Βλαντίμιρ Πούτιν: Πληθαίνουν οι προσπάθειες βελτίωσης της εικόνας του Ρώσου προέδρου
«Ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη χαρισματική βάση της φθίνουσας εξουσίας του»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να επανακτήσει την χαμένη του ισχύ οργανώνοντας εκδηλώσεις. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε υποστηρικτές που είχαν συγκεντρωθεί και τους έσφιξε τα χέρια σε μία πολύ σπάνια δημόσια εμφάνιση.
Συγκεκριμένα, η εμφάνιση του Πούτιν στο Νταγκεστάν της νότιας Ρωσίας, στην Κασπία Θάλασσα, κάπου 2.000 χλμ. από τη Μόσχα χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως προσπάθεια επανόρθωσης της ζημιάς που έγινε στο ίματζ του ως ισχυρού ηγέτη μετά την ανταρσία της Wagner, ενώ ο ίδιος επιχειρεί να δείξει ότι παραμένει δημοφιλής κι έχει τη στήριξη ολόκληρη του ρωσικού λαού.
«Ο Πούτιν αποκαθιστά την εξουσία του»
«Ο Τσάρος κατεβαίνει στο λαό. Ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη χαρισματική βάση της φθίνουσας εξουσίας του», σχολιάζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου John Hopkins, Σεργκέι Ραντσένκο. Κι ο διάσημος ιστορικός προσθέτει απαντώντας σε «εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν αποδυναμώθηκε η εξουσία του Πούτιν από την ανταρσία της Wagner: δεν θα το έκανε αυτό αν δεν ίσχυε ».
Ο Πούτιν μετέβη αεροπορικώς στην πόλη Ντερμπέντ του Νταγκεστάν, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή (των θυσιών) Ιντ-αλ Αντχά, γνωστή στην Ελλάδα και ως Κουρμπάν μπαϊράμ, για να περιηγηθεί σε μια αρχαία ακρόπολη και ένα ιστορικό τζαμί, όπου σταμάτησε για να ασπαστεί θαυμαστές του, να ποζάρει για selfies και να σφίξει τα χέρια με τα πλήθη που ζητωκραύγαζαν.
«Παθολογικά φοβικός για την ζωή του»
Μια ασυνήθιστη κίνηση για έναν μυστικοπαθή Πούτιν, τον οποίο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας περιέγραψε κάποτε ως «παθολογικά φοβικό για τη ζωή του» πρόεδρο, που απαιτούσε από τους συνεργάτες του κι όποιον ήθελε να τον συναντήσει, να μπαίνουν προηγουμένως σε καραντίνα δύο εβδομάδων στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το μήκος των τραπεζιών που χρησιμοποιούσε ο Πούτιν στις συνομιλίες του πέρυσι με ξένους ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, θεωρήθηκε ευρέως ως παιχνίδι εξουσίας, αλλά και ως τρόπος κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του φόβου μήπως μολυνθεί από κορωνοϊό.
Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις