Mykonos Art Festival 2023: Οι Τρωάδες του Ευριπίδη στην Άνω Μερά
Τρεις αφηγητές στην είσοδο του μοναστηριού, κάτω από τον έναστρο ουρανό, θα αφηγηθούν το κείμενο του Ευριπίδη.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Στο Μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη στην Άνω Μερά, θα παρουσιαστούν οι Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Violet Louise με την Αγλαΐα Παππά στο ρόλο της Εκάβης, στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Mykonos Art Festival 2023.
Για πρώτη φορά τρείς αφηγητές στην είσοδο του μοναστηριού, κάτω από τον έναστρο ουρανό, θα αφηγηθούν το κείμενο του Ευριπίδη. Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη διασκευή του ποιητικού κειμένου όπου ο ήχος, η μουσική και η εικόνα συνυπάρχουν δημιουργικά.
Ο μεγάλος λευκός τοίχος του Μοναστηριού είναι το ιδανικό σκηνικό για να φιλοξενήσει ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον, που θα λειτουργήσει βιωματικά και θα εισάγει το θεατή στο λόγο του Ευριπίδη, ένα λόγο διαχρονικό και συγκλονιστικά ανθρώπινο.
Οι Τρωάδες
Γραμμένες το 415 π.χ κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου είναι μία σύγχρονη προφητεία για τη σκοτεινή περίοδο που διανύουμε. Ο πόλεμος τώρα δε δίνεται σώμα με σώμα. Ο πόλεμος είναι καθημερινός, κρέμεται σα μία αόρατη απειλή επάνω από τα κεφάλια μας. Η οικειοθελής και άνευ όρων παράδοση της ατομικής μας ελευθερίας σε μία παγκόσμια εξουσία είναι το σύγχρονο διακύβευμα.
Η Εκάβη, η Κασσάνδρα, η Ανδρομάχη, η Πολυξένη, ο μικρός Αστυάνακτας είτε δολοφονούνται, είτε διαμοιράζονται ως λάφυρα στα χέρια των Ελλήνων νικητών. Είναι οι παράπλευρες απώλειες, μοναδικοί επιζώντες θρηνούν στην έρημη πόλη της Τροίας που αφανίζεται μέσα στις φλόγες από τους κατακτητές.
Η συγκριμένη παράσταση κινείται μεταξύ πολυμεσικής αφήγησης, θεάτρου και οπτικοακουστικής εγκατάστασης με όχημα τις λέξεις, τους ηθοποιούς και την τεχνολογία. Είναι εφικτό όμως ο λόγος του Ευριπίδη να συνυπάρξει αρμονικά με τη σύγχρονη τεχνολογία επί σκηνής;
H απάντηση είναι πως ναι: ο συνδυασμός αυτών των φαινομενικά αντιθετικών στοιχείων, δίνει μια νέα δυναμική στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας δημιουργώντας μέσω του ήχου και της εικόνας ένα περιβάλλον που θα λειτουργήσει βιωματικά και θα εισάγει το θεατή στο λόγο του Ευριπίδη: ένα λόγο διαχρονικό και συγκλονιστικά ανθρώπινο.
Συντελεστές
Μετάφραση : Mιχάλης Κακογιάννης/ Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου, διασκευή κειμένου, τραγούδι, χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής :VioletLouise
Ερμηνευτές : Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Κατσιμίχας, Violet Louise/ Βίντεο : BασίληςΚουντούρης (studio19)/ Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19 (Βασίλης Κουντούρης& Κώστας Μπώκος)/ Ηχοληψία : KώσταςΜπώκος (Studio 19)/ Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά /Ηχογραφήσεις: VioletLouise /Bοηθός σκηνοθέτη: Πένυ Παπαδοπούλου/Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας/Τrailer : Θωμάς Παλυβός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις