Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο ανασύνταξης – Οχι συνέδριο κραυγών και αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων
«Θέμα ηγεσίας έθεσε με ένα τρόπο την Κυριακή με τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «το μέγεθος της ήττας, επιβάλλει [...] να τα συζητήσουμε όλα».
Να προσδιοριστεί άμεσα πότε θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο, που είναι άτυπο όργανο, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που σε συνέντευξη, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 25 Ιουνίου, αλλά και στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Καθήκον μας είναι, συλλογικά και συντεταγμένα, να κάνουμε την αποτίμηση, την αυτοκριτική και τις αλλαγές», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”, και υποστήριξε πως «οι συνεδριακές διαδικασίες δεν πρέπει να είναι fast track, μέσα στο κατακαλόκαιρο», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο με στόχους την ενότητα, τη σύνθεση, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση – όχι ένα συνέδριο κραυγών και αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων ή επιφανειακής αυτοκριτικής».
Σύμφωνα με τον κ.Παπαδημούλη, «θέμα ηγεσίας έθεσε με ένα τρόπο την Κυριακή με τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας», «δεν έχω ακούσει κανέναν άλλον να θέτει έως τώρα τέτοιο θέμα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «το μέγεθος της ήττας, επιβάλλει […] να τα συζητήσουμε όλα».
Η επόμενη μέρα
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για κάθε αριστερό, προοδευτικό και δημοκράτη. Έχουμε την πιο δεξιά Βουλή από την πτώση της χούντας και μετά. Με πανίσχυρη ΝΔ, ισχυρότατη άκρα δεξιά – κυρίως εκτός της ΝΔ, αλλά και με ισχυροποιημένη την ακροδεξιά πτέρυγα εντός της ΝΔ. Το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων είναι το μικρότερο σε ποσοστό από το ’74 και μετά. Και για να μην κρυβόμαστε, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Επομένως, για εμάς, το καθήκον μας είναι, συλλογικά και συντεταγμένα να κάνουμε την αποτίμηση, την αυτοκριτική και τις αλλαγές, που είναι προϋπόθεση για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση. Και αυτά να τα κάνουμε, ενώ ταυτόχρονα, θα ασκούμε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν είναι καθόλου καλή, αλλά αντιθέτως, νομίζω ότι θα συνεχίσει το αρνητικό έργο της προηγούμενης 4ετίας και σε κάποιους τομείς θα το επιταχύνει, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν».
Παράλληλα ζήτησε «άμεσα να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Θεωρώ παγίδα και κίνδυνο την καθυστέρηση της συλλογικής, συντεταγμένης προετοιμασίας του οδικού χάρτη, που θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε ταυτόχρονα και τα τρία μας καθήκοντα: Αποτίμηση, αυτοκριτική, ανασύνταξη. Άσκηση αξιωματικής αντιπολίτευσης πιο αποτελεσματικά απ΄ ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια και προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας.
Ο στόχος μας -και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε- είναι να έχουμε ισχυρή καταγραφή στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, να μη βαφτεί και πάλι ο χάρτης μπλε και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Αυτοδιοίκηση.
Ο επόμενος σταθμός, που θα είναι και ένα crash test για μας, θα είναι οι ευρωεκλογές. Ο στόχος είναι μια ισχυρή ανάκαμψη, που θα μας επιτρέψει, σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής – καθώς χάθηκε πια, για δεκαετίες ενδεχομένως, η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας, να διεκδικήσουμε να είμαστε πολύ καλύτεροι, πιο πειστικοί, πιο οργανωμένοι και αποτελεσματικοί, μιλώντας τη γλώσσα του παρόντος και του μέλλοντος, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Η έκκληση
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «η νέα κυβέρνηση είναι απολύτως ελεγχόμενη από το Μαξίμου, ένας πολύ ισχυρός ρόλος δίνεται στον Μάκη Βορίδη, ως τον υπουργό που θα αντικαθιστά τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Η ΝΔ, αφού κατάφερε με μπόλικη προπαγάνδα, εκμεταλλευόμενη και τις δικές μας αστοχίες, αδυναμίες και λάθη, να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να σκεπάσει υποκλοπές, σκάνδαλα, προκλητική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των ισχυρών κλπ, τώρα προσπαθεί να κάνει πράξη το δόγμα Βορίδη: Να μην υπάρξουν πια και θεσμικά οι συνθήκες για την επάνοδο ισχυρών αριστερών και προοδευτικών πολιτικών και κυβερνήσεων. Το στοίχημά μας είναι να το αποτρέψουμε.
Γι’ αυτό απευθύνω μια έκκληση: να προσδιοριστεί άμεσα πότε θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο, που είναι άτυπο όργανο, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Και μέχρι τότε, αυτοσυγκράτηση μέχρι να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για τον οδικό χάρτη στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ώστε συλλογικά και συντεταγμένα να οργανώσουμε αυτό που πρέπει. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή, που τα κοράκια της Μητσοτακικής προπαγάνδας παραμονεύουν, να καθυστερούμε, και μέσα σε αυτό το έδαφος να αναπτύσσεται μια αυτοσχεδιαστική πολυφωνία».
«Θέμα ηγεσίας έθεσε με έναν τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας»
Για τον κ. Παπαδημούλη, «θέμα ηγεσίας έθεσε με ένα τρόπο την Κυριακή με τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας και ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα, αλλά αυτά τα θέματα περιμένω να διευκρινιστούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκλεγεί με συντριπτικό ποσοστό πριν ένα χρόνο. Δεν έχω ακούσει κανέναν άλλον να θέτει έως τώρα τέτοιο θέμα, το μέγεθος της ήττας όμως, επιβάλλει να μην κρύψουμε το θέμα κάτω από το χαλί και να τα συζητήσουμε όλα. Κατά τη γνώμη μου όμως, το θέμα δεν είναι θέμα κυρίως προσώπων, αλλά πολιτικών. Η ευθύνη για την αποτυχία είναι συλλογική και πρέπει να κάνουμε ουσιαστική αυτοκριτική, λιγότερο επιφανειακή απ’ αυτή που κάναμε μετά την ήττα του 2019.
Και να τα πιάσουμε όλα σε αυτή τη συζήτηση: Φυσιογνωμία, πρόγραμμα, πολιτική, επικοινωνία, δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα κόμματος, σχέσεις του με την κοινωνία. Όχι μόνο τα πρόσωπα.
Αλλά νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα – και εκεί ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, όπως και σε όλα άλλωστε, θα είναι καθοριστικός για λόγους προφανείς, λόγω του ειδικού του βάρους σε όλη τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κλίμα μέσα στο οποίο θα προετοιμαστούν αυτές οι συνεδριακές διαδικασίες, που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να είναι fast track, προκειμένου να προετοιμάσουμε σωστά τον αναγκαίο διάλογο».
Συνέδριο ανασύνταξης, όχι κραυγών
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημούλης, σημείωσε: «Το κλίμα είναι πολύ σημαντικό, διότι θα ακουστούν πολλές διαφορετικές απόψεις, και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται. Επομένως, χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου, που να μη φοβηθούμε και τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης, ένα Συνέδριο με στόχους την ενότητα, τη σύνθεση, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση – και όχι ένα συνέδριο κραυγών και αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων ή επιφανειακής αυτοκριτικής, όπου θα συζητάμε μόνο για πρόσωπα.
Υποστηρίζω σταθερά ότι χρειάζονται ολοένα και περισσότερα νέα πρόσωπα στην εμπροσθοφυλακή της συλλογικής μας προσπάθειας. Μαζί με την αναγκαία ιστορική πείρα που χρειάζεται κάθε κόμμα. Είχα διατυπώσει και μια αντίστοιχη ιδέα, αμέσως μετά την ήττα της 21ης Μαΐου. Αυτή η διαδικασία ανανέωσης πρέπει να οργανωθεί αποτελεσματικά και να μην είναι η μόνη, χρειαζόμαστε συζήτηση και συλλογικές αλλαγές σε όλα.
Η ανασύνταξη, η αντεπίθεση και η επανισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως εφικτή, αλλά έχουμε υποστεί μια συντριπτική ήττα και δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν το έχουμε καταλάβει. Και πρέπει να δώσουμε στον κόσμο μας τη δυνατότητα να συμμετάσχει ουσιαστικά. Δεν είναι υπόθεση κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ η ανασύνταξη, είναι συλλογικό έργο δεκάδων χιλιάδων μελών, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που μας ψήφισαν και περιμένουν από εμάς ωριμότητα, ευθύνη και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία της ανασύνταξης. Δεν γίνονται αυτά με fast track διαδικασίες μέσα στο κατακαλόκαιρο».
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»