Δανία για Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει «να χαμηλώσει τον πήχη» για να τη δεχθεί
Πώς δικαιολογεί τη στάση της η Δανία.
Η Δανία υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των δυτικών Βαλκανίων, όμως οι «γεωπολιτικές περιστάσεις» δεν δικαιολογούν την παράκαμψη των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στους Financial Times ο δανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
Η ΕΕ κινδυνεύει «να εισαγάγει αστάθεια», αν χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη δημοκρατία και τη διαφθορά ώστε να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων υποψήφιων χωρών, δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα.
Για να ενταχθεί στην ΕΕ, μια χώρα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, που κυμαίνονται από το κλίμα μέχρι την εργασία. Η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί πολλά χρόνια.
Να βοηθήσει με επενδύσεις και αρωγή
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Ράσμουσεν είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει «να χαμηλώσει τον πήχη», αλλά αντίθετα να βοηθήσει την Ουκρανία με επενδύσεις και αρωγή, σύμφωνα με τους FT.
Μολονότι η Ουκρανία ανταποκρίνεται σε 2 από τις 7 προϋποθέσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, αξιωματούχος της ΕΕ, που γνωρίζει τις συστάσεις της ένωσης προς τη χώρα, δήλωσε πως χρειάζονται μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.
Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σύστημα ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ ώστε να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στα υφιστάμενα μέλη, αφού κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Δανία, έφεραν αντίρρηση στην επέκταση της ΕΕ προς έξι χώρες των Βαλκανίων.
Ο Ράσμουσεν είπε στους FT πως η Δανία άλλαξε τη θέση της και είναι ανοικτή στην εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ, περιλαμβανομένης της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ