ΟΗΕ: Αποφασίζει αν θα αποχωρήσουν οι κυανόκρανοι από το Μαλί το Συμβούλιο Ασφαλείας
Η MINUSMA είναι η ειρηνευτική αποστολή που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες.
Ψηφοφορία για τον τερματισμό της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί αναμένεται να διεξαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός της εβδομάδας, πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο.
Σχέδιο απόφασης, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη, προβλέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος έξι μηνών, ως το τέλος της χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιχειρήσεις των κυανόκρανων θα περιοριστούν δραστικά.
Στα μέσα Ιουνίου, το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας της δυτικής Αφρικής απαίτησε να αποσυρθεί «χωρίς καθυστέρηση» η MINUSMA, η οποία μετρά πάνω από 13.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς από διάφορα κράτη και αναπτύχθηκε αρχικά το 2013.
Πρόκειται για την ειρηνευτική αποστολή που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες.
Η εντολή της MINUSMA εκπνέει μεθαύριο Παρασκευή.
Προϋπόθεση η συγκατάθεση της χώρας
Για την παρουσία ειρηνευτικών αποστολών του διεθνούς οργανισμού σε οποιαδήποτε χώρα είναι προϋπόθεση η συγκατάθεσή της.
Για να εγκριθεί η απόφαση, πρέπει να την εγκρίνουν εννέα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα).
Η Γερμανία είχε ήδη αποφασίσει να τερματίσει τη συμμετοχή της στην αποστολή το αργότερο την 31η Μαΐου 2024, εξαιτίας των ολοένα μεγαλύτερων δυσκολιών στη συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα στο Μαλί, που αρνείται μεταξύ άλλων να δίνει άδειες για πτήσεις UAVs αναγνώρισης.
Η MINUSMA δημιουργήθηκε το 2013 για να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η χώρα, απειλούμενη με κατάρρευση εν μέσω ραγδαίας προέλασης τζιχαντιστών από το 2012, να προστατευθούν οι άμαχοι, να υποστηριχθεί η προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης και να προασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρά τη διεθνή στρατιωτική παρουσία όμως η δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων εξαπλώθηκε τόσο εντός της χώρας όσο και σε γειτονικά κράτη.
Έπειτα από δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα (2020, 2021), το Μπαμακό στράφηκε στη Ρωσία, προσκαλώντας «στρατιωτικούς εκπαιδευτές», που ωστόσο δυτικές χώρες καταγγέλλουν πως είναι μισθοφόροι της Βάγκνερ.
Η εταιρεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να έχει αναπτύξει κάπου 2.000 μαχητές της στο Μαλί. Η χούντα των συνταγματαρχών υπό τον Ασιμί Γκοϊτά επισήμως το διαψεύδει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις