Πώς έφτασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη των κυκλωμάτων trafficking – Τι τους «ξεσκέπασε»
Η παρατηρητικότητα μιας γυναίκας ήταν αυτή που οδήγησε τους αστυνομικούς στην αποκάλυψη των δύο κυκλωμάτων και την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Σοκάρουν οι μαρτυρίες των γυναικών που έπεσαν θύματα του κυκλώματος trafficking που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία -σε συνεργασία με την INTERPOL, την Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς και ΜΚΟ.
Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Αμαρυλλίς», κατάφεραν να συλλάβουν 11 άτομα (Έλληνες, Κολομβιανοί και Αλβανοί) που εμπλέκονταν σε δύο διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις σωματεμπορίας γυναικών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες έπειθαν τις γυναίκες να έρθουν στην Ελλάδα, λέγοντάς τους ότι θα βγάλουν μέσα σε τρεις μήνες –όσο διαρκεί η τουριστική τους βίζα- ένα ποσό γύρω στις 20.000 ευρώ.
Ωστόσο, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, δήθεν για κάλυψη του κόστους ταξιδιού τους ή άλλα έξοδα, οι κοπέλες λάμβαναν ελάχιστα χρήματα, την ώρα που υπήρχαν απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές εναντίον τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπεύθυνοι των οίκων ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των 50 ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.
«Τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά, χωρίς ρεπό. Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στις γυναίκες – θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους, με αφαίρεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, εξευτελισμούς και την επιβολή προστίμων ύψους 100 ευρώ» σημείωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας.
«Μας είχαν τάξει 20.000 ευρώ»
Όπως ανέφερε μία από τα θύματα του κυκλώματος trafficking, οι υπεύθυνοι είχαν πει στις κοπέλες ότι θα έκαναν ένα ή δύο ραντεβού την ημέρα και πως σε τρεις μήνες θα είχαν λάβει ένα σημαντικό ποσό ως ανταμοιβή.
«Μας είχαν πει ότι θα κάνουμε ένα με δύο ραντεβού την ημέρα και πως σε τρεις μήνες θα βγάζαμε 20.000 ευρώ. Μας κακομεταχειρίζονται και μας εξευτελίζουν ακόμη και όταν είχαμε προβλήματα υγείας. Αν προτείναμε σε άλλη κοπέλα να έρθει από την Κολομβία στην Ελλάδα, μας έταζαν αμοιβή 300 ευρώ» φέρεται να κατέθεσε στην Ελληνική Αστυνομία μια γυναίκα.
Τα διαμερίσματα
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στη διάθεσή τους οκτώ διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα χρησιμοποιούσαν για τη διαμονή των γυναικών που έρχονταν από τη Λατινική Αμερική για να εργαστούν στους οίκους ανοχής του κυκλώματος.
Ένα από αυτά τα σπίτια, στην Καλλιθέα, οδήγησε και στην αποκάλυψή τους, καθώς μια γειτόνισσα αντιλήφθηκε την παρουσία αλλοδαπών γυναικών και επικοινώνησε με Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που με τη σειρά τους ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων, της παραβίασης σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, της πρόληψης και καταστολής από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται 4 ακόμη άτομα του διεθνικού δικτύου, τα οποία αναζητούνται.
«Ξέπλυμα» μέσω real estate
Οι υπεύθυνοι των κυκλωμάτων, που λειτουργούσαν δομημένα, με ιεραρχία και διαρκή αλλά και αλληλένδετη μεταξύ τους δράση, είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο για τη νομιμοποίηση των εσόδων από τους οίκους ανοχής, που ξεπερνούσαν τις 130.000 ευρώ μηνιαίως.
Έτσι είχαν συστήσει εταιρεία real estate, ενώ έκαναν επενδύσεις και σε άλλους οίκους ανοχής.
Τα μέλη των κυκλωμάτων
Όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, κάθε μέλος της οργάνωσης είχε σαφή ρόλο στη λειτουργία της.
Ειδικότερα, τα δύο αρχηγικά μέλη διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, έλεγχαν τη δράση των μελών, έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το χρέος της καθεμίας, ήταν ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και οργάνωναν τη νομιμοποίηση τους.
Στα υπόλοιπα μέλη είχαν κατά περίπτωση ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότερα τρεις στρατολόγοι, ένας ταμίας, τρεις υπεύθυνοι οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγοί, μία επιτηρήτρια και ένας «αχυράνθρωπος» , ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών, που η οργάνωση χρησιμοποιούσε, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα μέλη, από τα οποία δύο αρχηγικά, έχοντας διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2021, με σκοπό την γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών στους οχτώ οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.
Τα άλλα δύο μέλη, τα οποία ήταν κοινά και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούσαν τους στρατολογητές των γυναικών, τις οποίες μετέφεραν αεροπορικά στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε τρία διαμερίσματα που διατηρούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση στην Καλλιθέα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις