Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023: Από τις 5 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου
140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς, μουσικού θεάτρου σε 70 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες.
Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του, προσφέροντας μια ιδιαίτερη πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.
Παράλληλα, όπως κάθε χρονιά, δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό αλλά και εντόπιων συνεργατών.
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023: Κλιματική αλλαγή
Η οργάνωση των εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα, που ξεκίνησε το 2022 με το μεγάλο αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνεχίζεται και το καλοκαίρι του 2023, εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, αλλά και στις συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοργάνωση προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό, με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου.
Οι προτάσεις του προγράμματος 2023 επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟ και προσανατολίζονται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης, ανά εκδήλωση.
Oι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας που κατέθεσαν οι ΑΜΚΕ. Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών σε συνολικά 12 περιφέρειες της Ελλάδας.
25 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία
Από τους ανεμόμυλους στη Χώρα της Αμοργού έως το πρώην Περίπτερο Πικιώνη, νυν «π» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς, από το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο της Τήνου στην Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας και από το Παλάτι Ιουστινιάνι και τη Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο της Χίου έως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα, είκοσι πέντε νέοι χώροι εντάσσονται στον ήδη πλούσιο κατάλογο των συνολικά 70 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023». Αναλυτικά, οι νέοι χώροι έχουν ως εξής:
- Ανεμόμυλοι, Χώρα Αμοργού
- Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου
- Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
- Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
- Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο
- Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι
- Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία
- Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης, Τήνος
- Αρχαιολογικός χώρος Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας
- Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
- Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, Εξώμβουργο, Τήνος
- Κάστρο Ακροκορίνθου, Κορινθία
- Κόκκινη Εκκλησιά, Βουργαρέλι Άρτας
- Μουσείο Αρχαίας Πέλλας
- Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα
- Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών
- Αιτωλοακαρνανία, Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου
- Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Σπηλαίου Γρεβενών
- Παλάτι Ιουστινιάνι και Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο της Χίου
- Περίπτερο Πικιώνη ( «π», Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού), Δελφοί
- Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος
- Πρόπυλο και κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης
- Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
- Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη
- Χαρουπόμυλος, Πάνορμος Ρεθύμνου
Θέατρο: 2071, τόσο μακριά, τόσο κοντά
Το φετινό πρόγραμμα του θεάτρου περιλαμβάνει 18 παραγωγές
Ο Άντον Τσέχοφ μάς φέρνει αντιμέτωπους με τη διάδραση ανθρώπου, περιβάλλοντος και κλίματος στο «θεατρικό μουσικό μονόπρακτο» Θείε Βάνια, τα δάση μαλακώνουν τον άνθρωπο σε σύνθεση κειμένων των Μπερτράν Μορώ και Νίκου Μάνεση. Βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Σαίξπηρ, η περφόρμανς Ο βιασμός της Λουκρητίας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κουρκουμέλη, παραπέμπει στα πάθη του πλανήτη.
Η παράσταση Νύχτα στη γη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, έχει τη μορφή ενός αγωνιώδους θρίλερ με τη συνέργεια των θεατών. Ο θεατρικός μονόλογος 2071, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, είναι βασισμένος στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Κρις Ράπλεϋ.
Ποιες είναι οι προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας μετά την απολιγνιτοποίηση; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει το έργο Λιγνίτη Τόπος ή Τι;, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα, ένα μεικτό είδος θεάτρου και μουσικής, αποτελούμενο από ηθοποιούς, live μπάντα και ένα παραχορήγημα 15 κατοίκων.
Στη Λάρισα, σ’ ένα αρχαίο θέατρο ανάμεσα σε σύγχρονες πολυκατοικίες, σ’ έναν τόπο που το παρελθόν και το σήμερα υποχρεωτικά συγκατοικούν, θα δημιουργηθεί μια Νέα Ζωή, ένα νέο έργο σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου.
Η παράσταση Caerus, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου και Ελένης Δαφνή, αποτελεί μια παραλλαγή των αρχαίων μύθων με σκοπό την αφύπνιση όλων για την κλιματική αλλαγή. Η νέα παραγωγή Μωρή Φύση! της ομάδας C. for Circus, βασισμένη στη νουβέλα του Κινέζου συγγραφέα Γιεν Λιένκε Χρόνια Μήνες Μέρες «παρακολουθεί» μια χρονιά που η ξηρασία έμοιαζε να μην τελειώνει ποτέ.
Η παράσταση Κουρά, σε ιδέα και επιμέλεια Βασίλη Μπούτου και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, είναι μια αλληγορία περί φύσεως, μια σκληρή και τρυφερή τελετουργία σ’ έναν κόσμο που διψάει και πεινάει για Λόγο. Το έργο ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO, σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, διερευνά πώς μπορούν αρχαιολογικά εργαλεία (όπως η ανασκαφή, η μελέτη των ευρημάτων κλπ.) να συμβάλουν στη δημιουργία ενός site-specific θεατρικού έργου.
Με οδηγό τον μεγάλο γεωγράφο Στράβωνα, η παράσταση Ένα ταξίδι με τον Στράβωνα, σε σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου, αποτελεί μια περιπλάνηση στη Βόρεια Ελλάδα για μια συνάντηση με το κλίμα και τα έργα των ανθρώπων της εποχής του αλλά και της σημερινής.
Το επίκαιρο ποίημα Αλφάβητο της πρωτοπόρου Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ίνγκερ Κρίστενσεν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης από την ομάδα Kentro.
Στη νέα παραγωγή σάμερταϊμ, η bijoux de kant επιλέγει τον ποιητικό λόγο για να μιλήσει για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για όλα όσα οι αισθήσεις του σώματος έχουν αντιληφθεί από καιρό ενώ το μυαλό αργεί.
Το έργο Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Ντορίνα Ρεμεδιάκη, είναι μια ιστορία επιστροφής ως ο μοναδικός τρόπος να αντλήσουμε ελπίδα για να φτιάξουμε «άλλες κερασιές». Η αναζήτηση της ευφορίας μέσα από τη συνύπαρξη είναι ο βασικός πυρήνας της παράστασης Euphoria σε σκηνοθεσία Σοφίας Χιλλ.
Η παράσταση Το τραγούδι της φάλαινας, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, παρουσιάζει έναν κόσμο που μαστίζεται από στρεβλό πολιτικό σύστημα, κοινωνικές αδικίες και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Η παράσταση Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Κανελλοπούλου, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός υβριδικού έργου τέχνης. Στην παράσταση Η φάλαινα, σε σκηνοθεσία Αριάδνης Καβαλιέρου και Γιάννη Μπισμπικόπουλου, το θέατρο παντρεύεται με το εικαστικό περιβάλλον για να μεταφερθεί επί σκηνής το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του Πωλ Γκαντέν.
Μουσική: Βιβάλντι, μέλισσες και αλυσοπρίονα
Δεκαοκτώ μουσικές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από κλασική μουσική, παραδοσιακούς ήχους έως σύγχρονα μουσικά τοπία.
Παραστάσεις/Δράσεις για παιδιά και εφήβους: Όταν η φύση δεν γνωρίζει κρίση
Δεκατρείς νέες παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Χορός: Το σώμα που δακρύζει
Εννέα παραστάσεις χορού θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στο φετινό πρόγραμμα.
Εικαστικά/περφόρμανς: Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα…
Ομαδικές εκθέσεις, υπαίθριες ηχητικές εγκαταστάσεις, βιωματικές ξεναγήσεις, δράσεις και περφόρμανς περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εικαστικών της φετινής διοργάνωσης.
Μουσικό θέατρο: Λόγος, ήχοι και «ανθισμένες κερασιές»
Τέσσερις παραγωγές μουσικού θεάτρου φέρνει το πρόγραμμα του 2023.
Η μουσικοθεατρική παράσταση Ίσως και να είμαστε αδέρφια τελικά της Φένιας Παπαδόδημα βασίζεται στη συγκλονιστική επιστολή του Ινδιάνου αρχηγού Σηάτλ που γράφτηκε το 1854 σαν απάντηση στον εκπρόσωπο της Ουάσινγκτον που ζητούσε να αγοράσει τη γη τους.
Εμπνευσμένο από τα 126 χαϊκού της ποιήτριας Μαγιαζούμι Μαντόκα, το έργο Τσουνάμι σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας, έχοντας ως όχημα τον λόγο, την πρωτότυπη μουσική –που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές– και τον χορό.
Η Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ της Νέας Ιωνίας Βόλου παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση Ο μπερντές της Γης, βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα της Ρεγγίνας Καπετανάκη, συνδημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης, με ερμηνευτή τον Θοδωρή Κοτονιά.
Το νέο έργο μουσικού θεάτρου Είμαι δέντρο που μιλά της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη μας προσκαλεί σε αφύπνιση όσον αφορά τη σύνδεσή μας με τη φύση, και πιο ειδικά με τα δέντρα. Πρόκειται για μια μονόπρακτη παιδική όπερα δωματίου, σε λιμπρέτο της Γιώτας Βασιλακοπούλου.
Τηλεοπτικό σποτ 2023
Tο εντυπωσιακό τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μεγαλόπολης. Με οδηγό τη σπουδαία μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τους προφητικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», το σποτ συνοψίζει με ποιητικό τρόπο τη φετινή θεματική του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Πληροφορίες
- Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
- Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
- Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr
- Για την ακριβή ώρα έναρξης των παραστάσεων συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ.
- Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.
Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:
- Μπορεί η Τουρκία ή τα Κατεχόμενα να οριοθετήσουν με τη Συρία;
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες