Οι «νέες σχέσεις» με την Τουρκία και η θετική ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών
Στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις εκλογές και στις δυο χώρες υπάρχει νέο τοπίο.
Νέα σελίδα ανοίγει στο υπουργείο Εξωτερικών, με νέα ηγεσία. Με τις θέσεις της χώρας να παραμένουν δεδομένες στα εθνικά θέματα, ακόμα και αν αλλάζουν τα πρόσωπα που καλούνται να τις υπηρετήσουν.
Αυτό είναι σαφές στους διπλωμάτες τόσο της Άγκυρας όσο και της Αθήνας.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μία επανεκκίνηση στις σχέσεις μπορεί να σηματοδοτηθεί και από την αλλαγή προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις.
Στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις εκλογές και στις δυο χώρες υπάρχει νέο τοπίο.
Καμία αναφορά σε Τουρκία
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην τελετή παράδοσης παραλαβής επέλεξε να μην αναφέρει τη λέξη «Τουρκία».
Ακόμα και αν έστειλε τα μηνύματα του, γενικά. Και κυρίως σύντομα.
Πολιτική Αρχών
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών, μία πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα» σημείωσε ο νέος ΥΠΕΞ κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του από τον απερχόμενο υπουργό, πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη.
Και υπογράμμισε ότι «οι αρχές αυτές που διέπουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση. Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο».
Παρέπεμψε δε για πιο αναλυτική αναφορά σχετικά με την εξωτερική πολιτική, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το σήμα επανεκκίνησης του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται άλλωστε να δοθεί μετά την συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, στις 11-12 Ιουλίου.
Με τις ισορροπίες να παραμένουν εύθραυστες και τις θέσεις της Τουρκίας δεδομένες.
Φραγκογιάννης
Να σημειωθεί ότι στο ΥΠΕΞ από το προηγούμενο σχήμα παρέμεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για την διεξαγωγή του διαλόγου επί της «θετικής ατζέντας». Του μοναδικού τραπεζιού διαλόγου που στρώθηκε και προεκλογικά. Ζητήματα χαμηλής πολιτικής, οικονομικής φύσεως που δεν προκαλούν εντάσεις και δεν ενεργοποιούν υψηλούς τόνους.
Η θετική ατζέντα είναι στα σχέδια που αναμένεται να συνεχιστούν και να έχουν και αποτελέσματα.
Παπαδοπούλου
Έμφαση έδωσε ο Γεραπετρίτης και στην τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών.
Η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβης της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, «με μακρόχρονη θητεία στην ελληνική διπλωματία, σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Από σήμερα αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.
Για να τονίζει ότι «μια πολύ σημαντική πολιτική αναπτύσσεται σήμερα, που είναι στις κρίσιμες θέσεις που απαιτούν συνέχεια, όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών, να υφίστανται Υφυπουργοί εκ της Υπηρεσίας, μέσα από τα σπλάχνα του Υπουργείου, έτσι ώστε να εκφράζεται η συνέχεια του κράτους και η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής».
Ένα βήμα θετικό, ακόμα και αν ακόμα δεν φαίνεται να έχουμε φτάσει στη θέση του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών.
Σε κάθε περίπτωση η Παπαδοπούλου θα έχει στόχο τη σύνδεση της πολιτικής ηγεσίας με τους διπλωμάτες, το σύστημα του ΥΠΕΞ και τον οργανισμό του.
Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται ότι θα έχει το δικό της ρόλο στις εξελίξεις και στη σύνδεση με τις ξένες πρεσβείες.
Κώτσηρας
Στη θέση του ΥΦΥΠΕΞ για τη Δημόσια Διπλωματία και τον Απόδημο Ελληνισμό ο Γιώργος Κώτσηρας. Μαθητής του Γιώργου Γεραπετρίτη όπως αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ, αναλαμβάνει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που εκτός από τους ομογενείς συμπεριλαμβάνει και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
Ελκυστική αλλά δύσκολη καρέκλα
Με τις εξελίξεις να είναι μπροστά, η καρέκλα του υπουργού Εξωτερικών είναι ίσως η πιο ελκυστική, αλλά και μία από τις πλέον επικίνδυνες. Δεν συγχωρεί λάθη, δεν επιτρέπει μικροκομματικές πολιτικές και εντάσεις και αναζητεί συμβιβασμούς και συναινέσεις.
- Οι Έλληνες ξέρουμε ότι θα ζήσουμε πολλά χρόνια. Μπορούμε όμως να τα ζήσουμε όπως θέλουμε;
- Σε ποιες συναλλαγές οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ακόμα μετρητά
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας προανήγγειλε ο Παππάς – «Θα κινηθούμε πάρα πολύ συγκροτημένα»
- Λουκέτο στην OPAP Arena: Στον Εισαγγελέα, η έκθεση της Αστυνομίας- Έρχεται βαριά καμπάνα για την ΑΕΚ
- Πρωτοβουλία αποκατάστασης των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στον όρμο Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας