Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Τι είναι και πώς να το αποφύγετε

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Τι είναι και πώς να το αποφύγετε

Από το 1990, 1.050 παιδιά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας σε αυτοκίνητα.

Ενώ το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο. Μια ζεστή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή μέρα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να ζεσταθεί σε επικίνδυνες θερμοκρασίες σε μόλις δέκα λεπτά.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που μένουν μόνα τους σε ένα όχημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία σε σταθμευμένα οχήματα. Από το 1990, 1.050 παιδιά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας σε αυτοκίνητα. Ο κλινικός ορισμός της θερμοπληξίας είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου υπερβαίνει τους 104 βαθμούς. Ένα ατυχές στατιστικό είναι ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 39 παιδιά πεθαίνουν από τυχαία εγκατάλειψη, σκόπιμη εγκατάλειψη ή απόκτηση πρόσβασης χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα. Εκτός από την αδυναμία του παιδιού να ξεφύγει από τα συστήματα ασφαλείας ή να ξεκλειδώσει τις πόρτες του αυτοκινήτου, το σώμα των παιδιών υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Επιπλέον, τα καυτά αυτοκίνητα είναι η κύρια αιτία θανάτου που δεν σχετίζεται με οχήματα σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού;

Το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού αναφέρεται στο τι συμβαίνει όταν οι γονείς αφήνουν κατά λάθος ένα μωρό ή μικρό παιδί σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο και συχνά έχει τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ιατρική εξήγηση που περιγράφει πώς ένας γονέας μπορεί να φύγει από το αυτοκίνητο χωρίς να σκέφτεται το παιδί του στο πίσω κάθισμα. Το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού εμφανίζεται συχνά όταν οι γονείς εστιάζουν σε μελλοντικές εργασίες αντί στη στιγμή. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ένα ήσυχο ή κοιμισμένο μωρό.

Δεν υπάρχει σταθερό προφίλ χαρακτήρα του γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο. Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού επηρεάζει τους γονείς σε φυλή, φύλο, εισοδήματα και μορφωτικά επίπεδα και ιδιοσυγκρασία προσωπικότητας. Το να ξεχνάτε ένα παιδί στο αυτοκίνητο συμβαίνει πιο συχνά όταν ένας γονέας έχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ή όταν το παιδί είναι στο αυτοκίνητο κάνει πολλές εργασίες χωρίς σκέψη.

Σε πολλές περιπτώσεις με το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού, οι γονείς που συνήθως δεν πηγαίνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή σε μπέιμπι σίτερ θα κάνουν την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά κάθε μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός οδηγεί την κανονική διαδρομή χωρίς να το σκεφτεί. Το να κάνεις μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται κινητική μνήμη. Όταν κάνετε μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας κινητική μνήμη, ελευθερώνει χώρο στον εγκέφαλό σας για να σκεφτείτε τις μελλοντικές εργασίες που έχετε. Ένα ήσυχο μωρό ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί από έναν γονέα που: Α) έχει φύγει από τη στιγμή και Β) επικεντρώνεται στο μέλλον.

Ενώ το 56% των θανάτων από καυτά αυτοκίνητα συμβαίνει όταν γονείς αφήνουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ένα παιδί μπορεί να πεθάνει σε ένα όχημα. Στο 28 τοις εκατό των περιπτώσεων, το παιδί απέκτησε πρόσβαση σε ένα όχημα εν αγνοία του γονέα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την πρόσβαση ενός παιδιού σε ένα όχημα είναι να κρατάτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας μακριά.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο αριθμός των θανάτων από καυτά αυτοκίνητα μεταξύ των παιδιών παρέμεινε σχετικά σταθερός από το 1998.

Ποια είναι τα στάδια της υπερθερμίας;

  • Ο ιδρώτας και οι σφυγμοί εξασθενούν. Μόλις το σώμα φτάσει τους 105 βαθμούς, θα εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα. Ο ιδρώτας θα γίνει βαρύς και ο σφυγμός θα γίνει αδύναμος, αλλά γρήγορος. Αρχικά, το δέρμα είναι δροσερό, μαλακό και χλωμό. Τελικά, επώδυνοι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απώλειας σωματικών υγρών.
  • Αφυδάτωση. Καθώς το σώμα συνεχίζει να χάνει υγρά και αρχίζει να στεγνώνει, εμφανίζεται αφυδάτωση. Το δέρμα, τα χείλη και το στόμα θα γίνουν ζεστά και ξηρά. Όταν το σώμα δεν έχει πλέον επαρκή υγρά για να ιδρώσει, οι προσπάθειες να προσπαθήσει να κρυώσει τελικά θα αποτύχουν.
  • Ναυτία, έμετος και πονοκεφάλους. Το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας οργάνων είναι η υπερβολική ναυτία, ο έμετος και οι πονοκέφαλοι ως αποτέλεσμα σοβαρής αφυδάτωσης.
  • Νευρολογική δυσλειτουργία. Η λιποθυμία και η σύγχυση αρχίζουν να συμβαίνουν καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να ρυθμίσει ταπεινές εργασίες όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Το δέρμα γίνεται μπλε ή χλωμό. Καθώς η κυκλοφορία αρχίζει να αποτυγχάνει, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος θα περιοριστούν ακούσια.
  • Επιληπτικές κρίσεις. Ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, πριν από την ανεπάρκεια οργάνων, ένα από τα τελικά στάδια της υπερθερμίας είναι οι κρίσεις. Η συνεχής έκθεση στη θερμότητα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις. Σε αυτό το σημείο, ακόμα και αν το παιδί λάβει άμεση ιατρική φροντίδα, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σωματικούς τραυματισμούς δια βίου.
  • Οργανική ανεπάρκεια. Τα ζωτικά όργανα αρχίζουν να κλείνουν και καταστρέφονται σε παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό περιβάλλον. Το παιδί θα πάθει σοκ. Επιπλέον, οι καρδιακές ανωμαλίες θα επηρεάσουν την παροχή αίματος και οξυγόνου σε ζωτικά όργανα, προκαλώντας διακοπή λειτουργίας και αποτυχία τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστούν στις αλλαγές σε ζεστό και κρύο καιρό. Ένας ενήλικας θα προσαρμοστεί σε έναν καύσωνα μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ένα παιδί θα χρειαστεί 10 έως 14 ημέρες.

Μην αφήνετε το παιδί μόνο του

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ ένα παιδί στο αυτοκίνητο χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Σε καιρό 80 μοιρών, ένα αυτοκίνητο μπορεί να θερμανθεί έως και 123 βαθμούς μέσα σε 60 λεπτά. Είναι σημαντικό οι γονείς να παραμένουν συνετοί και να έχουν επίγνωση του πού βρίσκονται τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή.

Απλά βήματα για να αποφύγετε το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού:

  • Κρατήστε ένα λούτρινο ζωάκι στο αυτοκίνητο. Όταν βάζετε το παιδί σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, βάλτε το λούτρινο ζωάκι στη θέση του συνοδηγού.
  • Ελέγχετε πάντα το μπροστινό και το πίσω κάθισμα πριν φύγετε από το όχημά σας. Απλώς αφιερώνοντας χρόνο για να ελέγξετε το όχημά σας μπορεί να σώσει το μωρό σας από θερμοπληξία.
  • Κάνε συνήθεια να ανοίγεις την πίσω πόρτα κάθε φορά που παρκάρεις. Ανοίγοντας την πίσω πόρτα θα δείτε σίγουρα αν το μωρό σας είναι στο πίσω κάθισμα.
  • Αφήστε τη σακούλα της πάνας στη θέση του συνοδηγού. Οι τσάντες για τις πάνες και τα μωρά πάνε χέρι-χέρι. Η παρουσία του θα πρέπει να σας υπενθυμίζει ότι το μωρό σας βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.
  • Τοποθετήστε το κάθισμα αυτοκινήτου στη μέση του πίσω καθίσματος. Εάν το όχημά σας σας το επιτρέπει, τότε θα είναι πιο εύκολο να δείτε το παιδί σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν αλλάξει η ρουτίνα σας. Ενώ θα πρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση κατά την οδήγηση, μπορεί να είναι εύκολο να αφαιρέσετε ζώνη όταν η οδήγησή σας είναι επαναλαμβανόμενη. Μην αφήνετε τις σκέψεις σας να περιπλανώνται.
  • Ζητήστε από τον πάροχο φύλαξης παιδιών σας να σας καλέσει εάν το μωρό δεν έχει αφεθεί. Βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος παιδικής φροντίδας έχει και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και της εργασίας σας.
  • Αποφύγετε τις τηλεφωνικές κλήσεις. Μια επαναλαμβανόμενη αφήγηση του συνδρόμου του ξεχασμένου μωρού είναι ένας γονέας, κηδεμόνας ή άλλος πάροχος παιδικής φροντίδας του οποίου η προσοχή εστιάζεται σε ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα.
  • Αυτολογοδοσία. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αφήσετε το παιδί σας στο αυτοκίνητο είναι να θεωρήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο για την ασφάλεια του παιδιού σας. Κάντε το σημείο να αλληλεπιδράσετε με το παιδί σας.

Only in

Μάχη γοήτρου στο «Γκάζι» για τον Κασσελάκη: Τον «έκοψε» με το πόθεν έσχες και ο Πολάκης – Το τελευταίο κεφάλαιο της διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ

Στροφή Πολάκη 180ο μοιρών, το «ψευδές» πόθεν έσχες που τελικά ήταν Αρχική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και ο πόλεμος του Συνεδρίου σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024