Γκάζι για την αξιοποίηση του ποσού-μαμούθ, ύψους 80 δισ. ευρώ, έως το 2027 πατά το οικονομικό επιτελείο με στόχο την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την προώθηση έργων ΣΔΙΤ και την αξιοποίηση πόρων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδομές και εκσυγχρονισμό δημόσιων υπηρεσιών.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης – και ταυτόχρονα η καυτή πατάτα σε περίπτωση μη υλοποίησης – είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθούν οι μισθοί άνω του 25% έως το 2027. Πλέον, βάσει της νέας δομής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το βάρος των επενδύσεων το αναλαμβάνει επιτελικά ο νέος τσάρος της οικονομίας μαζί τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Φέρουν την πολιτική ευθύνη να φέρουν εις πέρας τον πρωταρχικό στόχο της αύξησης των επενδύσεων στον μέσο όρο της Ευρώπης, με το επενδυτικό κενό να είναι μεταξύ των δομικών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για φέτος υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα φτάσουν στο 15,3% του ΑΕΠ, από 10,7% το 2019 και μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σε πάνω από 20%. Σε αυτό το επίπεδο κυμαίνεται ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και έτσι θα προκύψει η πραγματική σύγκλιση. Η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και τον διπλασιασμό των δημόσιων επενδύσεων έως το 2030, με τον φετινό στόχο να ανέρχεται σε αύξηση κατά 13%, με στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία. Δεσμεύεται επίσης σε αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030 με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.

Ηδη, 150.000 επιχειρήσεις ενισχύονται για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε 17 δισ. ευρώ φθηνού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια για επενδύσεις  μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εισρεύσει, ήδη, στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ, περίπου 300 διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται. Πέραν από την απορρόφηση των πόρων η κυβέρνηση έχει στα σκαριά αναπτυξιακά σχέδια για κάθε Περιφέρεια, θα προωθήσει την απλοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και την έκδοση αδειών για επενδυτικά σχέδια. Στην ατζέντα είναι η δημιουργία δύο μεγάλων κέντρων: Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, 2,5 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις για τη στρατηγική αυτονομία, την οργανωμένη χωροθέτηση εντός επιχειρηματικών πάρκων και την «έξυπνη μεταποίηση» της ελληνικής βιομηχανίας. Η κυβέρνηση στοχεύσει στην αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το σχέδιο για το επενδυτικό κενό

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης κινείται με διψήφιο ποσοστό τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται στο μισό συγκριτικά με μια αντίστοιχη οικονομία στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια το σύνολο των επενδύσεων έχει μια αυξητική τάση της τάξεως του 10% ετησίως και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια για την τριετία 2022-2024. Για το 2023 ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες άνω των 15 δισ. ευρώ οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν πόρους 8,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα επόμενα ορόσημα είναι η κατάθεση εντός του καλοκαιριού επίσημου αιτήματος προς την Κομισιόν για τα επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του REPowerEU. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ από πλευράς απορρόφησης πόρων ΕΣΠΑ. Διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική απορρόφηση να αυξάνεται από το 27% το καλοκαίρι του 2019 στο 85%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»