Η στημένη προσπάθεια της Shein να «ξεπλύνει» την εικόνα της
Ανταποκρινόμενη στις καταγγελίες για εργασιακή εκμετάλλευση, η κινεζική διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας προσκάλεσε έξι influencers να ξεναγηθούν σε ένα από τα εργοστάσιά της.
Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, το Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε πρεμιέρα με το «Untold: Inside the Shein Machine», ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Iman Amrani για τα κινεζικά εργοστάσια που παράγουν ρούχα για τον διαδικτυακό λιανοπωλητή γρήγορης μόδας.
Το Channel 4 έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει τις ακριβείς τοποθεσίες αυτών των εργοστασίων. Το ντοκιμαντέρ αποκάλυψε σημαντική εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως οι γυναίκες που βρήκαν ευκαιρία να λούσουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος λόγω των πολλών ωρών εργασίας.
Οι εργάτριες των εργοστασίων κερδίζουν 600 δολάρια το μήνα, στην καλύτερη περίπτωση, και αναγκάζονται να εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες. Ένα λάθος στην κατασκευή ενδυμάτων μπορεί δυνητικά να κοστίσει σε έναν εργάτη έως και τα δύο τρίτα του ημερομισθίου του.
Δείτε το βίντεο
Και καταναγκαστική εργασία
Η ανακοίνωση της Shein που απαντά στο ντοκιμαντέρ αναφέρει: «Ανησυχούμε πολύ για όσα παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ, τα οποία παραβιάζουν τους κώδικες συμπεριφοράς που έχουν συμφωνηθεί με τους προμηθευτές μας. Ζητήσαμε από το Channel 4 περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα».
Ωστόσο, αυτό που αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ ήταν ήδη ένα κοινό μυστικό. Η Shein αποκαλύπτει καθημερινά πάνω από 1.000 νέα ρούχα στην ιστοσελίδα της, με τιμές ως επί το πλείστον κάτω από 10 δολάρια.
Οι τόσο χαμηλές τιμές καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους προμηθευτές της Shein να τηρούν ηθικές πρακτικές παραγωγής. Μια πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Shein και η Temu, μια άλλη κινεζική μάρκα γρήγορης μόδας, φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας, όπου η μειονότητα των Ουιγούρων αντιμετωπίζει σοβαρή καταστολή από την κινεζική κυβέρνηση. Η Shein αρνήθηκε ότι έχει προμηθευτές στην περιοχή αυτή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Ξέπλυμα» της εικόνας της
Η αποκάλυψη του Τύπου ανάγκασε τη Shein να ξεκινήσει μια ανανέωση της εικόνας της, αλλά οι αδέξιες προσπάθειές της να ξεπλύνει τις αμφίβολες επιχειρηματικές πρακτικές έχουν δημιουργήσει περισσότερα λάθη. Η εταιρεία προσκάλεσε πρόσφατα έξι παράγοντες επιρροής να ξεναγηθούν στο «κέντρο καινοτομίας» της Shein. Τώρα οι αναφορές τους έχουν γίνει viral, αλλά όχι με καλό τρόπο.
Οι Dani Carbonari, Marina Saavedra, Aujené, Fernanda Stephany Campuzano, Kenya Freeman και Destene Sudduth ταξίδεψαν στην Guangzhou σε ένα τεχνηέντως επιλεγμένο εργοστάσιο της Shein που δεν είχε μεγάλη ομοιότητα με αυτά του ντοκιμαντέρ. Ήταν πεντακάθαρο και γεμάτο χαμογελαστούς ανθρώπους που εργάζονταν με καλά συντηρημένο, τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό.
Οι influencers άρχισαν να δημοσιεύουν ότι ήταν «ευχάριστα έκπληκτοι». Η Daniele Carbonari δημοσίευσε ακόμη και ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει πλέον διαγραφεί, στο οποίο κατήγγειλε την «αφήγηση που μας ταΐζουν στις ΗΠΑ» σχετικά με τη Shein.
Η Carbonari είναι η μόνη που απάντησε στην κριτική για το ταξίδι λέγοντας ότι «δεν πληρώθηκα για το ταξίδι… Πήγα για να μάθω τα γεγονότα και να το δω με τα δικά μου μάτια». Όμως οι οπαδοί της άρχισαν να δημοσιεύουν σχόλια όπως: «Πού είναι η συγγνώμη σου για την προώθηση μιας μάρκας που κάνει τόση κοινωνική, περιβαλλοντική και ηθική ζημιά;».
Η Susan Bailey, μια χρήστης του Twitter με εμπειρία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που έχει συνεργαστεί με Κινέζους προμηθευτές, συνέταξε ένα λεπτομερές στόρι αναλύοντας τα βίντεο των influencers και αποκαλύπτοντας το ψεύτικο εργοστάσιο της Shein. «Πού είναι οι πυροσβεστήρες; Οι πινακίδες εξόδου κινδύνου; Και αρκετά μηχανήματα δεν λειτουργούν… σε μια εταιρεία που παράγει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ρούχα». Οι αναρτήσεις της Susan επισήμαναν πολλές λεπτομέρειες που υποδεικνύουν ότι το εργοστάσιο ήταν στημένο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απάντηση της εταιρίας
Η Shein αντέδρασε στην Bailey αποστέλλοντας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια δήλωση. «Η Shein έχει δεσμευτεί για διαφάνεια και αυτό το ταξίδι αντικατοπτρίζει έναν τρόπο με τον οποίο ακούμε τα σχόλια, παρέχοντας την ευκαιρία να δείξουμε σε μια ομάδα παραγόντων επιρροής πώς λειτουργεί η Shein μέσω μιας επίσκεψης στο κέντρο καινοτομίας μας και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν τις δικές τους γνώσεις με τους οπαδούς τους. Τα βίντεο και τα σχόλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυθεντικά και σεβόμαστε και υποστηρίζουμε την οπτική και τη φωνή κάθε επιρροής σχετικά με την εμπειρία τους».
Η στρατηγική προώθησης της Shein περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δώρων για influencers, όπου τα ρούχα χαρίζονται σε ένα ευρύ φάσμα influencers, ανεξάρτητα από τον αριθμό των followers τους. Στη συνέχεια, οι εν λόγω influencers προωθούν τα προϊόντα της Shein στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Άλλες μάρκες γρήγορης μόδας, όπως η Fashion Nova, διαθέτουν παρόμοια προγράμματα επιρροής. Η εξαιρετικά σκηνοθετημένη ξενάγηση στο εργοστάσιο ήταν μέρος του Shein 101, της πρωτοβουλίας της εταιρείας για την αποκατάσταση της εικόνας της, η οποία μοιράζεται βίντεο που παρουσιάζουν τις δραστηριότητές της.
Το hashtag #shein101 έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 17 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
*Με στοιχεία από elpais.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις