Γαλλία: Στο «σφυρί» ιστορικό παλάτι Ρώσου ολιγάρχη
Δόθηκε τέλος σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Μετά από χρόνια νομικής διαμάχης, ένα αιωνόβιο παλάτι στη Γαλλική Ριβιέρα, που ανήκε προηγουμένως σε Ρώσο ολιγάρχη, βγήκε επιτέλους στην αγορά, και σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να «πιάσει« περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως γράφει το Bloomberg, το Chateau de la Garoupe στο Cap d’Antibes διατίθεται από την Agrasc (τη γαλλική Υπηρεσία Διαχείρισης και Ανάκτησης Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων).
Σύμφωνα με το πλαίσιο της διαδικασίας δημοπρασίας και την περιγραφή της μεγάλης έπαυλης, οι επισκέψεις των υποψηφίων αγοραστών στο παλάτι έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και οι τελικές προσφορές αναμένονται στις 6 Οκτωβρίου.
Το κτήμα αυτό, που βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία κυριαρχείται από πλούσιους και διάσημους, ανήκε στον Μπόρις Μπερεζόφσκι, ένθερμο επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μια δεκαετία.
Η δικαστική διαμάχη
Ακολούθησε μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη στη Γαλλία με τους πιστωτές του Μπερεζόφσκι, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς και της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot PJSC για την ιδιοκτησία του. Το 2015 κατασχέθηκε από το γαλλικό κράτος στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής αγωγής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο Μπερεζόφσκι, ένας από τους πρώτους και πιο γνωστούς ολιγάρχες της Ρωσίας, αγόρασε το κάστρο τη δεκαετία του 1990, ανοίγοντας το δρόμο για την επέλαση πλούσιων συμπατριωτών του στην περιοχή.
Το κτίσμα βρίσκεται σε μια χερσόνησο ακριβώς ανατολικά των Καννών με εκπληκτική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και τις νότιες Γαλλικές Άλπεις. Χτίστηκε το 1907 από τον βρετανό βουλευτή Charles McLaren, ο οποίος είχε τον τίτλο του βαρόνου του Aberconway. Παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι την απόκτησή του από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο.
Το ακίνητο αποτιμήθηκε κατά τη γαλλική δικαστική διαδικασία σε 93,6 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Η εφημερίδα Nice-Matin τη Δευτέρα ανέφερε μια εκτίμηση σχεδόν 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, το κάστρο με νότιο προσανατολισμό διαθέτει πισίνα, γήπεδο τένις, τζακούζι, σιντριβάνια και κήπους. Το κύριο αρχοντικό είναι περίπου 1.300 τετραγωνικά μέτρα με αίθουσες σχεδίασης, μουσικής και μπιλιάρδου, χειμερινό κήπο και έξι σουίτες επισκεπτών. Οι διαμορφωμένες εκτάσεις εκτείνονται σε 24,7 στρέμματα και περιλαμβάνουν πέντε παραρτήματα ή χώρους διαβίωσης «ορισμένα από τα οποία είναι σε κακή κατάσταση», σύμφωνα με το έγγραφο πώλησης.
Την πώληση για λογαριασμό της κυβέρνησης πραγματοποιεί η Cheuvreux. Η προθεσμία για τις αρχικές προσφορές έληξε στις 17 Ιουνίου και μόνο όσοι επιλεγούν θα κληθούν να επισκεφθούν το ακίνητο με μια εταιρεία που ονομάζεται Bluebird Immobilier.
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Cheuvreux και Bluebird για σχόλια. Το έγγραφο αναφέρει ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας.
Το άδοξο τέλος
Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν στην αυλή του Κρεμλίνου, κατείχε μία τεράστια περιουσία. Ωστόσο, γρήγορα αυτή άρχισε να εξανεμίζεται εξαιτίας της διαμάχης με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Όταν έφυγε από τη ζωή το 2013, άφησε συνολικά χρέη αξίας 419 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο δυσαρέστησε πολλούς από τους πιστωτές και πρώην φίλους του. Οι τελευταίοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους, μέσω της ακίνητης περιουσίας που είχε στο όνομά του. Ανάμεσα σ’ αυτήν ξεχώριζε και το πολυτελές παλάτι.
Ο 67χρονος βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του στο Σάρεϊ της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2013. Στα χρόνια της κυριαρχίας του στη Ρωσία στήριζε τον Μπορίς Γέλτσιν στην εξουσία και στη συνέχεια συνέβαλε στην ανάδειξη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τεράστια ποσά, ενώ είχε γίνει και ένας από τους σκληρότερους πολέμιους του Κρεμλίνου και συγκεκριμένα του Πούτιν.
Ο Μπερεζόφσκι εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2000, όταν έγινε γνωστό ότι οι ανακριτικές αρχές σκοπεύουν να του απαγγείλουν κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις