Το National Geographic απολύει τους τελευταίους δημοσιογράφους του
Δεκαεννέα εργαζόμενοι επηρεάζονται, σύμφωνα με την Washington Post, ενώ το διάσημο περιοδικό να τερματίζει τις πωλήσεις στα περίπτερα.
Το National Geographic φέρεται να έχει απολύσει τους τελευταίους δημοσιογράφους του προσωπικού του και δεν θα πωλείται πλέον στα περίπτερα των ΗΠΑ.
Από τις απολύσεις επηρεάζονται δεκαεννέα συντακτικοί υπάλληλοι, ανέφερε η Washington Post και αρκετοί υπάλληλοι επιβεβαίωσαν την είδηση στο Twitter.
«Ήμουν τόσο τυχερός. Δούλεψα με απίστευτους δημοσιογράφους και είπα σημαντικές, παγκόσμιες ιστορίες. Ήταν τιμή μου», έγραψε στο Twitter ο Craig Welch, ένας από τους πρώην πλέον ανώτερους συντάκτες του National Geographic. Ο δημοσιογράφος Doug Main δήλωσε στο Twitter την Τρίτη: «Το National Geographic απολύει τους μόνιμους συγγραφείς του, συμπεριλαμβανομένου και εμού».
Η μελλοντική συντακτική εργασία του οργανισμού θα γίνεται αντ’ αυτού από ανεξάρτητους συγγραφείς και τους λίγους συντάκτες που έχουν απομείνει στο προσωπικό, ανέφερε η Post. Το National Geographic δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ότι ορισμένοι συγγραφείς θα παραμείνουν στο προσωπικό.
Στο πλαίσιο των μέτρων περικοπής δαπανών που έχει θεσπίσει η μητρική εταιρεία της έκδοσης, η Disney, το περιοδικό, με το αξιομνημόνευτο κίτρινο περίγραμμα, δεν θα διατίθεται πλέον στα περίπτερα στις ΗΠΑ από το επόμενο έτος, ανέφερε η εφημερίδα.
Το έντυπο, το οποίο καταγράφει τον φυσικό κόσμο και την παγκόσμια ανθρωπότητα για πάνω από έναν αιώνα, δήλωσε στο CNN σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να εκδίδει μηνιαία τεύχη.
«Οι αλλαγές στο προσωπικό δεν θα αλλάξουν την ικανότητά μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά, αλλά μάλλον θα μας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία για να αφηγηθούμε διαφορετικές ιστορίες και να συναντήσουμε το κοινό μας εκεί που βρίσκεται στις πολλές πλατφόρμες μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος στο πρακτορείο.
«Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι οι πρόσφατες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το περιοδικό ή την ποιότητα της αφήγησής μας, είναι απλώς λανθασμένος».
Το National Geographic δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα της Guardian για σχολιασμό.
My new National Geographic just arrived, which includes my latest feature—my 16th, and my last as a senior writer.
NatGeo is laying off all of its staff writers.
I’ve been so lucky. I got to work w/incredible journalists and tell important, global stories. It’s been an honor. pic.twitter.com/VOt6KydD5Z
— Craig Welch (@CraigAWelch) June 28, 2023
National Geographic is laying off its staff writers, including me.
It’s been a wonderful five years—an honor and a joy. Very proud of the work that my colleagues and I have done here.
(Thread coming soon…)
— Doug Main (@Douglas_Main) June 27, 2023
Η είδηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας σειράς μεγάλων απολύσεων που έχουν συγκλονίσει τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Νοεμβρίου, το CNN άρχισε να απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους σε διάφορους τομείς της εταιρείας. Αυτός ήταν ο δεύτερος γύρος απολύσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία πέρυσι, αφού έβαλε στο ράφι την πλατφόρμα ροής CNN+, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το ντεμπούτο της, επηρεάζοντας 350 υπαλλήλους.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Jonah Peretti, ο διευθύνων σύμβουλος του Buzzfeed, ανακοίνωσε ότι το 12% του προσωπικού της εταιρείας ψηφιακών μέσων, σχεδόν 200 άτομα, θα απολυθούν. Η ανακοίνωση προκάλεσε την πτώση της μετοχής της άλλοτε πανταχού παρούσας εταιρείας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στα 1,06 δολάρια ανά μετοχή.
Η Vice Media, από την άλλη, η οποία διαχειρίζεται διαδικτυακές και ραδιοτηλεοπτικές πλατφόρμες, απέλυσε περίπου δώδεκα υπαλλήλους και τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Η κίνηση αυτή φάνηκε να είναι η καμπάνα του θανάτου για το Vice, το οποίο περικόπτει 250 θέσεις εργασίας το 2019.
*Με στοιχεία από theguardian.com
- «Ο ορισμός του ψέματος»: Στενός φίλος του Μίκαελ Σουμάχερ διαψεύδει ότι πήγε στον γάμο της κόρης του
- Κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα: Η Κιάρα Φεράνι δεν ξεχνάει τις διακοπές της στη χώρα μας
- Γιατί αγαπάμε τα περίεργα ζωάκια και γίνονται viral; – Δείτε τέσσερα από τα πιο διάσημα
- Η Γερμανία ξεμένει από εργαζόμενους
- Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
- Γιατί η ολλανδική κοπριά… βρομάει στις Βρυξέλλες