Πόλεμος στο Σουδάν: Συνεχίζουν να μαίνονται οι μάχες στο Χαρτούμ
Συνολικά περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις 15 Απριλίου
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μάχες εξακολουθούσαν να μαίνονται χθες Τρίτη στο Χαρτούμ μεταξύ των παραστρατιωτικών που απειλούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Σουδάν και του στρατού, ο οποίος έχει καλέσει όλους τους νέους της χώρας να τον στηρίξουν.
Στην πρωτεύουσα οι μάχες μεταξύ του στρατού, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επικεντρώνονται πλέον γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις.
Δεν έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του το Χαρτούμ
Οι ΔΤΥ από την έναρξη του πολέμου, στις 15 Απριλίου, έχουν μαζική παρουσία στις κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου έχουν δημιουργήσει τις βάσεις τους. Ο στρατός από την πλευρά του προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το βασικό του ατού: τους αιθέρες που ελέγχει μόνο αυτός, την ώρα που πεζικό του δεν έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του το Χαρτούμ.
Εδώ και πολλές ημέρες οι ΔΤΥ προσπαθούν να καταλάβουν τις τελευταίες στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα, όπου παραμένουν εκατομμύρια κάτοικοι. Περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις αδέσποτες σφαίρες και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
Οι παραστρατιωτικοί έχουν καταλάβει το αρχηγείο της αστυνομίας και το τεράστιο οπλοστάσιό της, στο νότιο Χαρτούμ, και χθες Τρίτη παρενόχλησαν τον στρατό στις βάσεις του στο κεντρικό τμήμα της πόλη, στα βόρεια και τα νότια. Αν καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τις τελευταίες στρατιωτικές βάσεις, θα καταλάβουν όλο το Χαρτούμ, εκτιμούν οι ειδικοί.
Λεηλασίες
Με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ, οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί έστειλαν ένα μήνυμα στους Σουδανούς. Ο στρατηγός Μπουρχάν κάλεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «όλους τους νέους της χώρας και όλους όσοι μπορούν να την υπερασπιστούν να μην διστάσουν να το πράξουν (…) ή να ενταχθούν στον στρατό». Ο στρατηγός Νταγκλό από την άλλη ανήρτησε στο διαδίκτυο ηχητικό μήνυμα για να απαντήσει στις καταγγελίες του ΟΗΕ περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και «εθνοτικού» πολέμου στο Νταρφούρ.
Χθες εξάλλου η τρόικα για το Σουδάν –Νορβηγία, ΗΠΑ και Βρετανία– κατήγγειλε «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σεξουαλική βία και τη βία με εθνοτικές διαστάσεις, που αποδίδονται κυρίως στους ΔΤΥ και τις συμμαχικές τους δυνάμεις». Ο στρατηγός Νταγκλό υποσχέθηκε «γρήγορες και αυστηρές ενέργειες» εναντίον όσων διέπραξαν αυτού του είδους τις ωμότητες, ενώ οι ΔΤΥ διαβεβαίωσαν ότι έχουν αρχίσει να δικάζουν «απείθαρχα» μέλη τους.
Επίσης απελευθέρωσαν «100 στρατιώτες, αιχμαλώτους πολέμου». Από την έναρξη των συγκρούσεων οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει πολλές φορές αιχμαλώτους μέσω του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να διευκρινίζουν πόσους κρατούν ακόμη. Ο Νταγκλό, που κατάγεται από αραβική φυλή του Νταρφούρ, ζήτησε «να αποφευχθεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο» αυτή η πλούσια επαρχία όπου ζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των Σουδανών. Ο Μπουρχάν κατήγγειλε, όπως και πολλοί μη άραβες κάτοικοι, τη «γενοκτονία» των ΔΤΥ.
Νέα μέτωπα
Ο στρατός, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο Χαρτούμ, πρέπει να αντιμετωπίσει και νέα μέτωπα: μια αντάρτικη ομάδα του επιτίθεται στο Κορντοφάν, νότια του Χαρτούμ, και στον Γαλάζιο Νείλο, στα σύνορα με την Αιθιοπία.
Η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν, που έχει απομακρύνει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της από τη χώρα ήδη από την αρχή του πολέμου, δήλωσε «πολύ ανήσυχη» για τη βία στο Κουρμούκ, μια περιοχή στον Γαλάζιο Νείλο από όπου «εκατοντάδες άμαχοι διέφυγαν προς την Αιθιοπία». Συνολικά περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις 15 Απριλίου, ενώ 600.000 έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν μεταβεί κυρίως στην Αίγυπτο και το Τσαντ.
Ο ΟΗΕ και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των Σουδανών, την ώρα που 25 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις