Εκλογές 2023: Η γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή είναι κεντροαριστερή
Παρά τις καμπάνιες και την ποσόστωση οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και πάλι στη Βουλή. Όμως, η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι όσο πιο συντηρητικοί οι ψηφοφόροι τόσο πιο μικρή είναι η εκπροσώπηση γυναικών στη Βουλή
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Μόλις 65 γυναίκες εξελέγησαν στην νέα Βουλή, η οποία ανανεώθηκε σε ποσοστό 30%.
Οι 28 προέρχονται από τη ΝΔ, 19 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση, 0 από τους Σπαρτιάτες, 1 από την Νίκη και 2 από την Πλεύση Ελευθερίας ( το μοναδικό κόμμα με γυναίκα επικεφαλής).
Όμως, αναλογικά με τις έδρες που εξέλεξε κάθε κόμμα φαίνεται ότι η κεντροαριστερά ψηφίζει πιο εύκολα γυναίκες. Τα συντηρητικά κόμματα και πολύ περισσότερο οι ακροδεξιοί σχηματισμοί έχουν ποσοστιαία με βάση τον αριθμό των βουλευτών που εξέλεξαν και τις γυναίκες που εξελέγησαν σε αυτά πολύ μικρότερα ποσοστά.
Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει 4 γυναίκες στους 10 βουλευτές (39,6%), του ΚΚΕ το 30% απαρτίζεται από γυναίκες, του ΠΑΣΟΚ το 25%, όπως και της Πλεύσης, ενώ η ΝΔ μόλις 17,7% και από τα ακροδεξιά η Λύση έχει 16,6%, η Νίκη 10% και το μόρφωμα Κασιδιάρη- οι Σπαρτιάτες – 0%.
Το ποσοστό των γυναικών στο Κοινοβούλιο είναι μόλις 21,6% και αντικατροπτίζει τις συντηρητικές στάσεις και αντιλήψεις της κοινωνίας, δυστυχώς.Και όμως, αυτό συμβαίνει ενώ η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο έφθασαν το 25% και ενώ παγκοσμίως η τάση σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως και σε οδηγίες είναι να φθάσουν το 50%.
Αλλά και στις εκλογές του Μαΐου υποεκπροσωπούνταν. Είχαν εκλεγεί 71 – 6 περισσότερες απο τις εκλογές του Ιουνίου- αλλά τότε τα ακραία κόμματα δεν είχαν εκλεγεί.
Μία αντίληψη που διαχέεται στην κοινωνία ότι δεν είναι ικανές, ότι δεν μπορούν να διοικήσουν, ότι θα πρέπει να είναι στο σπίτι και να κάνουν παιδιά ή χειρότερα όπως εκφράστηκε από τον Τζήμερο ότι αν δεν έχεις οικογένεια και παιδιά δεν μπορείς να ασχοληθείς με αυτά τα θέματα.
Με αφορμή την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε συζήτηση μου ειπώθηκε ότι οι γυναίκες υποψήφιοι, λόγω ποσόστωσης, δεν είχαν προσόντα, αλλά χωρίς καμία τεκμηρίωση. Δηλαδή, οι άνδρες υποψήφιοι είχαν καλύτερα προσόντα και γι΄αυτό εξελέγησαν; Και οι πολίτες αξιολόγησαν τα προσόντα ενός εκάστου υποψηφίου;
Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσεις μια γυναίκα μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Αλλά πρέπει όταν επιλέγεις που θα βάλεις τον σταυρό σου ως πολίτης να μην διακατέχεσαι από στερεότυπα και προκαταλήψεις για τις γυναίκες και κατ’ επέκταση για τον ρόλο τους στην πολιτική. Να τις αξιολογείς και να τις επιλέγεις με βάση την κοινωνική και πολιτική τους δράση, από τους πολιτικούς τους αγώνες.
Οι γυναίκες δουλεύουν, έχουν ενσυναίσθηση, διεκδικούν θέσεις δουλειάς σύμφωνα με έρευνες όταν έχουν 100% τα προσόντα που απαιτούνται.
Και αν κάποιοι νομίζουν ότι οι γυναίκες που εξελέγησαν προέρχονται από την Αττική ή τα μεγάλα αστικά κέντρα τότε η γεωγραφική ανάλυση τους διαψεύδει. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών βουλευτών προέρχεται από την περιφέρεια. Ίσως, γιατί εκεί τις γνωρίζουν περισσότερο και καλύτερα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις