Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένα κοινό εργαλείο μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα

Ένα κοινό εργαλείο μανικιούρ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα

Ορισμένοι δερματολόγοι έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν το τζελ μανικιούρ τους ή έχουν σταματήσει να το κάνουν εντελώς.

Η ακτινοβολία από τα φουρνάκια νυχιών μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκινογόνες μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με μια μελέτη – κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν το συνηθισμένο σας gel mani-pedi αξίζει τον κίνδυνο.

Ορισμένοι δερματολόγοι λένε ότι τα ευρήματα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Nature Communications, δεν είναι καινούργια όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία ή την υπεριώδη ακτινοβολία από οποιαδήποτε πηγή. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι δερματολόγοι έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν το τζελ μανικιούρ τους ή έχουν σταματήσει να το κάνουν εντελώς.

«Τα ευρήματα συμβάλλουν στα δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της (υπεριώδους) ακτινοβολίας και δείχνουν άμεσο κυτταρικό θάνατο και βλάβη στους ιστούς που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος» δήλωσε η Δρ Τζούλια Κέρτις, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα σολάριουμ καταγράφονται ως καρκινογόνα και οι λάμπες UV νυχιών είναι μίνι σολάριουμ για τα νύχια σας προκειμένου να θεραπευτεί το νύχι τζελ» δήλωσε η Κέρτις.

Δείτε το βίντεο 

Τι ακριβώς συμβαίνει

Είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το υπεριώδες φως έχει μήκος κύματος από 10 έως 400 νανόμετρα, σύμφωνα με το Κέντρο Επιστημονικής Εκπαίδευσης UCAR.

Το υπεριώδες φως Α (315 έως 400 νανόμετρα), που βρίσκεται στο ηλιακό φως, διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα και χρησιμοποιείται συνήθως στα φουρνάκια νυχιών UV, τα οποία έχουν γίνει δημοφιλή την τελευταία δεκαετία. Τα κρεβάτια μαυρίσματος (σολάριουμ) χρησιμοποιούν 280 έως 400 νανόμετρα, ενώ το φάσμα που χρησιμοποιείται στα στεγνωτήρια νυχιών είναι 340 έως 395 νανόμετρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αν κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αυτές οι συσκευές, προωθούνται στο εμπόριο ως ασφαλείς, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο Ludmil Alexandrov στο δελτίο ειδήσεων. «Αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει μελετήσει πραγματικά αυτές τις συσκευές και πώς επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο μέχρι τώρα». Ο Alexandrov κατέχει διπλό τίτλο ως αναπληρωτής καθηγητής βιομηχανολογίας και κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Τι δείχνει η έρευνα

Οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα από ανθρώπους και ποντίκια σε υπεριώδη ακτινοβολία, διαπιστώνοντας ότι μια 20λεπτη συνεδρία οδήγησε στο θάνατο του 20% έως 30% των κυττάρων. Τρεις διαδοχικές εκθέσεις διάρκειας 20 λεπτών έκαναν το 65% έως 70% των εκτεθειμένων κυττάρων να πεθάνει. Τα εναπομείναντα κύτταρα υπέστησαν μιτοχονδριακές βλάβες και βλάβες στο DNA, με αποτέλεσμα μεταλλάξεις με μοτίβα που έχουν παρατηρηθεί στον καρκίνο του δέρματος στον άνθρωπο.

Ο μεγαλύτερος περιορισμός της μελέτης είναι ότι η έκθεση κυτταρικών σειρών σε υπεριώδες φως είναι διαφορετική από τη διεξαγωγή της μελέτης σε ζωντανούς ανθρώπους και ζώα, δήλωσε η δερματολόγος Dr. Julie Russak, ιδρύτρια της δερματολογικής κλινικής Russak Dermatology Clinic στη Νέα Υόρκη. Η Russak δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Όταν το κάνουμε την ακτινοβόληση σε ανθρώπινα χέρια, υπάρχει σίγουρα διαφορά» δήλωσε η Russak. «Το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας απορροφάται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Όταν ακτινοβολείτε απευθείας τα κύτταρα στο τρυβλίο Petri, αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό. Δεν έχετε καμία προστασία από το δέρμα, από τα κερατοκύτταρα ή τα ανώτερα στρώματα. Πρόκειται επίσης για πολύ άμεση ακτινοβόληση UVA».

Αλλά αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με προηγούμενα στοιχεία – όπως αναφορές περιπτώσεων ανθρώπων που εμφάνισαν καρκίνωμα πλακώδους κυττάρου, τη δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, έχοντας εκτεθεί σε φουρνάκια UVA – σημαίνει ότι πρέπει «σίγουρα να σκεφτούμε πιο σοβαρά το να εκθέτουμε απλώς τα χέρια και τα δάχτυλά μας στο φως UVA χωρίς καμία προστασία», δήλωσε η Dr Shari Lipner, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας και διευθύντρια του τμήματος νυχιών στο NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center. Η Lipner δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πώς να μειώσετε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία όταν κάνετε μανικιούρ

Εάν ανησυχείτε για το τζελ μανικιούρ αλλά δεν θέλετε να το εγκαταλείψετε, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να μετριάσετε τους κινδύνους.

Εφαρμόστε αντηλιακό ευρέος φάσματος που περιέχει ψευδάργυρο και τιτάνιο γύρω από τα νύχια και φορέστε γάντια UV με κομμένα τα άκρα των δακτύλων όταν έρχεται η ώρα να στεγνώσετε τα νύχια σας» δήλωσε η Κέρτις, η οποία δεν κάνει τζελ μανικιούρ. «Θα συνιστούσα εναλλακτικές λύσεις, όπως τα νέα αυτοκόλλητα προϊόντα για τα νύχια, τα οποία δεν απαιτούν πάντα να σταθεροποιούνται με φουρνάκι UV».

Ορισμένα κομμωτήρια χρησιμοποιούν φώτα LED, τα οποία «θεωρείται ότι δεν εκπέμπουν καθόλου υπεριώδες φως ή εκπέμπουν πολύ, πολύ μικρότερες ποσότητες» δήλωσε η Lipner.

Η Lipner κάνει κανονικά μανικιούρ – το οποίο συνήθως διαρκεί επτά έως 10 ημέρες – όχι σε μια προσπάθεια να αποφύγει το υπεριώδες φως, αλλά μάλλον επειδή δεν της αρέσει η επαφή των νυχιών στην ακετόνη, κάτι  που συνεπάγεται το μανικιούρ με τζελ.

«Τα κανονικά μανικιούρ απλώς στεγνώνουν στον αέρα» πρόσθεσε. «Τα τζελ μανικιούρ πρέπει να επιμεληθούν ή να σφραγιστούν και τα πολυμερή στο βερνίκι πρέπει να ενεργοποιηθούν, οπότε αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τα φώτα UVA».

Εάν έχετε κάνει τακτικά μανικιούρ με τζελ, η Lipner συνιστά να επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να εξετάσει το δέρμα σας για τυχόν πρόδρομες μορφές καρκίνου του δέρματος και να τις αντιμετωπίσει προτού γίνουν σοβαρά προβλήματα. (Το υπεριώδες φως μπορεί επίσης να γεράσει το δέρμα, εμφανίζοντας ηλιακές κηλίδες και ρυτίδες, είπε).

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε οι ειδικοί να μπορούν να εκτιμήσουν πόσο συχνά οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μανικιούρ με τζελ χωρίς να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, δήλωσε η Lipner. Αλλά η Κέρτις συνέστησε να τα φυλάμε για ειδικές περιστάσεις.

Η Russak δεν κάνει πολύ συχνά τζελ μανικιούρ, αλλά χρησιμοποιεί αντηλιακό και γάντια όταν το κάνει, είπε. Η εφαρμογή ορών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, μπορεί επίσης να βοηθήσει, πρόσθεσε.

«Το τζελ μανικιούρ έχει σίγουρα πολύ καλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά αξίζει πραγματικά τον κίνδυνο φωτογήρανσης και ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος; Μάλλον όχι».

Οι άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή που είναι πιο φωτοευαίσθητοι λόγω ανοιχτόχρωμου δέρματος ή αλμπινισμού, φαρμάκων ή ανοσοκαταστολής θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στη λήψη προφυλάξεων, είπαν οι ειδικοί. Αλλά ανεξάρτητα από τον κίνδυνο που διατρέχετε, οι δερματολόγοι προέτρεψαν σε προσοχή.

«Δυστυχώς, η πλήρης προστασία δεν είναι δυνατή, οπότε η καλύτερη σύστασή μου είναι να αποφεύγετε εντελώς αυτά τα φουρνάκια», δήλωσε ο Dr Joshua Zeichner, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

*Με στοιχεία από cnn.com

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024