Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανεμογεννήτριες: Σχεδιαστικό λάθος φέρνει ζημιές δισεκατομμυρίων στη Siemens

Ανεμογεννήτριες: Σχεδιαστικό λάθος φέρνει ζημιές δισεκατομμυρίων στη Siemens

Ο Γκόρμαν, ο οποίος διευθύνει τον κολοσσό της Wall Street από το 2010, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί εντός ενός έτους

Οι ανεμογεννήτριες βγάζουν χρήματα όταν περιστρέφονται, όμως όταν παρουσιάζουν προβλήματα το κόστος ανέρχεται σε δισ. δολάρια.

Αυτό το βιώνει με τον χειρότερο τρόπο η Siemens Energy, η οποία καταβάλει προσπάθειες να περιορίσει τις επιπτώσεις αφότου ανακάλυψε ότι ένα κύριο εξάρτημα στις ανεμογεννήτριές της μπορεί να μετακινηθεί ή να στρίψει με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά σε άλλα κρίσιμα εξαρτήματα, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανησυχούν ότι η επιδιόρθωση του προβλήματος μπορεί να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση της εταιρείας για περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ένα άτομο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το μέγεθος της ζημιάς, το οποίο εξακολουθεί να αξιολογείται και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα προβλήματα, θα μπορούσε να καθορίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων της Ευρώπης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο πλήγμα για τη γερμανική κατασκευάστρια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της ισπανικής προβληματικής εταιρείας Gamesa. Την περασμένη εβδομάδα εξαφανίσθηκαν σχεδόν 6 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Siemens Energy, όταν προειδοποίησε για το πρόσθετο κόστος. Οι συνεχιζόμενες απώλειες είναι ιδιαίτερα επώδυνες σε μια εποχή που η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται ραγδαία.

Οι ανεμογεννήτριες της Gamesa παρουσιάζουν ποιοτικά ελαττώματα, ενώ τα προβλήματα είναι συνεχή στην ανάπτυξη της νέας χερσαίας πλατφόρμας, γνωστής ως 5.X. Αφού ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι είχε αανκαλύψει όλα τα τεχνικά προβλήματα της Gamesa, η Siemens Energy βρίσκεται και πάλι στο σημείο να αναζητάει λύση σε νέα ζητήματα.

Με το μέγεθος του προβλήματος να μην είναι ακόμη σαφές, το εποπτικό συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση της κατάστασης και τα κορυφαία μέλη του θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 7 Ιουλίου, για να έχουν πιο σαφή εικόνα.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε ότι το εποπτικό συμβούλιο εξετάζει πώς μπορεί να συμβουλεύσει και να υποστηρίξει καλύτερα το εκτελεστικό συμβούλιο και ότι δεν έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προς το παρόν.

Αργά χθες Τετάρτη, η μητρική Siemens ανακοίνωσε ότι μείωσε τη συμμετοχή της στη Siemens Energy κατά 6,8% στο 25,1%, αφού είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι πολύ πιθανόν θα αποχωρήσει μακροπρόθεσμα. Η γερμανική εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας από την εισαγωγή της μονάδας τουρμίνων της στο χρηματιστήριο το 2020. Χθες Τετάρτη, η μετοχή της Siemens Energy κατέγραψε απώλειες φθάνοντας τις συνολικές από την έναρξη του τρέχοντος έτους στο -12%.

Ελαττωματικά μηχανήματα

Η εταιρεία δήλωσε ότι στο 15% έως 30% των ανεμογεννητριών παρουσιάζεται αυτό το ελάττωμα. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ελαττωματικών μηχανών και πιθανότατα δεν γνωρίζει ακόμη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα σφάλματα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα θα έχουν προκαλέσει μόνο περιορισμένες ζημιές σε κρίσιμα εξαρτήματα. Ακόμη και αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να συντηρηθούν δεκάδες τουρμπίνες εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, μια δαπανηρή προσπάθεια που μπορεί να γίνει μόνο με εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ο αναλυτής της JP Morgan Ακάς Γκούπτα Gupta εκτιμά ότι κάθε ελαττωματική τουρμπίνα θα κοστίσει έως και 1,7 εκατ. δολάρια για να επισκευαστεί. Και με βάση τις προβλέψεις της εταιρείας και τις ενδείξεις ότι το ελάττωμα αφορά τις νεότερες πλατφόρμες, περίπου 1.000 ανεμογεννήτριες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανεβάζοντας το πιθανό κόστος στο 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το κόστος αντικατάστασης των πτερυγίων και των ρουλεμάν.

Το κόστος, ωστόσο, θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς η εταιρεία επεκτείνει την έρευνά της για να διαπιστώσει αν το πρόβλημα υπάρχει και σε παλαιότερες γενιές τουρμπίνων και στις υπεράκτιες αιολικές δραστηριότητές της, οι οποίες είναι πιο κερδοφόρες και έχουν πληγεί λιγότερο από τεχνικά προβλήματα.

Εκτός από το κόστος επισκευής, η Siemens Energy έχει επίσης ευθύνη για τα διαφυγόντα έσοδα των πελατών της που σχετίζονται με τη βλάβη. Μια περαιτέρω επιπλοκή θα μπορούσε να προκύψει εάν η εταιρεία χρειαστεί να προβεί σε αλλαγές στο σχεδιασμό που θα απαιτούσε μια επίπονη διαδικασία πιστοποίησης η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Siemens Energy μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να παραδίδει μηχανήματα για τα οποία γνωρίζει ότι είναι ελαττωματικά και να υποστεί περαιτέρω απώλειες τα επόμενα χρόνια.

Οι πελάτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Κάποιοι που έχουν ήδη παραγγείλει τουρμπίνες και άλλοι που βρίσκονταν σε συζητήσεις με τη Siemens Energy λένε ότι δεν έχουν ενημέρωση για τα ζητήματα εκτός από αυτά που ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα. Με τις επιλογές στις τουρμπίνες στην αγορά να είναι λίγες, οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας δεν βρίσκουν εύκολα μια απλή εναλλακτική λύση.

Μεταξύ των πελατών που εμφανίζονται προβληματισμένοι είναι η Iberdrola, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο και πρώην μέτοχος της Gamesa. Η εταιρεία έχει αγοράσει 11 ανεμογεννήτριες της Siemens που δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί και βασίζονται στην προβληματική πλατφόρμα 5.X. Επί του παρόντος διεξάγει ενδελεχή ανάλυση προτού αποφασίσει αν θα εγκαταστήσει τις μηχανές στην Ισπανία, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Bloomberg και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Iberdrola.

Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες είναι πιο αισιόδοξοι. Για τη σουηδική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Arise, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές των ανεμογεννητριών 5.X, τα προβλήματα με τις ανεμογεννήτριες είναι ήσσονος σημασίας, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της Περ-Έρικ-Έρικσον. Η εταιρεία έπρεπε να περιορίζει την παραγωγή σε ένα αιολικό πάρκο στη Σουηδία όταν ο άνεμος ξεπερνούσε μια ορισμένη ταχύτητα, όμως αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Ο Έρισκον ανέφερε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Siemens Energy και δεν έχει κανένα ενδοιασμό να αγοράσει ξανά τουρμπίνες από αυτήν στο μέλλον.

«Έχουμε κάποια προβλήματα στο έργο μας στη Σουηδία, αλλά δεν αναμένω να είναι σημαντικά», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η Siemens θα το διαχειριστεί».

Ένας «γάμος» προβληματικός

Όταν η Siemens Wind Power συγχωνεύτηκε με την ισπανική εταιρεία κατασκευής τουρμπίνων Gamesa το 2017, η νέα εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα εξ αρχής, καθώς συγκρούστηκαν οι εταιρικές κουλτούρες. Τα περιθώρια κέρδους συρρικνώθηκαν γρήγορα κι ενώ ο ανταγωνισμός επιδιδόταν σε μείωση των τιμών.

Αφού ανακοίνωσε ζημίες το 2020 εξαιτίας προβλημάτων στην Ινδία, η εταιρεία απομάκρυνε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλό της Μάρκους Τάκε αντικαθιστώντας τον με τον Αντρέας Νάουεν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος στο τμήμα ανεμογεννητριών της Siemens. Ο Νάουεν ανέλαβε το δύσκολο έργο να περιορίσει τις ζημιές. «Από τότε που έγινε η συγχώνευση έχουν πρόβλημα με την ενσωμάτωση της Gamesa και της Siemens», υπογραμμίζει η Ντίπα Βενκατεσβάραν, αναλύτρια της Bernstein. «Η συγχώνευση ήταν μια πολιτιστική και οικονομική αποτυχία υπό αυτή την έννοια».

Κι ενώ ο Νάουεν προσπαθούσε να βελτιώσει την κατάσταση στην εταιρεία, τα πάντα κινήθηκαν εναντίον του. Οι περιορισμοί στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων έπληξαν ευρέως την αγορά των ανεμογεννητριών και προκάλεσαν στη Siemens Gamesa ζημίες ύψους περίπου 626 εκατ. ευρώ στο οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τη μεριά του ο Νάουεν έχει δεσμευθεί ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

Το επόμενο έτος οι ζημίες διογκώθηκαν. Η Gamesa προχώρησε εκ νέου σε αντικατάσταση του διευθύνοντα συμβούλου της, φέρνοντας το στέλεχος της Siemens Energy και ειδικό σε θέματα εξυγίανσης Γιόκεν Έικχολτ. Έκτοτε, η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει ελαττώματα στις τουρμπίνες και να καταγράφει ζημίες.

Πηγή: OT.gr

Must in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-3: «Ερυθρόλευκο» και το Σούπερ Καπ στις γυναίκες (vid)

Ο Ολυμπιακός μετά το Λιγκ Καπ στους άντρες κατέκτησε και το Σούπερ Καπ στις γυναίκες, επικρατώντας με 3-1 του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο