Ρωσία: «Επιχείρηση γοητεία» από τον Πούτιν με το μήνυμα ότι παραμένει ισχυρός
«Για τον Πούτιν το βασικό πρόβλημα δεν είναι τι έγινε, αλλά γιατί επέτρεψε να γίνει»…
Ανάγκα και… ο Βλαντιμίρ Πούτιν πείθεται. Στον Ρώσο πρόεδρο δεν αρέσει η εγγύτητα.
Το αποδεικνύουν περίτρανα τα εντυπωσιακά τραπέζια στα οποία καθίζει τους εκάστοτε φιλοξενούμενους του, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μυρίσουν την ανάσα του ή τέλος πάντων να δηλητηριάσουν το πιάτο του.
Οι φήμες, λένε, ότι δεν είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια του που τον κρατούν σε απόσταση από όλους, αλλά ο τεράστιος φόβος του για τα μικρόβια.
Αλλαγή σκοπού
Αλήθεια ή ψέματα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και αυτή η περίεργη από κάθε άποψη ανταρσία της Wagner υποχρέωσε τον Πούτιν να αλλάξει σκοπό και να θυμηθεί αυτό που επανέλαβε πρόσφατα και ο καλός του φίλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι εκλογές κερδίζονται στις πλατείες.
Με άλλα λόγια, αν ένας ηγέτης θέλει να κρατήσει την εξουσία στα χέρια του πρέπει να είναι δίπλα στον λαό του, να συνομιλεί μαζί του, να φωτογραφίζεται στο πλευρό του.
Ακριβώς αυτό που κάνει τις τελευταίες μέρες, προς έκπληξη των πάντων, ο Πούτιν, σε μια προφανή προσπάθεια να στείλει στην ελίτ εντός της χώρας του και σε όλους του ενδιαφερόμενους εκτός αυτής, το μήνυμα ότι παραμένει ο ισχυρός αυτοκράτορας όλης της Ρωσίας.
Ισχυρός αυτοκράτορας
Οι εικόνες με τον Πούτιν περικυκλωμένο από Ρώσους πολίτες, να φιλάει μικρά παιδιά στο μέτωπο και να αγκαλιάζει νεαρά κορίτσια για μια selfie, φυσικά και δεν εκπορεύονται από την επιθυμία του να ευχαριστήσει το λαό που στάθηκε στο πλευρό του, αλλά από την ανάγκη του να αλλάξει την εικόνα του απρόσιτου ηγέτη, γράφουν οι Financial Times.
«Τμήμα της ρωσικής ελίτ θεωρεί τον Πούτιν έναν ισχυρό αυτοκράτορα. Ένας ισχυρός αυτοκράτορας δεν γίνεται να μην βλέπει αυτό που έρχεται κατά πάνω του», λέει ο Γκρεγκ Γιουντίν, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στη σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών της Μόσχας.
«Δεν νομίζω ότι αυτή η ιστορία τελείωσε. Και πιστεύω ότι ο Ρώσος πρόεδρος το ξέρει καλά αυτό», συνεχίζει ο ίδιος.
Αποκατάσταση του status quo
Οι φωτογραφίες που τον δείχνουν χαμογελαστό και προσηνή έχουν στόχο «να αποκαταστήσουν το προηγούμενο status quo», εξηγεί από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Γιέλμαν, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
«Για τον Πούτιν το βασικό πρόβλημα δεν είναι τι έγινε, αλλά γιατί επέτρεψε να γίνει, γιατί δεν το εμπόδισε πριν καν ξεκινήσει», επιχειρηματολογεί ο Όλεγκ Ιγκνάτοφ, αναλυτής τη δεξαμενή σκέψης Crisis Group.
«Για να επιβεβαιώσει στην ελίτ ότι ξέρει ακόμη πολύ καλά τι κάνει, πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα του. Να δείξει στα μέλη της ότι μπορεί να εμποδίσει τέτοιες κρίσεις στο μέλλον», προσθέτει.
«Φύλαγε τα ρούχα σου»…
Στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος να έχει χάσει ούτε ικμάδα από την μεγάλη δημοτικότητα που απολάμβανε από την εποχή που οι Ρωσίδες τραγουδούσαν εν χορώ «θέλω έναν άντρα σαν τον Πούτιν».
Βέβαια, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό που έχουν φυλακιστεί μόνο από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή απλά έγραψαν φιλειρηνικά συνθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι προφανές ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν με το σκεπτικό «φύλαγε τα ρούχα σου, να ‘χεις τα μισά».
Αυτό που καταγράφηκε ήταν μια αύξηση στα ποσοστά άγχους των Ρώσων πολιτών, σχολιάζει η Εκατερίνα Σούλμαν, Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια. «Οι άνθρωποι φαίνεται ότι κατάλαβαν ότι συνέβη κάτι σημαντικό, παρότι η όλη ιστορία έληξε σε χρόνο ντετέ.
Το ξεκάθαρο μήνυμα
Γι’ αυτό το λόγο ο Πούτιν όταν επισκέφτηκε την πόλη Ντερμπέντ είχε ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ, μίλησε με τον λαό του, έσφιξε τα χέρια με τους άντρες και προσέγγισε με ευγένεια τις γυναίκες και με προστατευτικές διαθέσεις τις νεότερες γενιές των Ρώσων, για να ξεχάσουν όλοι τις απειλητικές εικόνες του Πριγκόζιν και να θυμούνται μόνο τα ενσταντανέ χαράς και ζεστασιάς με τον αγαπημένο τους Ρώσο ηγέτη.
Και επειδή τα επικοινωνιακά παιχνίδια παίζονται σε πολλά ταμπλό με ακόμα περισσότερους αποδέκτες, ο Πούτιν συνομίλησε τις τελευταίες μέρες τόσο με τους ηγέτες των αραβικών κρατών, του Ιράν, της Ινδίας και της Συρίας για τους διαβεβαιώσει ότι παραμένει ο Ρώσος ηγέτης που «ότι θέλει το παίρνει και ότι κι αν κάνει, πάντα θα καταφέρνει να ξεφεύγει», σχολιάζει ο Γιούντιν.
Και πάλι όμως επειδή η εξουσία κερδίζεται και χάνεται εκ των έσω, πρωταρχικός στόχος αυτής της επιχείρησης γοητείας του Πούτιν, που όμοια της είχε να εξαπολύσει από την εποχή του Κουρσκ και του Μπεσλάν, είναι η ελίτ της χώρας του, στην οποία και έστειλε το εξής σαφές μήνυμα: «ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν μιλήσετε. Ο λαός παραμένει στο πλευρό μου»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις