Ινδία: Φαρμακοβιομηχανία παρασκεύασε σιρόπι με τοξικό βιομηχανικό συστατικό
Υπερβολικές δόσεις βιομηχανικής προπυλενογλυκόλης δηλητηρίασαν δεκάδες παιδιά
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 14χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατέρα της φίλης του
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Ινδική φαρμακοβιομηχανία που μεταξύ άλλων παρασκευάζει και αντιβηχικά σιρόπια και σύμφωνα με καταγγελίες στο Ουζμπεκιστάν πέρυσι τα σκευάσματά της ευθύνονται για τη δηλητηρίαση 19 παιδιών, φέρεται να χρησιμοποίησε ένα τοξικό βιομηχανικής ποιότητας συστατικό, αντί για το νόμιμο φαρμακευτικό υλικό, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Η εταιρεία, Marion Biotech, προμηθεύτηκε το συστατικό – προπυλενογλυκόλη (PG) – από την εμπορική εταιρεία Maya Chemtech India, όπως αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, η Maya δεν είχε άδεια για να πουλά υλικά φαρμακευτικής ποιότητας και «ασχολούνταν μόνο με βιομηχανικής ποιότητας», σύμφωνα με μια πηγή στην εταιρεία με γνώση της έρευνας της Marion.
«Δεν γνωρίζαμε ότι η Marion επρόκειτο να το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει αντιβηχικά σιρόπια βήχα», είπε το άτομο, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί όσο διερευνάται η υπόθεση. «Δεν μας λένε πού χρησιμοποιείται το υλικό μας».
Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι το σιρόπι παρασκευάστηκε με βιομηχανικής ποιότητας PG, ένα τοξικό υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε υγρά απορρυπαντικά, αντιψυκτικά, χρώματα ή επικαλύψεις και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φυτοφαρμάκων.
«Η Marion αγόρασε εμπορική προπυλενογλυκόλη», είπε μια δεύτερη πηγή, ένας ερευνητής, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Υποτίθεται ότι θα έπαιρναν ποιότητας Ινδικής Φαρμακοποιίας», πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στα εθνικά πρότυπα για τη σύνθεση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Η Marion επίσης δεν δοκίμασε το συστατικό πριν το χρησιμοποιήσει στα σιρόπια που πούλησε στο Ουζμπεκιστάν, είπε ο ερευνητής.
Οι κανόνες για τα φάρμακα και τα καλλυντικά της Ινδίας λένε ότι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν την ασφάλεια των συστατικών που χρησιμοποιούν.
Η Maya δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ντιπάκ Σάρμα, Βοηθός Ελεγκτή Φαρμάκων για το Δελχί, όπου εδρεύει η Μaya, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι η υπόθεση ερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές ναρκωτικών.
Η Marion, η οποία δηλώνει ότι ασχολείται με φαρμακευτικά προϊόντα, φυτικά και καλλυντικά προϊόντα, έχει αρνηθεί στο παρελθόν οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ούτε η εταιρεία, ούτε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας ή το υπουργείο Υγείας απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Μια ανάλυση πέρυσι από το υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν έδειξε ότι τα σιρόπια για τον βήχα, Ambronol και DOK-1 Max, που παράγονται από την Marion, περιείχαν υπερβολικές ποσότητες τοξινών διαιθυλενογλυκόλης (DEG) και αιθυλενογλυκόλης (EG), που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Το Ουζμπεκιστάν τον Ιανουάριο συνέλαβε τέσσερα άτομα σε σχέση με τους 19 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών σε εταιρεία που εισήγαγε τα ναρκωτικά Marion.
Κατηγορίες για νοθεία
Οι DEG και EG έχουν χρησιμοποιηθεί από αδίστακτους παράγοντες ως υποκατάστατο της προπυλενογλυκόλης επειδή είναι φθηνότερες, σύμφωνα με ειδικούς της φαρμακευτικής παραγωγής.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το 2021, όταν οι τιμές της προπυλενογλυκόλης εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ένας ή περισσότεροι προμηθευτές αναμείξανε τα φθηνότερα τοξικά υγρά με τη νόμιμη χημική ουσία.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τα συστατικά που χρησιμοποιεί η Marion, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε πως «είναι σημαντικό οι κατασκευαστές προϊόντων να χρησιμοποιούν μόνο κατάλληλα καταρτισμένους προμηθευτές».
Οι δοκιμές τον Ιανουάριο από ένα ινδικό κυβερνητικό εργαστήριο διαπίστωσαν ότι 22 δείγματα σιροπιών που παρασκευάζονται από την Marion ήταν «νοθευμένα και παραποιημένα», δήλωσε ο ελεγκτής φαρμάκων της χώρας τον Μάρτιο.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις