ΗΠΑ: Τα υψηλά επιτόκια φέρνουν κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων
Οι εταιρικές πτωχεύσεις και οι χρεοκοπίες αυξάνονται κατακόρυφα – να γιατί
Κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων αναμένεται να σαρώσει το επόμενο διάστημα τις ΗΠΑ, καθώς καθίστανται ορατές οι συνέπειες από την ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες.
Ήδη τον Μάιο αυξήθηκε το ποσοστό χρεοκοπιών εταιρειών στις ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν με τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν ακριβότερη την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, καθώς και με τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν σημειωθεί 41 χρεοκοπίες στις ΗΠΑ και μία στον Καναδά, οι περισσότερες σε οποιαδήποτε περιοχή παγκοσμίως και υπερδιπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service.
Τα επιτόκια
Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αν και με βραδύτερο ρυθμό, προκειμένου να καμφθεί ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές που επικαλείται το CNBC, τα υψηλά επιτόκια αποτελούν τον βασικό υπαίτιο της οικονομικής δυσπραγίας. Και αυτό γιατί οι εταιρείες που είτε χρειάζονται περισσότερη ρευστότητα είτε εκείνες που έχουν ήδη μεγάλα δανειακά βάρη και χρειάζονται αναχρηματοδότηση έρχονται αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος του νέου χρέους.
«Το κεφάλαιο είναι πολύ πιο ακριβό τώρα», δήλωσε ο Mohsin Meghji, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας αναδιάρθρωσης και παροχής συμβουλών M3 Partners. «Κοιτάξτε το κόστος του χρέους. Θα μπορούσατε λογικά να πάρετε χρηματοδότηση χρέους για 4% έως 6% σε οποιαδήποτε στιγμή κατά μέσο όρο τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα αυτό το κόστος χρέους έχει ανέβει στο 9% έως 13%.»
Αιτήσεις πτώχευσης
Μέχρι τις 22 Ιουνίου στις ΗΠΑ είχαν κατατεθεί 324 αιτήσεις πτώχευσης, πλησιάζοντας το άθροισμα των 374 αιτήσεων κατά το 2022, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους είχαν κατατεθεί περισσότερες από 230 αιτήσεις πτώχευσης, ο υψηλότερος αριθμός για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2010.
Τον Μάιο κατέρρευσε η Envision Healthcare, πάροχος ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, έχοντας σωρεύσει χρέος άνω των 7 δισ. δολαρίων.
Στις μεγάλες εταιρείες και τράπεζες που χρεοκόπησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται οι Monitronics International, Silicon Valley Bank, Bed Bath & Beyond
και η Diamond Sports.
Νέες χρεοκοπίες
Η Moody’s αναμένει ότι το παγκόσμιο ποσοστό αθέτησης πληρωμών θα ανέλθει στο 4,6% μέχρι το τέλος του έτους, υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4,1%. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να ανέλθει στο 5% έως τον Απρίλιο του 2024 προτού αρχίσει να υποχωρεί. Τα υψηλότερα επιτόκια κλυδωνίζουν επιχειρήσεις που, ευρισκόμενες σε ένα περιβάλλον πιστωτικής χαλάρωσης, αξιοποιούσαν χωρίς περιορισμούς τις αγορές χρέους, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες ουδέποτε θα επιτρεπόταν.
«Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή, όπως η αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, τα υψηλά επιτόκια και ο υψηλός πληθωρισμός», αναφέρουν αναλυτές στο CNBC. «Τομείς όπως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά αναμένεται να επηρεαστούν αν οι άνθρωποι περιορίσουν τις δαπάνες τους».
Πηγή: ΟΤ
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ θα κυκλοφορήσει το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ