Πάρκινσον: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από θεραπεία βλαστοκυττάρων της Bayer
Η BlueRock, θυγατρική του γερμανικού ομίλου, έγινε την Τετάρτη η πρώτη εταιρεία που αναφέρει θετικά αποτελέσματα στην Φάση Ι των κλινικών δοκιμών.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Η γερμανική Bayer δείχνει να προηγείται στη διεθνή κούρσα για την ανάπτυξη βλαστοκυτταρικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον.
Η εταιρεία BlueRock, θυγατρική του γερμανικού ομίλου, έγινε την Τετάρτη η πρώτη παγκοσμίως που αναφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Φάση Ι των κλινικών δοκιμών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η Φάση Ι δεν εξέτασε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, έδειξε όμως ότι η έγχυση βλαστικών κυττάρρων στον εγκέφαλο είναι καλά ανεκτή και ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα πολλαπλασιάζονται στις σωστές περιοχές.
Τα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για τη δεύτερη από τις τρεις φάσεις των κλινικών δοκιμών, με τις εγγραφές των πρώτων ασθενών να προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Τα τελευταία χρόνια, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εξετάζουν το κατά πόσον η Πάρκινσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταμοσχευμένα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που λείπει στους ασθενείς της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Έρευνες πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Χάρβαρντ, το Νοσοκομείο του Μπούντανγκ στη Νότια Κορέα, την αυστραλιανή εταιρεία Cyto Therapeutics, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο στην Ιαπωνία.
Η πειραματική θεραπεία της BlueRock βασίζεται σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα που μετατρέπονται στο εργαστήριο σε νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.
Η καταστροφή αυτών των κυττάρων στη λεγόμενη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου πιστεύεται ότι προκαλεί το τρέμουλο, την επιβράδυνση των κινήσεων και τη μυϊκή δυσκαμψία που χαρακτηρίζουν τη νόσο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις