Ακριβή μου σοκολάτα…
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις απρόβλεπτων ανατιμήσεων όμως είναι αυτό που συμβαίνει με τη σοκολάτα
Οποιος νομίζει ότι με το θέμα του πληθωρισμού τελειώσαμε είναι μακριά νυχτωμένος. Δείτε απλά τι γίνεται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι απογευματινές βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου στις αγροτικές μας καλλιέργειες. Πηγή δροσιάς για τους κατοίκους των πόλεων, αλλά σημαντική ζημιά για τους αγρότες και αυξημένες τιμές εν τέλει για τους καταναλωτές αστούς. Ζημιές σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακαρπία στα ακτινίδια και στις επιτραπέζιες ελιές και δεν ξέρω τι άλλο. Μοιραία όση παραγωγή έχει μείνει και καταλήξει στις πόλεις θα είναι σε αυξημένες τιμές και αυτή είναι μόνο η μια επίπτωση. Επιπλέον, θα πρέπει να βρούμε πολλά λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι τα κονδύλια του ΕΛΓΑ έχουν τελειώσει ήδη από τα μέσα της χρονιάς, προκειμένου να αποζημιώσουμε όλους τους παραγωγούς.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις νέες, απρόβλεπτες εστίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Προσθέστε σε αυτές την εξάπλωση των ανατιμήσεων σε τομείς της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες, που δεν επηρεάζονται ευθέως ούτε από τον «κακό μας τον καιρό» ούτε από άλλους εξωγενείς παράγοντες. Απλά τα σχετικά επαγγέλματα νιώθουν ότι μπορούν να το κάνουν και το κάνουν, φορτώνοντας με επιπλέον κόστος την οικονομία.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουν οι απρόβλεπτες στρεβλώσεις από το εξωτερικό. Ηδη το φυσικό αέριο κινείται σε υψηλά τριμήνου και κάθε «φτάρνισμα» στη Ρωσία γίνεται αφορμή για μια νέα κερδοσκοπία σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις απρόβλεπτων ανατιμήσεων όμως είναι αυτό που συμβαίνει με τη σοκολάτα. Φαντάζομαι ότι στους περισσότερους αρέσει η σοκολάτα. Η Ευρώπη ως γνωστόν έχει γενικά μια ακόρεστη όρεξη για σοκολάτα. Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος καταναλωτής του γλυκού στον κόσμο, είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας, με μερίδιο στην παγκόσμια αγορά που ξεπερνά το 70%.
Ενώ η ήπειρός μας κυριαρχεί στην αγορά τελικών προϊόντων σοκολάτας, η πρώτη ύλη – το κακάο – παράγεται αλλού. Συγκεκριμένα στην Αφρική. Η Ακτή του Ελεφαντοστού από μόνη της αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνόλου του κακάο που παράγεται παγκοσμίως. Αλλο ένα τρίτο παράγεται στην Γκάνα. Στις δύο αγορές τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν αυξηθεί κατά 21% τις τελευταίες εβδομάδες. Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνει από Ευρώπη και οι Αφρικανοί επικαλούνται μείωση της παραγωγής λόγω κλιματικών συνθηκών. Οι επιπτώσεις έχουν ήδη φτάσει στη λιανική. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες σοκολατούχων προϊόντων έχουν αυξήσει τις τιμές 8% – 10%. Και προσέξτε, η αύξηση αφορά προς το παρόν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ακόμα και αν οι ποσότητες που καταναλώνουμε αγοράστηκαν με τις παλιές χαμηλές τιμές. Οι αυξήσεις θα φτάσουν στην κατανάλωση στο τέλος του καλοκαιριού.
Οποιος θυμάται πριν από δύο χρόνια, πριν από την ενεργειακή κρίση, ο πρώτος τομέας που είχε θυμίσει στους Ελληνες ότι υπάρχουν και ανατιμήσεις ήταν η εκτόξευση των διεθνών τιμών του καφέ. Εκτοτε κάποια διόρθωση υπήρξε, αλλά ουδέποτε οι τιμές δεν γύρισαν στα παλαιά επίπεδα. Στις ελληνικές «καφεδουπόλεις» το χτύπημα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης δεν ήταν έντονο, μετακυλίστηκε απλά στους καταναλωτές. Το 1,50 ευρώ ανά καφέ που ήταν ο κανόνας στο take away έγινε αθόρυβα 1,80 έως 2,10 ευρώ ανά καφές και έκτοτε έμεινε εκεί. Αύξηση δηλαδή άνω του 30% και με τάση ανοδική. Κάντε τώρα τους υπολογισμούς σας, για να δείτε πού θα φτάσει το επόμενο διάστημα η τιμή του αγαπημένου σας σοκολατένιου γλυκού.
- LIVE: Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου
- Το Captcha: Το πρώτο ρομπότ-δάσκαλος στη Γερμανία
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
- Ρωσία: Πλοίο στα στενά του Κερτς στέλνει σήμα κινδύνου – Τι καταγγέλλει συνδικάτο ναυτικών
- Μαζώ και τα μυαλά στα κάγκελα: Οι Ρώσοι ακούνε με τρέλα το «Νικοτίνη» του Γιώργου Μαζωνάκη
- Νέο δάνειο από την Ουγγαρία για τη Βόρεια Μακεδονία – Έφτασε το 1 δισ. ο δανεισμός