Παναγιώτης Μπιτάδος: Ένα αστέρι γεννιέται
Το in μίλησε με το νεαρό τριαθλητή Παναγιώτη Μπιτάδο και ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του, από μικρό παιδί στη Μυτιλήνη μέχρι την 5η θέση στην Κρακοβία.
Ο 19χρονος Παναγιώτης Μπιτάδος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους κύκλους των τριαθλητών της Ελλάδας και όλοι μιλούσαν για ένα μεγάλο ταλέντο. Πλέον με την κατάκτηση της 5ης θέσης στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του αθλήματος και οι φίλαθλοι έμαθαν για την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα ελπιδοφόρου αθλητή που είναι σίγουρο ότι θα φέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα.
Το in μίλησε με το νεαρό τριαθλητή και ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του, από μικρό παιδί στη Μυτιλήνη μέχρι την 5η θέση στην Κρακοβία.
Τον κέρδισε το τρίαθλο λόγω …λουκέτου στο κολυμβητήριο
Ο Παναγιώτης προέρχεται από αθλητική οικογένεια. Ο μπαμπάς έκανε κολύμβηση και η μητέρα του… λίγο απ΄όλα και έτσι και ο ίδιος ασχολήθηκε με την κολύμβηση. Ωστόσο το παλιό και γερασμένο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης έκλεισε και έπρεπε να βρει άλλη διέξοδο. «Έκανα από μικρός κολύμβηση και δεν είχα πλέον τι να κάνω. Είδα έναν αγώνα τριάθλου στην τηλεόραση και λέω, κολύμπι ξέρω, ποδήλατο κάνω, το τρέξιμο είναι σαν το περπάτημα, άρα θα ασχοληθώ με το τρίαθλο» λέει ο ίδιος.
Στη Μυτιλήνη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σωστή προπόνηση στο τρίαθλο και ο ίδιος έπρεπε συνεχώς να ανακαλύπτει τρόπους εξάσκησης. «Με ρωτούσαν τι είναι το τρίαθλο, τι είναι αυτό το πράγμα! Με έβλεπαν να τρέχω συνεχώς, να τρέχω στη βροχή, να τρέχω παντού και έλεγαν τι κάνει αυτός. Από τη στιγμή που δεν είχαμε και κολυμβητήριο έκανα κολύμπι στη θάλασσα, ενώ το χειμώνα ξηρή προπόνηση, έκανα γυμναστήριο το σαλόνι του σπιτιού όπου τραβούσα συνεχώς λάστιχα αντί για κολύμπι.»
Ο Μπιτάδος από μικρός δεν ήταν τριαθλητής, αλλά πολυαθλητής καθώς έκανε τα πάντα. «Οι γονείς με έσπρωξαν στον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία. Κολύμβηση βασικά, έκανα κάποιες πολεμικές τέχνες και από κωπηλασία είχα περάσει… Εκανα πολλά αλλά με κέρδισε το τρίαθλο επειδή έχει σασπένς ο αγώνας. Κάνει κολύμπι, μετά έρχεται το ποδήλατο και κάποιοι σε περνάνε, μετά συνεχίζεις στο τρέξιμο, πολλές εναλλαγές, πολλές συγκινήσεις.»
Τρίαθλο από τα 12!
Η νέα και τελική πορεία προς το τρίαθλο, ξεκίνησε σε έναν αγώνα XTERRA στη Βουλιαγμένη το 2012. «Ηταν ο πρώτος μου αγώνας, ορεινού μάλιστα τριάθλου και μου άρεσε πολύ. Εκεί γνώρισα τον προπονητή μου Βασίλη Κρομμύδα ο οποίος μου έκανε την απονομή και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Από τότε ακολούθησαν πολλοί αγώνες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.»
Για τον ίδιο, το τρίαθλο δεν είναι απλώς θέμα εκγύμνασης , αλλά απαιτεί παράλληλη λειτουργία του εγκεφάλου. «Θέλει στρατηγική, πρέπει να μοιράσεις τις δυνάμεις σου σε όλα τα αθλήματα και να βλέπεις που είναι οι άλλοι αθλητές, εάν είναι κοντά σου. Επίσης είναι και επικίνδυνο, ειδικά η ποδηλασία όταν είναι πολλοί οι αθλητές και πρέπει να προσέχεις μην πέσεις επάνω σε άλλους σε κάποια στροφή ή σε κάποια ξαφνικό φρενάρισμα.»
Ο Παναγιώτης παρότι προέρχεται από την κολύμβηση, δεν ξεχωρίζει κάποιο άθλημα και τα κάνει και τρία με ευχαρίστηση. «Δεν μπορώ να αποφασίσω αν προτιμώ κάποιο. Και τρία μου αρέσουν πάρα πολύ. Το χαίρομαι που τα κάνω και πάντα λέω, ωραίο το ένα, ωραίο το άλλο, αλλά στο τέλος δεν μπορώ να καταλήξω ποιο από τα τρία μου αρέσει περισσότερο. Είμαι καλύτερος στο κολύμπι και το ποδήλατο, αλλά έχω βελτιώσει πλέον σημαντικά το τρέξιμο μου και έχω φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο. Άλλωστε πρέπει να μάθεις πως να τρέχεις μετά το ποδήλατο και μετά το κολύμπι πως να κάνεις γρήγορα ποδήλατο. Να γίνεις δηλαδή τριαθλητής και όχι να είσαι δρομέας, κολυμβητής η ποδηλάτης μόνο.»
Από τη Μυτιλήνη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς. Και χωρίς κολυμβητήριο…
Ο Παναγιώτης, όπως άλλωστε όλοι οι αθλητές, έχει όνειρο τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η διοικητική ανωμαλία που υπάρχει στην Ελλάδα με τη διοικούσα αρχή του αθλήματος, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις Ομοσπονδίες, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί η χώρα από τη συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες και μόνο κάποιοι μεμονωμένοι αθλητές λαμβάνουν μέρος.
«Ναι θέλω να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό είναι το μεγάλο όνειρο μου και ελπίζω να το πραγματοποιήσω. Ευτυχώς είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Πρόεδρος της Σπύρος Καπράλος που με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ για να συμμετέχω σε πολλούς αγώνες και να αποκτώ εμπειρίες. Ειλικρινά τους ευχαριστώ, όπως και κάποιους ιδιώτες που με στηρίζουν. Και εννοείται οι γονείς και ο προπονητής μου Βασίλης Κρομμύδας μαζί με κάποιους χορηγούς που μου προσφέρουν τα υλικά.»
Αν καταφέρει και προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα είναι σίγουρα ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής στο αγώνισμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας για τις καλύτερες επιδόσεις στο τρίαθλο, είναι πάνω από τα 25. Και ο Παναγιώτης θα το πετύχει στα 20, με τον ίδιο να λέει χαμογελώντας: «Από τη Μυτιλήνη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς. Και χωρίς κολυμβητήριο…»
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά
- Εποχικοί πυροσβέστες: «Όχι» στην τροπολογία από την κυβέρνηση – «Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η Μπίλι Άιλις λέει ότι έκανε «πολύ καλό σεξ» το 2024
- ΕΟΔΥ: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές με Covid-19 και 14 θάνατοι – Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
- Καλαμάτα: Δολοφονία σε ξενοδοχείο – Συνελήφθη ύποπτος
- Λαμέλα: «Ήμασταν ανώτεροι από τον ΠΑΟΚ – Θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερο σκορ»