Γαλλία: Η ανισότητα και η αδικία τροφοδοτεί τη βία στα προάστια
«Πουθενά δεν είσαι περισσότερο ξένος απ’ όσο στη Γαλλία» έχει γράψει -όχι άδικα- η φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα.
Τα προάστια στη Γαλλία φλέγονται ξανά. Αφορμή η σοκαριστική δολοφονία 17χρονου οδηγού αυτοκινήτου από αστυνομικό και αιτία η βαθιά ανισότητα και κατάφορη αδικία που χαρακτηρίζει τη γαλλική κοινωνία, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Μισέλ Κοκορέφ.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην γαλλική πόλη Ναντέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ο νεαρός βρισκόταν μέσα σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, το οποίο φέρεται να είχε κάνει αρκετές τροχαίες παραβάσεις.
Ένα βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιστοποιήθηκε από τη Le Monde δείχνει το σταματημένο όχημα και δύο αστυνομικούς να στέκονται στο πλάι στο ύψος του μπροστινού παραθύρου με τον ένα εξ αυτών να κρατά τον οδηγό υπό έλεγχο. Όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς ανοίγει πυρ, και πετυχαίνει τον 17χρονο στο στήθος.
Ένα άλλο βίντεο δείχνει το τρακαρισμένο αυτοκίνητο λίγα μέτρα πιο πέρα. Η Αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο 17χρονος «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» στις οδηγίες των αστυνομικών, ενώ υποστήριξαν πως έπεσε με το αυτοκίνητο επάνω τους.
Ένας θάνατος δυο εκδοχές
Ο 17χρονος λίγο μετά υπέκυψε στο τραύμα του. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν μαζί του ακόμη δύο άτομα. Ο ένας συνελήφθη και ο δεύτερος τράπηκε σε φυγή. Ο αστυνομικός συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
«Προκειμένου ο πυροβολισμός να είναι νόμιμος, θα έπρεπε η ζωή του αστυνομικού να έχει τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό δεν ίσχυε, αφού φαίνεται καθαρά στο βίντεο ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται στο πλάι και όχι μπροστά από το αυτοκίνητο», δήλωσε ο Γιασίν Μπουζρού, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.
Για ανεξήγητο και ασυγχώρητο περιστατικό έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας απήυθνε έκκληση για ηρεμία από όλους.
«Αποφάσισα να κινητοποιήσω 2.000 αστυνομικούς 2.000 αστυνομικούς για να διασφαλίσω ότι η δημόσια τάξη θα διατηρηθεί στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Παρισιού και ειδικά στν περιοχή του Οτ-ντε-Σεν», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
Δυσφήμση της κρατικής εξουσίας
«Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία. Ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να σκοτώνει, εκτός αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα», τόνισε μέσω Twitter ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise, LFI) πρόσθεσε πως η αστυνομία δυσφημεί την κρατική εξουσία και υπογράμμισε πως πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains, LR) Ερίκ Σιοτί εξέφρασε χθες βράδυ την υποστήριξή του στην αστυνομία. «Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας που κινητοποιήθηκαν απόψε στη Ναντέρ για να διατηρήσουν την τάξη. Η νύχτα θα είναι δύσκολη, είσαστε οι υπερασπιστές της συλλογικής ασφάλειάς μας. Τίποτε δεν δικαιολογεί αυτό το χάος», ανέφερε μέσω Twitter.
Να σημειωθεί ότι το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη Γαλλία.
Αυτό που φοβούνται τώρα οι αρχές είναι ότι το κύμα αντιδράσεων μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν της πρωτεύουσας. Ήδη επεισόδια και βανδαλισμοί έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων στις πόλεις Μιλούζ, Ντιζόν και Μπορντό. 24 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις.
«Πουθενά δεν είσαι περισσότερο ξένος από τη Γαλλία»
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που οι φλόγες έζωσαν τα προάστια του Παρισιού ήταν το 2005, όταν οι νέοι ξενικής καταγωγής αντέδρασαν για την περιθωριοποίηση τους, απαιτώντας στους δρόμους την προσοχή και τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης,
Όπως λένε έκτοτε οι αναλυτές για το θέμα αυτό που δεν έχει λυθεί και πυροδοτεί τακτικά εκρήξεις, η μεγάλη αλήθεια που βασανίζει τη γαλλική κοινωνία είναι ότι μπορεί κάποιος να έχει γεννηθεί εκεί, οι γονείς του να έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, αλλά αν κουβαλά το σημάδι της φυλετικής, εθνοτικής ή πολιτισμικής ετερότητας, θα παραμένει για πάντα ξένος και θα πέφτει σευνέχεια σε ένα παραπέτασμα ανυποληψίας.
«Πουθενά δεν είσαι περισσότερο ξένος απ’ όσο στη Γαλλία» έχει γράψει -όχι άδικα- η φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα.
Στη Γαλλία ο περιφερειακός του Παρισιού χωρίζει δυο κόσμους. Η πολυπολιτισμικότητα αλά γαλλικά στα προάστια δεν είναι τόσο γοητευτική. Το πληθυσμιακό μίγμα αποτελείται από μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς σε ποσοστό λίγο πάνω από το 30%.
Κοινωνία ανισότητας κα αδικίας
Πάνω από το 40% των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να βρει δουλειά ενώ για τους κάτω των 25 το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. Όπως εξηγεί ο κοινωνιολόγος Μισέλ Κοκορέφ «η Γαλλία είναι χώρα ισότητας στα χαρτιά και χώρα ανισότητας και αδικίας στην πραγματικότητα».
Μια χώρα επίσης βαθιά σεξιστική, σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Ισότητα ανάμεσα στις Γυναίκες που τους Άνδρες που καταγράφει εκτράχυνση της σχετικής βίας με πρωταγωνιστές τις νεότερες γενιές και θανατηφόρες πολλές φορές συνέπειες.
Υπό αυτή την άποψη συγκλονιστικό και το μήνυμα του ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος έγραψε στο Twitter «πονάω για την Γαλλία μου», στέλνοντας τα συλληπήτηρια του στην οικογένεια ενός αγγέλου, που όπως είπε, που έφυγε πολύ νωρίς.
«(Εύχομαι) μια δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού», σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο Γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις