Ανταρσία Wagner: Ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να συλλάβει την στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας
Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης λένε ότι η ρωσικής υπηρεσία πληροφορίων γνώριζε όλο το σχέδιο εκ των προτέρων
Όταν το προηγούμενο Σάββατο, ο Πριγκόζιν δήλωνε ότι πραγματοποιεί «πορεία για τη δικαιοσύνη» στη Μόσχα, κατάφερε να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην Ρωσία, με τους περισσότερους να αναρωτιούνται, αν αυτό θα σημάνει το τέλος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως κανείς δεν γνώριζε το πλήρες σχέδιο που είχε θέσει σε εφαρμογή το αφεντικό της ομάδας Wagner.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε να αιχμαλωτίσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας στο πλαίσιο της ανταρσίας του, ενώ επιτάχυνε τα σχέδιά του όταν η ρωσική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών έμαθε τις επόμενες κινήσεις του.
Το σχέδιο σύλληψης της στρατιωτικής ηγεσίας
Η πρόωρη έναρξη του σχεδίου του, ήταν ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την τελική αποτυχία της μετά από 36 ώρες, όταν ο Πριγκόζιν ματαίωσε την ένοπλη πορεία προς τη Μόσχα που αρχικά είχε αντιμετωπίσει ελάχιστη αντίσταση.
Ο αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ, αρχικά σκόπευε να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που σχεδίαζαν οι δύο σε μια νότια περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία. Όμως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή FSB έμαθε για το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Ο στρατηγός Βίκτορ Ζολότοφ, διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, μιας εγχώριας στρατιωτικής δύναμης που υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν για τις προθέσεις του Πριγκόζιν πριν ξεκινήσει την απόπειρά του.
Πού στόχευε ο αρχηγός της Wagner
Το σχέδιο του Πριγκόζιν βασίστηκε στην πεποίθησή του ότι ένα μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας θα προσχωρούσε στην εξέγερση και θα στρεφόταν εναντίον των ίδιων των διοικητών τους. Οι προετοιμασίες περιελάμβαναν τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών, καυσίμων και υλικού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και εξελιγμένων κινητών συστημάτων αεράμυνας, ημέρες πριν από την επίθεση, σύμφωνα με τα ευρήματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Γνωρίζοντας τη διαρροή, ο Πριγκόζιν αναγκάστηκε στη συνέχεια να δράσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο την Παρασκευή και κατάφερε να καταλάβει τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, ένα βασικό σημείο διοίκησης για την εισβολή στην Ουκρανία. Η ευκολία με την οποία τα στρατεύματα του Βάγκνερ κατέλαβαν την πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο, υποδηλώνει ότι ορισμένοι διοικητές των τακτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέρος στη συνωμοσία, σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Αφού κατέλαβε το σημείο διοίκησης χωρίς να αντιμετωπίσει αντίσταση, ο Πριγκόζιν χώρισε τις δυνάμεις του και διέταξε μερικές χιλιάδες άνδρες να κατευθυνθούν προς τη Μόσχα, ενώ ο ίδιος διοικούσε την εξέγερση από ένα καταφύγιο στο Ροστόφ, ελπίζοντας ότι οι τακτικές δυνάμεις θα συμμετείχαν στην προσπάθειά του να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία. Η συνωμοσία θα κατέληγε πιθανότατα σε ένοπλη αντιπαράθεση στη Μόσχα, αν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, σύμφωνα με την ανάλυση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Παρέμβαση Λουκασένκο
Ο Λουκασένκο πρότεινε τη φιλοξενία του «αφεντικού» της ομάδας Βάγκνερ στη χώρα του, εν μέρει για να ενισχύσει τη δική του ασφάλεια έναντι πιθανής εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Πούτιν επιδιώκει εδώ και καιρό την απορρόφηση της Λευκορωσίας.
Η μόνιμη τοποθέτηση των στρατευμάτων του Βάγκνερ που συμφωνήθηκε ως μέρος της συμφωνίας για την εκτόνωση της κρίσης έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως προσωπική εγγύηση ασφαλείας του Λουκασένκο, λένε οι αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Τα στρατεύματα της ομάδας Βάγκνερ αντιμετώπισαν μικρή αντίσταση κατά την πορεία τους προς τη Μόσχα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιεσδήποτε τακτικές δυνάμεις άλλαξαν πλευρά για να τους ακολουθήσουν.
Τι προκάλεσε η εξέγερση της ομάδας Wagner
Η εξέγερση του Βάγκνερ προκάλεσε μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Ζβίντσουκ, πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος τώρα διατηρεί ένα ιστολόγιο σχετικά με τον ρωσικό στρατό και την εισβολή του στην Ουκρανία.
Η αναποφασιστικότητα στην καταστολή της εξέγερσης αναφέρεται ως λόγος για την εκκαθάριση διοικητών και αξιωματούχων, έγραψε ο Zvinchuk. Ο Σουρόβικιν δεν έχει εμφανιστεί από το Σάββατο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη