Μετά από 24 ώρες οι μισθοφόροι της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner «έσπρωξαν» τη Ρωσία στο χείλος του εμφυλίου καθώς ο επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν με 25.000 άνδρες ξεκίνησε την «πορεία για τη δικαιοσύνη», όπως την αποκάλεσε φτάνοντας 200 χλμ. από τη Μόσχα.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διαβεβαίωσε πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία και δήλωσε «έτοιμος να πεθάνει»

Βίντεο που ανέβασαν και επικύρωσαν οι New York Times, δείχνει τη στιγμή που οι μισθοφόροι της Wagner, ξεδιπλώνονται στην πόλη Ροστόφ και καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, αλλά και τη στιγμή που ο ηγέτης της εισέρχεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη.

Μάλιστα διακρίνεται ο Πριγκόζιν να λέει στους μαχητές του ότι ήρθε για να πάρει το «κεφάλι» του αρχηγού του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να εμφανιστούν. Θα μπλοκάρουμε το Ροστόφ και θα κατευθυνθούμε στη Μόσχα», είπε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν.

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner δήλωσε πως οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του Ροστόφ.

Πώς αποφεύχθηκε ο «εμφύλιος»

Τελικά ενώ οι δυνάμεις της Wagner «προέλαυναν» προς τη Μόσχα μετά από επικοινωνία που είχε στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά από συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο συμφώνησε με τον επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης, Γεβγκένι Πριγκόζιν για να σταματήσει η επέλαση και να αποφευχθεί η «αιματοχυσία».

Μάλιστα ο Πούτιν φέρεται να «θυσίασε» τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του προκειμένου να «βάλει φρένο» στην προέλαση.

Συγκεκριμένα, ο Πριγκόζιν φαίνεται να ζήτησε την καρατόμηση του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και του αρχηγού του γενικού επιτελείου Στρατηγού, Βαλέρι Γκερασίμοφ. Επίσης, η συμφωνία φέρεται να συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τα στρατεύματα της Wagner.

Ειδικότερα, απόσυρση της ποινικής υπόθεσης, που δημιουργήθηκε εναντίον του Πριγκόζιν, με την κατηγορία της οργάνωσης ένοπλης ανταρσίας και αμνηστία στους μαχητές της Wagner.