Ταμπόν: Αυστηρώς ακατάλληλον για… Τουρκάλες
Ακόμα και το ταμπόν έχει... εθνικότητα
Όταν η Cigdem Mater ζήτησε από τον γυναικολόγο, που τη παρακολουθεί, να της… συνταγογραφήσει ταμπόν, η απάντηση που έλαβε την άφησε άφωνη: «οι Τουρκάλες δεν χρησιμοποιούν Ταμπόν»
Η δημοσιογράφος και παραγωγός Mater, είναι μια από τις εξέχουσες ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά φαίνεται πληρώνει ακριβά τον ακτιβισμό της.
Βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή κάθειρξης 18 ετών, για φερόμενη συνωμοσία για «ανατροπή» της κυβέρνησης.
Φυλακίστηκε στη φυλακή Μπακίρκοι της Κωνσταντινούπολης, όταν τον Απρίλιο του 2022, τα τουρκικά δικαστήρια καταδίκασαν τις Mater και Mucella Yapici –συγκρατούμενή της ακτιβίστρια- καθώς και έξι άλλους ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Οσμάν Καβαλά, για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, συμμετέχοντας σε πανεθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013.
Υπενθυμίζεται ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τις κατηγορίες ως «άδικες» εκείνη την εποχή, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις διώξεις με «πολιτικά κίνητρα».
Ένα «παράλογο» αίτημα
Ωστόσο η Mater, όπως αναφέρει η Τουρκάλα δημοσιογράφος στο Al Monitor Ezgi Akin, περιγράφοντας με άρθρο της τηΔευτέρα 26 Ιουνίου, τα δεινά της φυλακής, ανέφερε μεταξύ άλλων και την επανειλημμένη απόρριψη του αιτήματός της για… ταμπόν.
Ανέφερε ότι το αίτημά της για πρόσβαση σε ταμπόν μιας χρήσης που δεν ήταν διαθέσιμα στο κατάστημα της φυλακής απορρίφθηκε πολλές φορές από τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου ενός επιστήμονα!
«Η καντίνα πουλάει μόνο σερβιέτες υγιεινής, όχι ταμπόν, γι’ αυτό έκανα έκκληση», έγραψε η Μάτερ. «Το αίτημά μου απορρίφθηκε από το υπουργείο [Δικαιοσύνης] με το αιτιολογικό ότι «τα ταμπόν δεν είναι μεταξύ των καθορισμένων προϊόντων που πωλούνται στην καντίνα».
«Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ζητήσω από τον γυναικολόγο να μου τα συνταγογραφήσει. Ωστόσο, ο γιατρός που επισκέπτεται κάθε δύο εβδομάδες τη φυλακή από το νοσοκομείο Sadi Konuk, απέρριψε το αίτημά μου με το σκεπτικό ότι «οι Τουρκάλες δεν χρησιμοποιούν ταμπόν».
Είδος ταμπού
Όπως αναφέρει η Ezgi Akin «για τις γυναίκες κρατούμενες, η σωστή πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως ήταν πρόβλημα σε πολλές ανεπτυγμένες και υπανάπτυκτες χώρες, αλλά η χρήση ταμπόν είναι ένα είδος ταμπού για πολλές γυναίκες στη μουσουλμανική πλειοψηφία στην Τουρκία όπως και σε άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι το ταμπόν θα μπορούσε να βλάψει τον παρθενικό υμένα και, ως εκ τούτου, την παρθενία».
«Δεν μπορώ να το αποδείξω αυτό, αλλά ορκίζομαι πως όσοι κάνουν τη λίστα με τα καθορισμένα προϊόντα που θα πωλούνται στα κυλικεία και όσοι τα εγκρίνουν είναι όλοι άντρες», σημείωσε ο Μάτερ.
Το άρθρο της Τουρκάλας ακτιβίστριας προκάλεσε οργή στο διαδίκτυο μεταξύ των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών. «Σταματήστε να μετατρέπετε τις ζωές των γυναικών στην κόλαση. Οι γυναίκες δεν θα σας ρωτήσουν τι να χρησιμοποιήσετε ή όχι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Έχουμε βαρεθεί την αλαζονεία σας», έγραψε στο Twitter η Aylin Nazliaka, επικεφαλής του γυναικείου κλάδου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τώρα, δεν μπορώ να το αποδείξω αυτό, αλλά ορκίζομαι ότι αν είχαν έμμηνο ρύση οι άντρες, οι καντίνες των φυλακών θα ήταν γεμάτες με κάθε προϊόν, από σερβιέτες υγιεινής μέχρι ταμπόν και κύπελλα εμμήνου ρύσεως πλήρους μεγέθους», έγραψε ο Μάτερ.
«Κόβουμε τα μαλλιά μας με νυχοκόπτη»
Περιγράφοντας στο συνταρακτικό άρθρο της την πατριαρχική κουλτούρα με την οποία διοικούνται οι γυναικείες φυλακές, η Mater ανέφερε και άλλες πρακτικές διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κρατούμενες.
Είπε ότι ενώ οι άνδρες κρατούμενοι μπορούν να κουρεύονται μία φορά κάθε 15 ημέρες, οι γυναίκες στη φυλακή της έβλεπαν κομμωτήριο μόνο μία φορά κάθε 14 μήνες. «Στους θαλάμους, οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους με μικρά νυχοκόπτη», πρόσθεσε.
«Στις ανδρικές φυλακές, οι άνδρες μπορούν να λαμβάνουν νέα ρούχα από τους επισκέπτες τους κάθε εβδομάδα. Εμείς μπορούμε να τα λάβουμε μόνο μία φορά το μήνα στο Μπακίρκοι», έγραψε.
Στο άρθρο της υποστήριξε ότι ακόμη και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της φυλακής ήταν κωδικοποιημένος με πατριαρχική ιδεολογία.
Ακόμα και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι είναι κατασκευασμένοι με… «ανδρικές» προδιαγραφές. Η καμπίνα του τηλεφωνικού θαλάμου απέτυχε να αναγνωρίσει την παρουσία της συγκρατούμενής της, Mucella Yapici επειδή ήταν κοντή.
Το σύστημα του θαλάμου «λέει ότι δεν εντοπίστηκε άνθρωπος μέσα», φώναξε η Mucella από τον τηλεφωνικό θάλαμο όπου μπήκε για να τηλεφωνήσει στις κόρες της.
Ο θάλαμος απέτυχε να «ανιχνεύσει» το ύψος της Mucella καθώς κατασκευάστηκε με βάση τις μετρήσεις του ύψους των ανδρών», σημείωσε η Mater, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα επιλύθηκε μέσω ενός κουτιού παντοπωλείου στο οποίο μπορούσε να ανέβει πάνω η Yapici για να τηλεφωνήσει.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου