Στο έδαφος της Λευκορωσίας βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας – και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Υπήρξε η παροχή των εγγυήσεων ασφαλείας, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί» σημείωσε το πρακτορείο Belta, διαλύοντας το μυστήριο που επικρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή αναφορικά με την τύχη του ιδρυτή της μισθοφορικής Wagner μετά την αποχώρησή του από την πόλη του Ροστόφ, το βράδυ του Σαββάτου, λίγο αφότου είχε επιτευχθεί «εκεχειρία» με παρέμβαση του Λουκασένκο.

Είχε προηγηθεί η πληροφορία για την προσγείωση στα περίχωρα του Μινσκ ενός αεροσκάφους τύπου Embraer Legacy 600, όμοιου με αυτό που έχει στην κατοχή του ο Πριγκόζιν, ο οποίος από «ήρωας του πολέμου» και αρχιπραίτορας του ρώσου προέδρου βρίσκεται πλέον να είναι ένας εξόριστος.

Ασαφές παραμένει πάντως το κατά πόσο εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βάρος του και με βάση ποια ακριβώς κατηγορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας (FSB) έκλεισε οριστικά τον φάκελο που αφορά την υπόθεση της ένοπλης στάσης.

Ο Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει, ωστόσο, στο διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας, ότι ενώ η πλειονότητα των μελών της Wagner είναι πατριώτες και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι, και θα τους δοθεί η ευκαιρία είτε να ενταχθούν στον τακτικό στρατό είτε να μεταβούν στη Λευκορωσία, οι ενορχηστρωτές της 24ωρης «ανταρσίας» θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Αυτό που μοιάζει σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η Wagner θα αποδυναμωθεί σημαντικά, καθώς το Κρεμλίνο – το οποίο, σύμφωνα με τον Πούτιν, τη χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου με περίπου 1 δισ. δολάρια από τον Μάιο του 2022 ως τον αντίστοιχο μήνα του 2023 – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την ισχύ και την επιρροή που είχε αποκτήσει αποτελούσε περισσότερο πρόβλημα παρά ένα πολύτιμο «κεφάλαιο» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του στρατού ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να παραδίδει τον βαρύ οπλισμό της, ενώ τα μέλη της θα κληθούν να αποφασίσουν άμεσα εάν θα υπογράψουν συμβόλαιο με το γενικό επιτελείο (όπως έχουν κάνει ήδη οι τσετσένοι παραστρατιωτικοί του Ραμζάν Καντίροφ) ή θα καταθέσουν τα όπλα τους.

Λουκασένκο: Ετσι έπεισα Πούτιν και Πριγκόζιν

Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο περιέγραψε πώς έπεισε Πριγκόζιν και Πούτιν να μην πατήσουν τη σκανδάλη. Ανέφερε ότι προσπαθούσε επί ώρες μέσω τηλεφώνου να λογικέψει τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος ήταν έξαλλος με τη διαφθορά και την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και ήθελε να εκδικηθεί την επίθεση κατά των μισθοφόρων του. «Στα μισά του δρόμου απλώς θα σε συνθλίψουν σαν έντομο» φέρεται να του είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και ο Πούτιν ζήτησε τη βοήθειά του, λέγοντας ότι ο Πριγκόζιν δεν απαντούσε σε καμία τηλεφωνική κλήση. Ο Λουκασένκο τόνισε ότι συμβούλεψε τον Πούτιν να μη «βιαστεί» για να συντρίψει τους στασιαστές και να μη δολοφονήσει τον Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. «Είπα στον Πούτιν: Μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: Μην το κάνεις».

Ο Λουκασένκο εμφανίστηκε πάντως ιδιαιτέρως χαρούμενος για την παρουσία πολλών εξ αυτών στο έδαφος της δικής του χώρας, προσφέροντάς τους μάλιστα μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση για να εγκατασταθούν. «Εάν οι διοικητές τους έρθουν σε εμάς και μας βοηθήσουν (…) Θα μας πουν για τα όπλα, ποια δούλεψαν καλά και ποια όχι. Και για τις τακτικές που εφαρμόστηκαν (…) πώς να επιτίθεσαι και πώς να αμύνεσαι (…) Αυτά είναι που μπορούμε να αποκομίσουμε από τη Wagner» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η παρουσία χιλιάδων εμπειροπόλεμων μισθοφόρων στη Λευκορωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες. Για «αρνητική εξέλιξη» έκανε λόγο η Πολωνία, ενώ τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Οσο για τον Πούτιν, μίλησε χθες σε περίπου 2.500 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και της Εθνικής Φρουράς που συγκεντρώθηκαν στο Κρεμλίνο και τους απέδωσε τα εύσημα γιατί με τη στάση τους, όπως είπε, απέτρεψαν την αιματοχυσία. Εχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού – την αποπομπή του οποίου είχε απαιτήσει ο Πριγκόζιν -, ο Πούτιν ζήτησε μάλιστα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα μέλη της πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκαν κατά τη σύντομη ανταλλαγή πυρών με τη Wagner, το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς και πρώην σωματοφύλακας του ρώσου προέδρου, Βίκτορ Ζολότοφ, δήλωσε ότι το σώμα του οποίου ηγείται – ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει περίπου 340.000 μέλη – πρόκειται να εφοδιαστεί με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»