ΣΥΡΙΖΑ: Παρασκήνιο μιας ιστορικής Πολιτικής Γραμματείας
«Μπήκαμε σε δρόμο», ανέφερε ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα.
Ήταν ιστορική η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή που άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής στα τέως γραφεία της ΔΗΜΑΡ και τέλειωσε βραδάκι της ίδιας μέρας.
Καταρχάς ήταν το πρώτο όργανο του κόμματος που έλαβε χώρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και χωρίς τον ίδιο που επίλεξε να μην δώσει το παρών, αφού θεώρησε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως δεν έπρεπε να επηρεάσει τον νέο συλλογικό βηματισμό του κόμματος.
Παράπλευρη απουσία αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον απόηχο του καβγά του με τον Παναγιώτη Ρήγα που έχει λάβει αρνητική δημοσιότητα και σίγουρα θα απασχολήσει τα πειθαρχικά όργανα του χώρου.
Υπάρχει όμως ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα; Στο ερώτημα που καλούνται πλέον να απαντήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, την πιο σωστή γνώμη είχε χθες ένας εκ των «παλιών» της συνεδρίασης: «Μπήκαμε σε δρόμο», ανέφερε υπενθυμίζοντας πως η Πολιτική κάνει κύκλους και η ζωή επιτάσσει νέο βήμα.
Αυτό το νέο βήμα έψαξαν στην ΠΓ τα κορυφαία στελέχη του κόμματος μετά την διπλή μεγάλη ήττα από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και βέβαια μετά το μπινγκ μπανγκ που σηματοδότησε και πυροδότησε η παραίτηση Τσίπρα.
Ο οδικός χάρτης του κόμματος, κοινώς το πότε θα γίνει ΚΕ – συνέδριο – εκλογή νέας ηγεσίας, ήταν η μία διάσταση στην αναζήτηση αυτού του νέου βηματισμού. Και εδώ υπήρξαν συμμαχίες, υποχωρήσεις, ρήξεις και συνθέσεις που ήδη δεν αντιστοιχούν στον προηγούμενο συσχετισμό της συριζαικής πολυκατοικίας.
Το συνέδριο
Θέμα πρώτο που απασχόλησε: ο χρόνος του συνεδρίου. Η Ομπρέλα και οι σύμμαχοί της ήθελαν τελικά συνέδριο γρήγορα και τελικώς συμβιβάστηκαν με την πρόταση της πλειοψηφίας για διαρκές συνέδριο (άρα με την ίδια σύνθεση του τελευταίου) για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και εκλογή νέου Πρόεδρου τότε – δηλαδή θα έχουμε ΔΕΘ με νέα ηγεσία.
Εδώ καταγράφηκε και η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για συντεταγμένη διαδικασία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρόταση του -που μειοψήφισε- είχε και το χαρακτήρα πλατφόρμας του πώς ο ίδιος έχει στο νου του το κόμμα με κριτικές και αιχμηρές σκέψεις πάνω στην διπλή συντριβή, την νέα ταυτότητα του χώρου αλλά και τον τρόπο που θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αντιστοιχηθεί εκ νέου στην κοινωνία.
«Πρέπει να λάμψει η δημοκρατία. Τα μέλη να πάρουν το νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας κλειστής γραφειοκρατίας μηχανισμών και συσχετισμών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα «fast track» συνέδριο, ούτε αντίστοιχα σε μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και να «κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ανέφερε στην ομιλία του ο Τεμπoνέρας και δήλωσε παρών στις διεργασίες αν έχουν αυτόν τον συντεταγμένο χαρακτήρα- έχει σημασία πως την ομιλία του αποφάσισε να την δημοσιοποιήσει μετά την συνεδρίαση.
Για τον χρόνο του συνεδρίου υπήρξε η διαφοροποίηση του Χρήστου Σπίρτζη όπως και για την εκλογή του νέου Πρόεδρου. Ο ίδιος πρότεινε να εκλεγούν άμεσα νέα όργανα, μετά το πέρας της ΠΓ δήλωσε δε πως παραιτείται από αυτά, ενώ την πρόταση του θα θέσει εκ νέου στην ΚΕ του κόμματος (15- 16 Ιουλίου αποφασίστηκε να γίνει). Η θέση του Σπίρτζη μειοψήφισε επίσης (έλαβε 3 ψήφους, ανάμεσα τους η Νοτοπούλου) ενώ τον οδικό χάρτη ψήφισαν από κοινού η προεδρική πλειοψηφία, η Ομπρέλα και η ομάδα των 6 συν 6 (ομάδα Τζανακόπουλου- Ηλιόπουλου κα).
Μεταβατικός ο Φάμελλος
Θέμα δεύτερο ήταν η νέα σύνθεση της ηγετικής ομάδας της ΚΟ του κόμματος που την Δευτέρα θα συνεδριάσει πρώτη φορά. Ο Σωκράτης Φάμελος ως μεταβατικός Πρόεδρος προτάθηκε λόγω της άρνησης της Όλγας Γεροβασίλη. Η ίδια ήθελε εγγυήσεις από όλα τα ρεύματα και τις τάσεις.
Οι της Ομπρέλας έδωσαν μια κόντρα να είναι η Σία Αναγνωστοπούλου έναντι της Θεοδώρας Τζάκρη στην θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου αλλά τελικά επικράτησε η πρόταση για την Τζάκρη. Αρχικώς είχε υπάρξει σκέψη και για τον Χάρη Μαμουλάκη (από μεριάς προεδρικών) αλλά τελικά στην ΚΟ της Δευτέρας θα προταθούν οι Φάμελος και οι Παππάς – Ηλιόπουλος – Τζάκρη, ενώ στην θέση του γραμματέα της ΚΟ ο Διονύσης Καλαματιανός.
Έχει σημασία πως στην ΠΓ είδαμε μια νέα ανασύνθεση των ρευμάτων, μια άτυπη συμμαχία της Ομπρέλας και των 6 συν 6 αλλά – και σε μερικά σημεία – των προεδρικών (πλην όμως του Χρήστου Σπίρτζη).
- Αμαλιάδα: Πέντε νεκρά παιδιά ζητούν δικαίωση
- Ολυμπιακός: Τώρα μετράνε οι νίκες…
- Μαγδεμβούργο: Η στιγμή της σύλληψης του οδηγού που σκόρπισε τον θάνατο
- Μπαρτζώκας: «Περαστικά στον Λεσόρ, μας πλήγωσε όλους αυτό που έγινε»
- Σπεύδουν στο Μαγδεμβούργο ο Σολτς και η υπ. Εσωτερικών – Πρώτες εκτιμήσεις για το αιματηρό συμβάν
- Χιρόνα – Βαγιαδολίδ 3-0: Επέστρεψαν στις νίκες οι Καταλανοί