Υδρογονάνθρακες: Στα χέρια των επενδυτών οι πρώτες εικόνες των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Ιόνιο
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις έρευνες στην Ελλάδα
Τις πρώτες εικόνες των γεωλογικών δομών του υπεδάφους των θαλάσσιων παραχωρήσεων της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους έχουν στα χέρια τους οι πετρελαϊκές που ερευνούν για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ΟΤ οι οποίες αποδίδονται σε στελέχη της αγοράς. Όπως σημειώνουν, οι εταιρείες έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών. Πρόκειται για ενδείξεις που είναι αποτέλεσμα fast track επεξεργασίας των «γραμμών» οι οποίες χτυπήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών των ερευνητικών σκαφών. Ωστόσο, προσθέτουν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία όλου του υλικού που συλλέχθηκε από τις περιοχές.
Οι ίδιες πηγές του ΟΤ χαρακτηρίζουν τις πρώτες εικόνες ενθαρρυντικές ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται στο πρώτο τρίμηνο του 2024 επενδυτές να προχωρήσουν σε σημαντικές αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματα των ερευνών τους.
Η ExxonMobil
Ενδεικτική του θετικού κλίματος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια είναι και η προ δύο εβδομάδων δήλωση του αντιπροέδρου και επικεφαλής των Διεθνών Ερευνών της ExxonMobil Τζον Άρντιλ. Ο Άρντιλ συμμετείχε σε επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο που διοργάνωσε ο Economist στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση τόνισε μεταξύ άλλων «είμαστε σημαντικοί επενδυτές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά και διαχειριστές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις και τους υπόλοιπους εταίρους και είμαστε στο συνέδριο για να συζητήσουμε για θέματα επενδύσεων, γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ενέργειας».
«Είναι πρώτη φορά που υψηλόβαθμο στέλεχος της ExxonMobil αναφέρεται στις δραστηριότητες της πολυεθνικής στην Ελλάδα και αυτό φανερώνει τη βαρύτητα που δίνει ο όμιλος στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας», σχολιάζουν πηγές της αγοράς θέτοντας υπόψη τους τη σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της πετρελαϊκής.
Υπενθυμίζεται, ότι η ExxonMobil είναι διαχειριστής (operator) της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ο ΟΤ απευθύνθηκε και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προκειμένου στελέχη της να σχολιάσουν ή και να επιβεβαιώσουν τις προαναφερόμενες πληροφορίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος αρνήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω αρκούμενος στο να δηλώσει στα ΝΕΑ: «Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Παραμένουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα των ερευνών στις παραχωρήσεις της ελληνικής επικράτειας».
Αναζήτηση εταίρων
Πηγές της πετρελαϊκής αγοράς, με τις οποίες συνομίλησαν τα ΝΕΑ, τονίζουν ακόμη και την κινητικότητα άλλων δύο επενδυτών στο ελληνικό upstream (έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων). Ο λόγος για την Energean και την Helleniq Energy.
Οι δύο πετρελαϊκές βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης εταίρων, άλλων δηλαδή επενδυτών, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στα επόμενα βήματα των ερευνών τους σε μπλοκς. Πρόκειται για περιοχές τις οποίες έχουν αναλάβει μόνες τους οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες. Η Energean είναι ο μοναδικός παραχωρησιούχος της χερσαίας περιοχής «Ιωάννινα». Η Helleniq Energy επίσης κατέχει το 100% των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης των θαλάσσιων μπλοκς «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» και «Ιόνιο». Οι δύο εταιρείες συνεκμεταλλεύονται με την Energean να κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών της κοινοπραξίας και το θαλάσσιο «μπλοκ 2» που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας.
Οι ελληνικοί όμιλοι, αναφέρουν πηγές, βρίσκονται σε διερευνητικές επαφές με ξένους πετρελαϊκούς ομίλους, προκειμένου να συμμετέχουν στις έρευνες πρωτίστως στις περιοχές όπου βρίσκονται μόνοι τους.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Energean εντείνει τις προσπάθειες της καθώς πλησιάζει ο χρόνος για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στο χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων. Ο εκτιμώμενος χρόνος είναι μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Και αν τελικά τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τότε θα έχουμε την πρώτη επιστροφή γεωτρύπανου στην Ελλάδα μετά από αρκετές δεκαετίες.
Το μπλοκ των «Ιωαννίνων» είναι το πλέον ώριμο για γεώτρηση έναντι των υπολοίπων που έχουν παραχωρηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.
Στη φάση της αναζήτησης επενδυτή βρίσκεται και η Helleniq Energy, αν και ο χρόνος για πιθανές γεωτρήσεις στα θαλάσσια μπλοκ της εταιρείας είναι πολύ μακρινός.
Οι πετρελαϊκές αναζητούν εταίρους προκειμένου να μοιραστούν το κόστος των επενδύσεων σε πιθανές γεωτρήσεις στο μέλλον.
Εμπιστοσύνη
Πηγές της αγοράς, τονίζουν ακόμη και το γεγονός της ανανέωσης της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς με τον τρόπο αυτό διατηρείται η εμπιστοσύνη που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερευνητικό πρόγραμμα της χώρας.
Το 2022 ήταν το έτος της επίσπευσης και της εκτέλεσης των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια «οικόπεδα» με τα ερευνητικά σκάφη εταιρειών πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων να σκανάρουν τις γεωλογικές δομές των θαλάσσιων περιοχών της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις