Βγήκαν τα μαχαίρια, περιμένοντας τον Τσίπρα
Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ όπου όλοι θα περιμένουν από τον πρόεδρο να ανοίξει τα χαρτιά του. Εκρηκτικό το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου ακόμα και μεταξύ κορυφαίων στελεχών με αφορμή το Συνέδριο του κόμματος
Nα ανοίξει τα χαρτιά του στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου περιμένουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα. Η σύγκληση του κομματικού οργάνου κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο εκρηκτικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο κόμμα. Ο ίδιος χθες ενημέρωσε πως στη σημερινή Σύνοδο του PES δεν θα παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων που επίκεινται και πύκνωσε τα τηλεφωνήματα με συνεργάτες του και στελέχη ενόψει των κομματικών διαδικασιών που μπαίνουν σε εκκίνηση. Μετά το Εκτελεστικό Γραφείο έπονται η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.
Στην Κουμουνδούρου, παράλληλα με την εκκίνηση των διαδικασιών για την ανασύνθεση του χώρου, αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις αποφάσεις Τσίπρα. Βέβαια η όλη στάση αναμονής και προπαρασκευής των κινήσεων του προέδρου του κόμματος δεν σημαίνει πως περιόρισε την πρόθεση ορισμένων στελεχών να αρχίζουν να σκιαγραφούν ένα είδος αντιπαράθεσης για τα προσεχή επίδικα. Κυρίαρχο θέμα στις άτυπες ζυμώσεις των παραγόντων και των ρευμάτων είναι ο χρόνος του συνεδρίου.
Προειδοποιητικές βολές
Οι της Ομπρέλας είναι σαφείς και κατηγορηματικά αρνητικοί σε ένα fast track συνέδριο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Για εκείνους, η όλη διαδικασία έχει βήματα όπως η Επιτροπή Συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή, η διαβούλευση στις οργανώσεις μελών. Και βέβαια δεν βλέπουν θετικά ένα συνέδριο «τσάτρα πάτρα», όπως λέει κορυφαίο στέλεχος, που δεν θα συζητήσει διεξοδικά τις αιτίες της διπλής ήττας τον Μάιο και τον Ιούνιο. Μια άτυπη διαδικτυακή συζήτηση στελεχών της Ομπρέλας βρίσκεται στο πλάνο για το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά συναρτώμενη εν πολλοίς και αναιρούμενη από τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
«Για μια δεκαετία ένας κόσμος είχε εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς το αξιοποιήσαμε εμείς αυτό για να αποκτήσουμε ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς; Ποιες ήταν οι κοινωνικές ομάδες που κατά προτεραιότητα θέλαμε να εκφράσουμε, δημιουργώντας τις αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες βάσει της δικής μας προγραμματικής πρότασης;», ρώτησε χθες ρητορικά ο Πάνος Σκουρλέτης εκ της Ομπρέλας (Real fm). «Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα που επιβάλλουν να πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο το οποίο θα είναι ουσιαστικό. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα, λόγω του καλοκαιριού. Δεν θα βοηθούσε αυτό για μια συζήτηση σε βάθος. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού όμως προσδιοριστεί από τώρα και ξεκινήσει η προετοιμασία του», συμπλήρωσε ο Σκουρλέτης, δίδοντας και μια γεύση του πώς θέλει η εν λόγω πλευρά τις διαδικασίες.
«Ο Αλέξης Τσίπρας με έναν τρόπο έθεσε θέμα ηγεσίας μετά την ήττα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναφέροντας (Στο Κόκκινο) και την πρόταση για νέα στελέχη δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για αναζήτηση συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Ρόλος προέδρου της ΚΟ;
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα, εκ των συμμάχων της Ομπρέλας, που έθεσε το εναλλακτικό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα να «μπορεί να μείνει πρόεδρος» ή πως θα μπορεί να παίξει «και κάποιον άλλο ρόλο», για παράδειγμα, του προέδρου της ΚΟ. «Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή».
Σε άλλο κλίμα και άποψη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε τη γνώμη πως το όριο για τον ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Απόψη που δεν συμπίπτει με την θέση Τσίπρα, πως το όριο της ανασύνταξης του χώρου είναι οι ευρωεκλογές του 2024. Ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός είχε να πει και δύο καλά λόγια για τη νέα κυβέρνηση, εκτιμώντας πως θα πάει καλά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα βουλευτής Ράνια Θρασκιά η οποία για την νέα κυβέρνηση είπε πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έχει κάποια καλά στοιχεία (Παραπολιτικά fm).
Ανεξάρτητα πάντως των πρώτων βολών ή και τοποθετήσεων, όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις Τσίπρα. Θα θέλει ένα συνέδριο γρήγορα, πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου και άρα μη έχοντας δικαιολογία σε ενδεχόμενη ήττα; Ή θα ακούσει μέρος των παλιών που τοποθετούν το συνέδριο μετά τον Οκτώβρη και με συμφωνία πως θα συζητηθούν τα πάντα;
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις