Ουκρανία: ΜΚΟ καταγγέλλει δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες για διάθεση ρωσικού φυσικού αερίου
Μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες για διάθεση ρωσικού φυσικού αερίου στην αγορά, παραδέχεται ωστόσο ότι αυτό δεν απαγορεύεται και καλεί τη Βρετανία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να δράσουν.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε χθες Κυριακή το γεγονός ότι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν πάντα στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (στη φωτογραφία αρχείου του AP, επάνω, φόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου από ρωσικό λιμάνι).
«Χρηματοδότηση του πολέμου»
«Οι εξαγωγές ΥΦΑ [σ.σ. υγροποιημένου φυσικού αερίου] από τη Ρωσία συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της χώρας στην Ουκρανία και το 2022 είχαν αξία που υπολογίζεται πως ανήλθε σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Global Witness σε έκθεσή της.
Η ΜΚΟ υπολογίζει ότι «η Shell κέρδισε εκατομμύρια δολάρια εμπορευόμενη ρωσικό ΥΦΑ την περασμένη χρονιά».
Μόλις τον Μάιο, ο βρετανικός κολοσσός «αγόρασε και πούλησε σχεδόν 170.000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρθηκαν με το δεξαμενόπλοιο Νικολάι Ζούμποφ», υπογραμμίζει στο κείμενο η Global Witness.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ, τρεις εταιρείες διέθεσαν εμπορικά περισσότερο ρωσικό ΥΦΑ από ό,τι η Shell: οι δύο είναι ρωσικές, η τρίτη είναι η γαλλική TotalEnergies.
«Παρά τα εγκλήματα πολέμου που το εμπόριο αυτό συμβάλλει να χρηματοδοτούνται, είναι φυσικά νόμιμο», στηλιτεύει η Global Witness.
«Δεν απαγορεύεται»
Στις εταιρείες «δεν απαγορεύεται να διαθέτουν εμπορικά ρωσικό αέριο και, αντίθετα με τις ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», συνεχίζει. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δράσουν», αξιώνει.
Οταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, η Shell και η TotalEnergies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Shell «έχει ακόμη μακροπρόθεσμες συμβατικές υποχρεώσεις», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Υπάρχει δίλημμα μεταξύ της άσκησης πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση για τις φρικαλεότητές της στην Ουκρανία και της εγγύησης σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού. Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τους απίστευτα δύσκολους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.
Η «ασφάλεια του εφοδιασμού»
Από τη δική της πλευρά, η TotalEnergies ανέφερε πως τηρεί τη «δέσμευσή της να πάψει να έχει ρωσικούς πόρους», αλλά ταυτόχρονα «συνεχίζει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ΥΦΑ».
Η εταιρεία «υπενθυμίζει το καθήκον της να συνεισφέρει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο (…) στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υποχρεούται να τηρεί όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο».
Η γαλλική εταιρεία διαβεβαίωσε ακόμη πως έχει «ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία που δεν συνεισφέρουν στον εφοδιασμό της [γηραιάς] ηπείρου με ενέργεια».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις