ΕΕ: Υπό εξέταση η μερική άρση των κυρώσεων για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά
Θα επιτρέψει σε ρωσική τράπεζα να διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά πρόταση, η οποία προβλέπει να επιτραπεί σε ρωσική τράπεζα που περιλαμβάνεται στο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, να ιδρύσει θυγατρική, η οποία θα μπορέσει να συνδεθεί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο ώστε να μπορέσει να περισωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, θα επιτρέψει σε ρωσική τράπεζα να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, εξήγησε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά. Η θυγατρική θα συνδεθεί στο σύστημα SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι ρωσικές τράπεζες στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το «status quo»
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν λόγοι να διατηρηθεί το «status quo» της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να λήξει στις 18 Ιουλίου, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Izvestia, επικαλούμενο τις δηλώσεις του απεσταλμένου της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.
Σε μια ευρεία συνέντευξη, ο απεσταλμένος Γκενάντι Γκατίλοφ είπε στην εφημερίδα ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή των όρων που φορούν στη Ρωσία, προκειμένου να παραταθεί η συμφωνία. Οι όροι αυτοί περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων , την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) με το τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.
«Η Ρωσία έχει επανειλημμένως επεκτείνει τη συμφωνία με την ελπίδα θετικών αλλαγών», είπε ο Γκατίλοφ στην Izvestia. «Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μας δίνει λόγους να συμφωνήσουμε να διατηρήσουμε το status quo».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις