται ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος φαίνεται να προορίζεται ξανά σε οικονομικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκιο (πιθανότατα στο Ενέργειας ή στο Οικονομικών) και ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει ακουστεί μεταξύ άλλων για το Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εντός κυβέρνησης και πιθανώς αναβαθμισμένος (Ανάπτυξης, Οικονομικών ή Υποδομών) ο Νίκος Παπαθανάσης και ο εκλογολόγος της ΝΔ Θοδωρής Λιβάνιος.
Πιθανότητα αναβάθμισης δίνουν πολλοί στη Σοφία Ζαχαράκη – την τοποθετούν από τη «βιτρίνα» της κυβέρνησης (την εκπροσώπηση) έως σε υπουργική θέση. Στο μεταξύ, αμετακίνητος φαντάζει και ο πυρήνας συμβούλων του Μητσοτάκη, πρόσωπα που έχουν βρεθεί μπροστά και πίσω από τα φώτα, όπως ο Αλέξης Πατέλης (επί των οικονομικών), η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μετά τη θέση της εκπροσώπησης άνοιξε την ατζέντα των διεθνών επαφών, κ.ά.
Οι πρωτοκλασάτοι
Κάποιους σε άλλη έδρα και άλλους στον πάγκο θα οδηγήσει το προαναγγελθέν ροτέισον, ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της προηγούμενης τετραετίας. «Πάντα τα αιτήματα είναι περισσότερα από τις θέσεις», λέει ο Μητσοτάκης, έχοντας δημόσια χαρακτηρίσει χρήσιμη την εναλλαγή προσώπων στις θέσεις ευθύνης.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι με χαρτοφυλάκιο θα βρεθούν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης (πιθανώς στο Οικονομικών με ενισχυμένες αρμοδιότητες) και Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ εντός φέρεται κατά τις εκτιμήσεις και ο Μάκης Βορίδης – γαλάζιοι υπογραμμίζουν τον ρόλο αυτών των προσώπων στις δύσκολες φάσεις της διακυβέρνησης. Ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται με πιθανό προορισμό το Αμυνας, το οποίο πάντως αποτελεί μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών πόλο έλξης του ενδιαφέροντος αρκετών στελεχών.
Ούτε στο Αμυνας όμως ούτε στο Εξωτερικών θα υπάρξουν τα ίδια πρόσωπα. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δείχνει πιθανός για το Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως ακούγεται σε διάφορα σενάρια, πάντως εντός σχήματος – από το Υγείας που θα επιβλέπει προσωπικά ο Μητσοτάκης έως το Εσωτερικών ή το Αμυνας. Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας δεν θα μείνει στο ίδιο πόστο, αλλά πιθανότατα θα είναι και εκείνος στους μετακινούμενους (Εργασίας ή Υποδομών – Μεταφορών). Στο μεταξύ, αν υπάρχει ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσει ως η εξαίρεση στον κανόνα του ροτέισον, αυτό είναι ο Κώστας Τασούλας.
Οι (περισσότερες) γυναίκες
Η πρώτη τετραετία του Μητσοτάκη έκλεισε με μόνο δύο γυναίκες υπουργούς (Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη), μια εικόνα που προεξοφλείται ότι θα είναι διαφορετική με ανάδειξη γυναικών σε θέσεις και υπουργού και υφυπουργού.
Οι διαθέσεις του προέδρου της ΝΔ φάνηκαν από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου κυριάρχησε τελικά η γυναικεία εκπροσώπηση. Για την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ειρήνη Αγαπηδάκη αναγνωρίζονται και από τον Μητσοτάκη οι γνώσεις της στα ζητήματα της Υγείας και οι εκτιμήσεις λένε ότι έρχεται πιο κοντά ο ενισχυμένος ρόλος της για την επόμενη ημέρα.
Επιπλέον από την ίδια δεξαμενή ανοίγει ενδεχόμενο να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα η πολιτική επιστήμων Ιωάννα Λυτρίβη (τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο), πιθανώς στην ατζέντα της Παιδείας, καθώς η ίδια γνωρίζει θέματα διά βίου εκπαίδευσης, ή και η νεότερη σε ηλικία της ΝΔ Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (έκτη στο Επικρατείας). Δεν αποκλείεται να επιστρέψει η πρεσβευτής στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ενδεχομένως ως ένα θεσμικό πρόσωπο – υφυπουργός στο Εξωτερικών.
Τελευταία ακουγόταν ως πιθανή μια επιστροφή σε υπουργικό θώκο της Ολγας Κεφαλογιάννη μαζί με άλλες γυναίκες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν έχουν υπουργική εμπειρία: η Χριστίνα Αλεξοπούλου (Αχαΐα), η Ελενα Ράπτη (Α’ Θεσσαλονίκης), η οποία προεκλογικά ανέλαβε στην Αθήνα ειδικές αποστολές προώθησης θεμάτων που η ίδια γνωρίζει καλά, όπως η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, κ.ά. Συνολικά πάντως το βλέμμα των γαλάζιων, με φόντο τις αναφορές Μητσοτάκη για περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, πέφτει στις νεοεκλεγείσες ανά την επικράτεια.
Οι millennials
Το 2019 ο Μητσοτάκης επιχείρησε και στην κυβέρνηση στίγμα ηλικιακής ανανέωσης μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα – τους γεννημένους από το 1980 ως το 2000. Τέτοια «ευκαιρία» αναμένεται να υπάρξει ξανά, καθώς έτσι κι αλλιώς οι millennials της πρώτης τετραετίας έχουν σοβαρές πιθανότητες να μη βρεθούν στον πάγκο. Τέτοια πρόσωπα που φέρεται ότι οδεύουν προς αναβάθμιση στην πρώτη φάση μιας νέας θητείας της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Νίκη Κεραμέως, η Δόμνα Μιχαηλίδου (το όνομά της το κουμπώνουν αρκετοί στο νέο υπουργείο «Οικογένειας» ή στο Τουρισμού), αλλά και ο Γιώργος Κώτσηρας και ο Χρίστος Δήμας.
Επιπλέον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ακούγεται ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που ανέπτυξαν στενή συνεργασία με τον Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία. Επίσης, η Αννα Ευθυμίου (πέμπτη σε σταυρούς στην Α’ Θεσσαλονίκης στις 21 Μαΐου), η οποία ήταν ανάμεσα στα στελέχη που ανέλαβαν εκτός έδρας προεκλογικές «αποστολές» σε κλιμάκια μαζί με τον αρχισυντονιστή Νίκο Χαρδαλιά κ.ά. Σε ό,τι αφορά τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος έπιασε το τιμόνι της Πειραιώς τέλος του 2021, φαίνεται ότι θα βρίσκεται στην έδρα του και μετεκλογικά, έχοντας σταθερό δίαυλο και καλή χημεία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, με τους εξ απορρήτων του Μητσοτάκη.
Οι κεντροαριστεροί
Προσωπικά ο Μητσοτάκης παρουσιάζει ως «συνεχές» το… μπόλιασμα της ΝΔ με «ικανά στελέχη» ανεξάρτητα από το ιδεολογικό πρόσημό τους, αναφερόμενος συχνά πυκνά στη δυνατότητα της κεντροδεξιάς παράταξης να προσελκύει πρόσωπα εκτός των νεοδημοκρατικών τειχών. Αυτή η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, όπως την έφερε στο προσκήνιο το 2019 με συγκεκριμένες εισόδους τόσο στο Μαξίμου όσο και στο κυβερνητικό σχήμα, αποτελεί στρατηγική επιλογή.
Αν και δύσκολα επιβεβαιώνεται αν έχει ήδη αίσιο τέλος η βολιδοσκόπηση προσώπων που θα συμβόλιζαν εκ νέου τις ανοιχτές πόρτες της ΝΔ, συγκλίνουσες πληροφορίες λένε ότι μετεκλογικά θα υπάρξει ανακοίνωση για τουλάχιστον ένα πρόσωπο. Στο μεταξύ, ο Γιώργος Φλωρίδης αλλά και η Αννα Διαμαντοπούλου περιλαμβάνονται ξανά στις εικασίες αρκετών γαλάζιων – φήμες τούς έχουν συνοδέψει άλλωστε και στο παρελθόν.
Στην ίδια λογική της πιθανής αξιοποίησης συζητιούνται πρόσωπα που έχουν αναπτύξει προσωπικούς διαύλους με τον Μητσοτάκη αλλά και τον έχουν στηρίξει δημόσια. Ως τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Πύρρος Δήμας – οι φήμες φούντωσαν με αφορμή την επικείμενη αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού, το οποίο θα μεταφερθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού. Ταυτόχρονα η εκλογική επίδοση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα και η μετέπειτα ενεργοποίησή του σε εκτός έδρας περιοδείες συντηρούν συζητήσεις για ενδεχόμενη επιστροφή του σε υπουργείο, όσο κι αν ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν θα λειτουργήσει ως κριτήριο στις τελικές αποφάσεις του.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις