Οι Σπαρτιάτες, το κόμμα που στήριξε ο πρώην χρυσαυγίτης και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, μπαίνουν στη Βουλή, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παίρνουν 13 έδρες με ποσοστό που φτάνει το 4,72% (με ενσωμάτωση 82,53%).

Με βάση τα στοιχεία του exit poll (στο 100% του δείγματος), οι Σπαρτιάτες αντλούν ψηφοφόρους από κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς, καθώς και από την Πλεύση Ελευθερίας.

Δείτε αναλυτικά:

  • ΝΔ 1,8%
  • Ελληνική Λύση 15,3%
  • Πλεύση Ελευθερίας 10,2%
  • Νίκη 15,3%

Το προφίλ των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία του exit poll, Σπαρτιάτες ψήφισαν το 6,4% των ανδρών και μόλις το 2,5% των γυναικών.

Σε σχέση με τις ηλικίες, το ακροδεξιό κόμμα στήριξε:

  • το 7,8% από τους ψηφοφόρους που είναι από 17 έως 24 ετών
  • το 8,2% από τους ψηφοφόρους που είναι από 25 έως 34 ετών
  • το 6% από τους ψηφοφόρους που είναι από 35 έως 54 ετών
  • το 2% από τους ψηφοφόρους που είναι 55+ ετών

Αναφορικά με τα επαγγέλματα, το 4,9% αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων ψήφισε Σπαρτιάτες.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι Σπαρτιάτες πήραν το 3,8%.

Στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, το ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή πήρε το 4,3%, ενώ στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα πήρε το 6,8%.

Στους ανέργους, οι Σπαρτιάτες πήραν το 9,8%, στους φοιτητές πήραν το 5,8%, στις νοικοκυρές μόλις το 3,5% και στους συνταξιούχους το 1,5%.

Η πολιτική τοποθέτηση

Στην πολιτική τους τοποθέτηση, στην άκρα δεξιά τοποθετούν τον εαυτό τους το 48% των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών, «Τίποτα» δηλώνει το 9,8%, 4% δηλώνουν δεξιοί, 3,2% δηλώνουν δεξιοί, 1,8% δηλώνουν κεντρώοι.

Σε σχέση με τον χρόνο που πήραν την απόφαση να στηρίξουν Σπαρτιάτες, οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος το 21,8% δηλώνει ότι το αποφάσισε μετά από τις 21 Μαΐου και το 11,1% τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες και το 8,2% σήμερα.

Αναφορικά με το πόσο κοντά αισθάνονται στην εκλογική επιλογή τους όσοι ψήφισαν Σπαρτιάτες, το 9,3% αισθάνεται «μακριά», το 5% «ούτε κοντά, ούτε μακριά» και το 4,2% «κοντά».

Νωρίτερα, το in είχε καταγράψει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από άλλα κόμματα στους Σπαρτιάτες με βάση το exit poll στο 80% του δείγματος.

Να τονίσουμε ότι στις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξή του, μην αφήνοντας περιθώρια παρεξηγήσεων για τον χαρακτήρα του κόμματος που εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή.