Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τους Σπαρτιάτες και την απαγόρευση στον Κασιδιάρη

Να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τους Σπαρτιάτες και την απαγόρευση στον Κασιδιάρη

Αν τα κόμματα του δημοκρατικού κόσμου αρχίσουν να τσακώνονται τώρα για το ποιος φταίει - όπως ήδη έκαναν στα πάνελ της εκλογικής βραδιάς - ο Κασιδιάρης μάλλον θα εντείνει τους πανηγυρισμούς του

Πέραν όλων όσων προέκυψαν από τις κάλπες της Κυριακής, είναι δεδομένο ότι αποτελεί πολιτικό γεγονός η είσοδος των Σπαρτιατών στην επόμενη Βουλή, στη θέση του τέταρτου κόμματος, με 12 έδρες. Σε μια Βουλή που στην οποία τα κόμματα στα δεξιότερα της ΝΔ θα έχουν συνολικά 34 έδρες.

Γιατί όμως ξεχωρίζουμε ειδικά τους Σπαρτιάτες;

Διότι όπως απέδειξε και ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ (στις 17/6) είναι ένα κόμμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 στελέχη του κόμματος του κατάδικου νεοναζί Κασιδιάρη, ο ένας δε σε κορυφαία θέση, ενώ άλλοι, συγγενείς, συνεργάτες και συνοδοιπόροι χρυσαυγιτών «κοσμούσαν» τα ψηφοδέλτια τους και κάποιοι εξελέγησαν κιόλας. Ο δε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, δικηγόρος Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, σε συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή στις αρχές Ιανουαρίου, εμφανιζόταν ως στέλεχος στο κόμμα «Ελληνες».

Διότι ο επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, μετά από διάφορες περιπλανήσεις (από την Πολιτική Άνοιξη το ΛΑΟΣ), ήταν μέλος του κόμματος του έτερου νεοναζί Λαγού, του ΕΛΑΣΥΝ, και παρουσιαστής κομματικής εκπομπής με σκοπό την παρουσίαση των θέσεων του και τις συζητήσεις με μέλη του, ανάμεσα τους και ο χρυσαυγίτης επικεφαλής. Επίσης, ήδη από το βράδυ των εκλογών, έβγαλε τη μάσκα, με τη δήλωση «θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιαρη για τη στήριξη του, ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα». Υποθέτουμε θα αλληλοσυγχαίρονται και όταν ξανασυναντηθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου ο νεοναζί δικάζεται σε δεύτερο βαθμό και ο Στίγκας έχει εντοπιστεί να παρακολουθεί τη διαδικασία από τις καρέκλες πίσω του.

Ο δε Κασιδιάρης πανηγύρισε την είσοδο στη Βουλή το ίδιο βράδυ, αναρτώντας στο Twitter (όπου διατηρεί λογαριασμό αν και κατάδικος) φωτογραφία του με μπλουζάκι και το σήμα του κόμματος, με το μήνυμα «Νενικήκαμεν» κι ένα πανηγυρικό μονόλογο για το «σύστημα» που «ηττήθηκε κατά κράτος» στον «πόλεμο» εναντίον του, σχολιάζοντας αποκλειστικά σε α’ ενικό και α’ πληθυντικό, με ό,τι αυτό δείχνει για τη σχέση του με τον εν λόγω πολιτικό σχηματισμό.

Λαμβάνοντας κατά νου τα παραπάνω καλό είναι, πριν κάνουμε μια απαραίτητη παύση για περισυλλογή κι αποτίμηση, να θυμηθούμε ορισμένα γεγονότα των προηγούμενων μηνών.

Οι δύο «απαγορεύσεις»

Η προηγούμενη Βουλή ενέκρινε δυο νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό τον περιορισμό της εκλογικής παρουσίας του Κασιδιάρη. Η δεύτερη και συμπληρωματική ρύθμιση ήρθε μετά την ανακοίνωση του, εν όψει των εκλογών του Μαΐου, ότι θα στηρίξει το κόμμα ΕΑΝ. Η νεα διατύπωση επί της ουσίας αναφερόταν σε δικαστικό έλεγχο επί της «πραγματικής ηγεσίας» του εκάστοτε κόμματος που δηλώνει συμμετοχή στις εκλογές, με το σκεπτικό να αποτραπεί στον Κασιδιάρη να πολιτευτεί βάζοντας μπροστά κάποιον αχυράνθρωπο.

Η διατύπωση είχε ως εξής:

«Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα».

Ο Άρειος Πάγος επέτρεψε κανονικά, τελικά, την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος ΕΑΝ.

Όμως είναι κρίσιμο να θυμηθούμε ότι, στο μεταξύ, οχτώ μέρες πριν τη δικαστική κρίση, ο Κασιδιάρης είχε δημοσίως αποσύρει τη στήριξη του στο ΕΑΝ κι ο πρώην αρεοπαγίτης δικαστής πρόεδρος του είχε προβεί σε δηλώσεις ότι είναι «ύβρις» και «συκοφαντία» να τον αποκαλούν «βιτρίνα» του.

Τα δικαστήρια

Είναι δύσκολο για έναν αμύητο πολίτη να συμπεράνει αν στην υπόθεση του κόμματος Σπαρτιάτες η παραπάνω ρύθμιση κι ο δικαστικός έλεγχος απέτυχαν ή όχι. Αν δηλαδή υπήρχαν επαρκή στοιχεία για  να αποδείξουν αν το κόμμα αυτό, με αυτά τα στελέχη και αυτή την ξαφνική εκτόξευση, είναι κόμμα «φερετζές», ένα colpo grosso ενός φυλακισμένου για βαριά ποινικά. Όλα τα προαναφερόμενα και η πορεία του αυτό δείχνουν. Αλλά αυτό που αντιλαμβάνεται ο κοινός νους δεν σημαίνει ότι μπορεί να σταθεί και σε ένα δικαστήριο.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων όμως εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού και εν ονόματι του νομοθετεί και η Βουλή. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα ήταν καλό, διδακτικό και χρήσιμο να απαντηθούν οι απορίες μας.

Διότι αν τα κόμματα του δημοκρατικού κόσμου αρχίσουν να τσακώνονται τώρα για το ποιος φταίει – όπως ήδη έκαναν στα πάνελ της εκλογικής βραδιάς – ο Κασιδιάρης μάλλον θα εντείνει τους πανηγυρισμούς του. Αν πρέπει να τσακωθούν και να αποδώσουν ευθύνες ασφαλώς και να το κάνουν. Μην καταλήξουμε όμως, πάλι, όπως συνέβη τότε για τις νομοθετικές ρυθμίσεις, να τον διαφημίζουμε ως τον αποτελεσματικότερο «μπαμπούλα» του συστήματος χωρίς να δοθούν στοιχεία και υπεύθυνες απαντήσεις ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει την αποτελεσματικότητα τους.

Εξάλλου, η νομική αποτίμηση του πράγματος με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν (δημόσιες δηλώσεις, αποκαλύψεις ρεπορτάζ κλπ) δεν είναι, θεωρητικώς και τυπικά εξαντλημένη. Υπάρχει και το Εκλογοδικείο που δεν δεσμεύεται από πρότερες αποφάσεις.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024