Η ιστορία της Lucy Clark, της πρώτης τρανς διαιτητή στον κόσμο, είναι σίγουρα πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο που αναζητά ακόμα τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου του.

Η 51χρονη έκανε coming out σε ένα πολύ «δύσκολο» χώρο, δεδομένου ότι στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις –γνωστών και μη- παικτών, προπονητών και διαιτητών που έχουν ανοιχτά δηλώσει μέλη της LGBTQI+ κοινότητας.

Η Clark σφυρίζει στις μικρές κατηγορίες των γυναικών Αγγλίας (Women’s National League) και σήκωσε το «λάβαρο» στην κοινότητας των τρανς στο ποδόσφαιρο από όταν βγήκε και μίλησε δημόσια το 2018.

Η καρδιακή προσβολή που της άλλαξε τη ζωή και η λατρεία για το ποδόσφαιρο

Αρχικά, η Lucy Clark είχε παρατήσει το ποδόσφαιρο επειδή φοβόταν ότι θα την απομόνωναν μετά το coming out.

Όμως υπέστη καρδιακή προσβολή και ο φόβος ότι μπορεί να πεθάνει την έπεισαν να ακολουθήσει την καρδιά της, να αγκαλιάσει αυτό που είναι και νιώθει και να συνεχίσει να είναι διαιτητής.


Η Clark ένιωθε παγιδευμένη από νεαρή ηλικία και, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το ποδόσφαιρο ήταν για εκείνη μια διέξοδος που, όπως παραδέχεται και συγκλονίζει, την απέτρεψε ακόμα και από το να βάλει τέλος στη ζωή της.

Μιλώντας στο Guinness World Records, όπου μπήκε ως η πρώτη τρανσέξουαλ διαιτητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Βρετανίδα εξομολογείται ότι «αν δεν είχε το ποδόσφαιρο δεν είναι βέβαιη ότι θα ήταν εδώ που είναι».


«Όταν ήμουν μικρή, ήξερα τι συνέβαινε στο κεφάλι μου και ήξερα ότι δεν ήθελα να κάνω πολλά πράγματα που έκαναν τα νεαρά αγόρια. Δεν ήθελα να παίζω με στρατιωτάκια αλλά ήθελα και μπορούσα να παίζω ποδόσφαιρο» λέει.

«Νεότερη, προσπάθησα να αυτοκτονήσω. Στεκόμουν στην κορυφή ενός κτηρίου και ήθελα να πηδήξω στο κενό. Από εκεί που στεκόμουν έβλεπα το γήπεδο της Σάτον Γιουνάιτεντ και νομίζω ότι αυτό ήταν που με έσπρωξε αντί να πηδήξω, να πάρω το ασανσέρ και να κατέβω» συγκλονίζει η Lucy Clark>

«Δεν πίστευα ότι ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα με αποδεχόταν όταν έκανα coming out»

Το ποδόσφαιρο είναι κομβικό σημείο στη ζωή της Clark και, όπως λέει, την έχει βοηθήσει με πολλούς τρόπους.

«Ως διαιτητής απλά ξεχνάς τα πάντα. Το ποδόσφαιρο είναι ιδανικό για την ψυχική και τη σωματική υγεία» τονίζει.

Όμως, στο τέλος του 2018, και ενώ ήταν στη διαδικασία φυλομετάβασης, ήταν έτοιμη να κρεμάσει τη σφυρίχτρα της επειδή φοβόταν ότι «ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν θα την αποδεχόταν».

«Να υπάρξει θέση στον αθλητισμό για τα τρανς άτομα»

Σύμφωνα με μελέτη του 2018, 8 στους 10 τρανς σε νεαρή ηλικία έχουν αυτοτραυματιστεί και σχεδόν οι μισοί έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν λόγω bullying ή εγκατάλειψης.

Η Clark πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει καταφύγιο για όσους το χρειάζονται.

«Πρέπει να υπάρχει θέση για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Ειδικά στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Όλοι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Και για μένα, το ποδόσφαιρο έσωσε τη ζωή μου. Αν δεν είχα το ποδόσφαιρο, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα» έλεγε τον Φεβρουάριο μιλώντας στη Mirror.