Ελληνοτουρκικά: Οι επιδιώξεις από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά από την συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν
Μεταξύ των πρώτων που επικοινώνησαν για να δώσουν συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.
Στην συνέχεια, η τουρκική προεδρία εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων με ανανεωμένη εμπιστοσύνη από τους λαούς αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων».
Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πριν από λίγους μήνες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών προκαλούσαν συνεχώς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και την στάση που κράτησε η Ελλάδα στην δύσκολη αυτή στιγμή για την γείτονα χώρα. Ακόμα, και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ερντογάν δεν κλιμάκωσε την σύγκρουση με την Ελλάδα, αν και μετά την επανεκλογή του επανέφερε, όχι όμως με την ένταση των προηγούμενων μηνών, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, απομακρύνοντας, τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, οι οποίοι είχαν προκαλέσει πολλάκις την χώρα μας με τις δηλώσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει στην κρίση των σεισμών της Τουρκίας. Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε δηλώσει πως θέλει να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο.
Τελικώς, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει αρκετές φορές τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει πως «η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου» και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε». Έχει διαμηνύσει άλλωστε ότι, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας». Ακόμη, έχει πει πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020».
Σχετικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα θέσει το ζήτημα της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στον πρόεδρο Ερντογάν.
«Η Τουρκία έχει τη δική της πολιτική στην μειονότητα και αυτό θα το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν», είχε πει χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε ότι ήταν πρόδηλη η παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι λέει Έλληνας διεθνολόγος για τα ελληνοτουρκικά
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και αναλύοντας το συγχαρητήριο μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Δεσποτόπουλος υποστήριξε ότι όντως «δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά αλλά το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων είναι στην Άγκυρα και όχι στην Αθήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο αρκεί ο διάλογος αυτός να έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να αφορά την πραγματική μας διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή το θέμα της Κύπρου.
«Η Ελλάδα πάντα ήταν πρόθυμη για διάλογο διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης κλπ. Αρκεί να έχουμε ένα πλαίσιο λογικής και όχι παράλληλους μονολόγους» σημείωσε. Μιλώντας για την κατάσταση ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι το να έχουμε αυτή τη στιγμή νηνεμία είναι μεγάλη επιτυχία και ότι δεν μιλάμε για διαχείριση δυσκολιών.
Η εμμονή του Ερντογάν με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας
Παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος σταμάτησε να προκαλεί ανοιχτά την Ελλάδα, υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια στρατηγική. Ο λόγος για τον περιορισμό της κούρσας των εξοπλισμών από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αν και το «Μητσοτάκης γιοκ» που είχε πει κάποια στιγμή πλέον αποτελεί παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στην αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας με τα Rafale και τα F-35.
Τελευταία φορά που αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς της Ελλάδας ήταν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν λέγοντας: «Κύριε Πρωθυπουργέ σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Που θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σου δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν και δεν σας ζητούν χρήματα;». Μάλλον θα μιλήσουμε για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».
- Πιο χέρι μόνο στο… μπάσκετ; Τι βλέπουν οι διαιτητές απόψε στο «Καραϊσκάκης»;
- Ήταν όντως οφσάιντ το γκολ του Ολυμπιακού; (vid)
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Αστυνομικός της Βουλής: «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» – Σοκάρει η 35χρονη
- Πάρος: Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια
- Πόλεις: Ποιες είναι οι καλύτερες για αστική κινητικότητα