Θάνατος 17χρονου στη Γαλλία: «Oι νέοι παλεύουν ενάντια στο σύστημα» – Οργή και αγανάκτηση στη χώρα για τον χαμό του Ναέλ
Νεαροί διαδηλωτές για δεύτερο βράδυ βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων, έκαψαν αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων και εισόδους δημόσιων κτηρίων και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. «Παλεύουν ενάντια στο σύστημα... Υπάρχει πολύς θυμός», τονίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι της χώρας.
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, όπου αστυνομικοί σκότωσαν τον 17χρονο Ναέλ κατά τη διάρκεια ελέγχου το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου.
Νεαροί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων, έκαψαν αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων και εισόδους δημόσιων κτηρίων και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Στις φλόγες παραδόθηκαν και οχήματα που είχαν τοποθετήσει οι αρχές για να μπλοκάρουν δρόμους.
Την επομένη, η Ναντέρ έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Στο συγκρότημα κατοικιών Pablo Picasso το πρωί της Πέμπτης (29/6), καπνός έβγαινε ακόμα από τα δεκάδες καμένα κουφάρια των αυτοκινήτων.
Θραύσματα γυαλιών από τις σπασμένες στάσεις των λεωφορείων είχαν γεμίσει τα πεζοδρόμια ενώ υπήρχε μια έντονη δυσοσμία καμένων ελαστικών και λιωμένης ασφάλτου.
Μετά από πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ των νεαρών και της αστυνομίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, νέα γκράφιτι σε κτήρια έγραφαν: «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ. Γα@@ το κράτος, γα@@ την αστυνομία».
«Αστακός» το Παρίσι
Μετά τον θάνατο του 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού, οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και την οργή των νέων που ξεχειλίζει.
Συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν απόψε σε όλη τη χώρα, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, ενόψει του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές.
«Η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, περιλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού, έναντι 9.000 χθες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.
Στο συγκρότημα Pablo Picasso, όπου μεγάλωσε ο Ναέλ, επικρατεί οργή, θλίψη και σοκ. Οι κάτοικοι τον περιγράφουν ως «ένα συνηθισμένο παιδί, σαν όλα τα άλλα».
Οι νέοι τη γειτονιά του 17χρονου συγκρούστηκαν με την αστυνομία μέχρι περίπου τις 4:00 το πρωί. Τα πυροτεχνήματα από τα ΜΑΤ έκαναν τη νύχτα μέρα, οι εκρήξεις ήταν εκκωφαντικές ενώ δεκάδες αυτοκίνητα και δέντρα κάηκαν. Το πρωί καμένοι πυροσβεστήρες κείτονταν στο έδαφος.
«Υφίστανται διακρίσεις και αγνοούνται»
Η Κέντρα έψαχνε ανάμεσα στο καμένα αυτοκίνητα το όχημα του συνταξιούχου πατέρα της. Τελικά το εντόπισε στη μέση του δρόμου.
«Για ώρες χθες το βράδυ, υπήρχαν παντού νέοι άνθρωποι σε ομάδες, σε πολλούς διαφορετικούς δρόμους. Η αστυνομία αλλά και οι πυροσβέστες απωθήθηκαν γιατί δέχονταν επιθέσεις. Ήταν σαν πόλεμος. Πραγματικά πιστεύω ότι οι νέοι παλεύουν ενάντια στο σύστημα. Δεν επιτίθενται μόνο εναντίον της αστυνομίας αλλά στοχοποιούνται και δημαρχεία και δημόσια κτήρια. Ο θάνατος αυτού του εφήβου πυροδότησε κάτι. Υπάρχει πολύς θυμός αλλά υπάρχει και μια πολιτική διάσταση, μια αίσθηση ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Οι νέοι αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις και αγνοούνται», δηλώνει στον Guardian η 42χρονη από το Καμερούν.
Η ίδια προσπαθούσε να εξηγήσει στα μικρά παιδιά της τι συνέβη το βράδυ και γιατί το πρωί αντίκρυσαν ένα βανδαλισμένο τοπίο. «Με δυσκολία κοιμήθηκα τη νύχτα. Μπορούσες να μυρίσεις τα δακρυγόνα στο διαμέρισμά μου. Φοβόμουν μήπως τα παιδιά μου δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Οι νέοι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, αλλά πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους».
«Φοβόμαστε πραγματικά»
Ο Πάτρικ, ένας οικοδόμος από τη Μαρτινίκα που μετακόμισε στo Pablo Picasso πριν από 20 χρόνια με τη σύζυγό του, εξέφρασε την ανησυχία του. «Φοβάμαι ότι τα επόμενα βράδια θα συνεχιστούν τα επεισόδια», εξήγησε.
«Ο θόρυβος από τους κρότους και τις εκρήξεις ήταν εκκωφαντικός. Τα δακρυγόνα έμπαιναν από τα παράθυρά μας και έτσουζαν τα μάτια μας. Φοβόμασταν πραγματικά ότι θα ξεσπούσε φωτιά κάτω από το κτήριο και δεν θα μπορούσαμε να διαφύγουμε. Είναι πολύ δύσκολο. Εμείς ζούμε εδώ και υποφέρουμε από αυτό. Φοβόμαστε πραγματικά», περιέγραψε με τη σειρά της η 36χρονη Τσέριν, μητέρα τριών παιδιών.
«Ανησυχώ για τους γιους μου»
Στο συγκρότημα κατοικούν πολλές νεαρές μητέρες με το βορειοαφρικανικό υπόβαθρο, όπως η οικογένεια του Ναέλ, οι οποίες δήλωσαν στον Guardian ότι βιώνουν τακτικά ρατσισμό και διακρίσεις και φοβούνται για τα παιδιά τους.
Η Σάρα, μητέρα τεσσάρων αγοριών, που ζει σε μία από τις πολυκατοικίες κατήγγειλε τον ρατσισμό και τη βία και ανέφερε ότι το κλίμα μπορεί να συγκριθεί με αυτό των ΗΠΑ, όπου τα περιστατικά με πυροβολισμούς αστυνομικών είναι συχνά.
«Το κλίμα εδώ μπορεί να συγκριθεί με τα ζητήματα των αστυνομικών πυροβολισμών και του ρατσισμού στις ΗΠΑ. Όλοι στο συγκρότημα κατοικιών θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό η αστυνομία να σκοτώνει έναν έγχρωμο νεαρό για μια τροχαία παράβαση», τόνισε η 30χρονη.
Il suffisait de s’arrêter non ? #Nanterre pic.twitter.com/5BV4a5TvAY
— Guillaume.ppi (@ppi_guillaume) June 27, 2023
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους ακροδεξιούς Γάλλους πολιτικούς, εκτιμώντας πως θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να στραφούν εναντίον όσων ζουν στις συνοικίες.
«Οι νέοι έχουν βαρεθεί τον ρατσισμό γενικά. Έχω τέσσερις γιους, ανησυχώ για όλους τους. Φοβάμαι ότι οι συγκρούσεις των νέων με την αστυνομία τη νύχτα στις συνοικίες, απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ακροδεξιοί πολιτικοί θα πουν: «Κοίτα, πάλι αυτοί είναι» και θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον όσων ζουν σε συνοικίες. Ελπίζουμε πραγματικά ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις