Σουηδία: Δόθηκε αδεια για τη διεξαγωγή συγκέντρωσης όπου ο διοργανωτής θα κάψει το Κοράνι
Το θέμα είναι ευαίσθητο στη Σουηδία, όπου διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε αντίτυπο του Κορανιού, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της πρόκειται να κάψει αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.
«Η αστυνομία έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης», καθώς εκτίμησε ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια» εξαιτίας του γεγονός της καύσης του Κορανίου «δεν είναι τέτοιας φύσης που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της», ανέφερε στην απόφασή της.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας) μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης.
Το θέμα είναι ευαίσθητο στη Σουηδία, όπου διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε αντίτυπο του Κορανιού, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το δεδικασμένο κατά της απαγόρευσης
Ο διοργανωτής της σημερινής συγκέντρωσης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Ιρακινός πρόσφυγας που θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, ανέφερε ότι θέλει «να εκφράσει την άποψή του». «Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω», έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.
Εκτός από τον Μομίκα άλλος ένας άνθρωπος αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδήλωση, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία.
Η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν είχε εγκρίνει τη διεξαγωγή δύο διαδηλώσεων, στις 6 και 9 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια των οποίων οι διοργανωτές τους θα έκαιγαν το Κοράνι, καθώς είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.
Οι διαδηλωτές είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Την πρωτόδικη απόφαση επικύρωσε και το εφετείο, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που επικαλέστηκε η αστυνομία «δεν συνδέονταν ξεκάθαρα» με τις εν λόγω διαδηλώσεις.
Σε αυτή την απόφαση βασίστηκε η αστυνομία της Στοκχόλμης για να επιτρέψει τη σημερινή συγκέντρωση.
«Δεν είναι σίγουρο αν θα ενταχθεί μέχρι τον επόμενο μήνα η Σουηδία στο ΝΑΤΟ»
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η Σουηδία συνεχίζει να θέλει να ενταχθεί στο NATO πριν ή κατά τη σύνοδό της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να το κάνει έως τότε.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας. Η Φιλανδία έγινε μέλος της Συμμαχίας τον Απρίλιο αλλά η διαδικασία γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς στην περίπτωση της Σουηδίας. Η Σουηδία έχει θέσει ως στόχο την ένταξή της στη Συμμαχία στη σύνοδο στις 11-12 Ιουλίου και ενώ έχει ισχυρή στήριξη από άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει ακόμα την έγκρισή τους.
«Η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο SVT. «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα συμβεί συγκεκριμένα στο Βίλνιους ή αμέσως πριν από το Βίλνιους, παρόλο που αυτό ήταν η φιλοδοξία μας από την αρχή. Και αυτό είναι μια φιλοδοξία που μοιραζόμαστε και με κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ».
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων -μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα.
Στο μεταξύ, η Σουηδία έχει δηλώσει ότι η ελευθερία λόγου έχει κατοχυρωθεί μέσω του συντάγματός της και ότι έχει ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη συμφωνία με την Τουρκία και την Φιλανδία η οποία επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.
Σουηδοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στις 14 Ιουνίου και είχαν καλές συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σουηδίας ενώ αναμένεται να έχουν μια ακόμα συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες που διοργανώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο στο Βίλνιους.
«Έχουμε επίσης πει ότι σεβόμαστε το ότι είναι η Τουρκία που λαμβάνει αποφάσεις και είναι καλό που έχουμε τώρα άλλη μια συνάντηση…και ίσως μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ενόψει της συνόδου του Βίλνιους σε αυτού του είδους τη συζήτηση», δήλωσε ο Κρίστερσον.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις