Προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα: Στον δεύτερο γύρο ο Μπερνάρντο Αρεβάλο – Θα επιδιώξει σχέσεις με την Κίνα αν κερδίσει
Τι υπόσχεται ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, Μπερνάρντο Αρεβάλο που έκανε την έκπληξη περνώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα.
Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την προεδρία της Γουατεμάλας που υπόσχεται να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς και –προς γενική έκπληξη– πέρασε την Κυριακή στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας (διεξάγεται την 20ή Αυγούστου), δήλωσε χθες Τρίτη πως εάν εκλεγεί αρχηγός του κράτους, θα επιδιώξει τη σύναψη σχέσεων με την Κίνα.
«Πρέπει να δουλέψουμε για τις εμπορικές μας σχέσεις και να τις επεκτείνουμε στην περίπτωση της Κίνας», είπε ο κ. Αρέβαλο σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.
Η Γουατεμάλα, το κράτος της κεντρικής Αμερικής με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, διατηρεί για δεκαετίες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και όχι με τον ασιατικό γίγαντα.
Η δήλωση του κ. Αρέβαλο καταγράφεται με φόντο διπλωματικές επιτυχίες της Κίνας τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μεταστραφούν σύμμαχοι της Ταϊπέι.
Η Γουατεμάλα συγκαταλέγεται στις μόλις 12 χώρες –13 αν προστεθεί το Βατικανό– που αναγνωρίζουν διπλωματικά τη νήσο, που το Πεκίνο χαρακτηρίζει κινεζική επαρχία.
Τι είχε αποφασίσει η Σιομάρα Κάστρο
Τον Μάρτιο, η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο αποφάσισε τη σύναψη σχέσεων με την Κίνα και τη διακοπή αυτών με την Ταϊβάν.
Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, 64 ετών, μέλος του Κογκρέσου, γιος του πρώην προέδρου Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951), ήρθε δεύτερος, πίσω από τη Σάντρα Τόρες, επίσης κεντροαριστερή πολιτικό, την πρώην σύζυγο του προέδρου Άλβαρο Κολόμ (2008-2012).
Ο υποψήφιος τόνισε πως θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική της Γουατεμάλας πρέπει να υπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.
«Ας γίνουμε ιδιοκτήτες της εξωτερικής μας πολιτικής», επέμεινε ο κ. Αρέβαλο, για τον οποίο ουδείς μπορεί να υπαγορεύει στη χώρα ποιες θέσεις να υιοθετεί.
Η κυρία Τόρες, με την οποία θα αναμετρηθεί τον Αύγουστο, έχει δεσμευτεί πως θα διατηρήσει τις σχέσεις της Γουατεμάλας με την Ταϊβάν.
Τον Απρίλιο, η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, επισκέφθηκε τη Γουατεμάλα, μια εβδομάδα μετά τη διακοπή των σχέσεων με την Ονδούρα. Ο γουατεμαλτέκος απερχόμενος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά) ανταπέδωσε κατόπιν, έκανε επίσημη επίσκεψη στη νήσο, υποσχόμενος να βαθύνει τη διμερή σχέση.
Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γουατεμάλας, προσπαθούν να σταματήσουν τη διπλωματική αιμορραγία της Ταϊβάν στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής.
Σε περίπτωση που η Γουατεμάλα πράγματι έπαυε να αναγνωρίζει τη νήσο, ο μοναδικός σύμμαχος που θα απέμενε στην Ταϊβάν στην περιοχή της κεντρικής Αμερικής θα ήταν το μικροσκοπικό Μπελίζ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής: «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
- Σίμπιλ Σέπερντ: Αγνώριστη η 74χρονη πρωταγωνίστρια της σειράς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»
- Ο Εμπαπέ θα ήθελε να παίξει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο
- Η αναβάθμιση των ραντάρ Commander AR-327 και η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ
- Στο Χονγκ Κονγκ δεν παίρνουν αψήφιστα τις «απάτες» από τα μηχανήματα με τα λούτρινα
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Πρωτιά στην τηλεθέαση και η δεύτερη εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου