ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ οφείλουν μια «συγγνώμη» στους κρατούμενους του Γκουαντάναμο
Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την μεταχείριση των ΗΠΑ ως «απάνθρωπη και εξευτελιστική».
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Να ζητήσουν συγγνώμη από τους κρατούμενους του Γκουντάναμο κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η μεταχείριση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντί τους ήταν σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική βάσει του διεθνούς δικαίου.
«Παρατήρησα ότι έπειτα από δύο δεκαετίες κράτησης, τα βάσανα των κρατουμένων είναι βαθιά και συνεχίζονται», δήλωσε η Φιονούαλα Νι Αολέν στους δημοσιογράφους μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στο κέντρο κράτησης στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.
«Κάθε κρατούμενος που συνάντησα ζει με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκύπτουν από συστηματικές πρακτικές παράδοσης, βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης», δήλωσε, επικαλούμενη αυτό που αποκάλεσε αδικαιολόγητη χρήση περιορισμών και σχεδόν συνεχή παρακολούθηση.
Παράλληλα, η Φιονούαλα Νι Αολέν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθούν και αποζημιώσεις στους κρατούμενους του Γκουαντάναμο από τις αμερικανικές αρχές.
Σιγή από τις ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η φυλακή δημιουργήθηκε το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την κράτηση αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός της όταν κορυφώθηκε ήταν περίπου 800 κρατούμενοι προτού αρχίσει να μειώνεται.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα σχέδιο γι’ αυτό, και σχεδόν 30 κρατούμενοι παραμένουν σε αυτήν.
Τα σχόλια της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα προστίθενται στην πρόσφατη κριτική του Ερυθρού Σταυρού και μιας άλλης υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να παράσχει δικαστική επίλυση, απολογία και εγγυήσεις μη επανάληψης» αυτού, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις