Γαλλία: Η αναταραχή και οι σχέσεις με τη Γερμανία
Η αναβολή του ταξιδιού του Μακρόν στο Βερολίνο και η «καλή τύχη» από τον Σολτς
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Μετά από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία έζησε μια -συγκριτικά- πιο ήσυχη νύχτα. Η κατάσταση ωστόσο, παραμένει έκρυθμη, με ομάδες νεαρών να καίνε κάδους, δημόσια κτίρια και αυτοκίνητα και να επιδίδονται σε λεηλασίες και πλιάτσικο καταστημάτων.
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναβάλει την επίσκεψή του στο Βερολίνο λόγω «εσωτερικών ταραχών». Ο Μακρόν επρόκειτο να μεταβεί χθες Κυριακή στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times, Guy Chazan, αναλύει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στην απόφαση Μακρόν να αναβάλει την επίσκεψή του: Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι καταλαβαίνει γιατί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τις ταραχές στο εσωτερικό, λέγοντας «θα έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα».
Έσπευσε ωστόσο, να προσθέσει ότι τέτοιες ταραχές δεν θα είχαν συμβεί στη Γερμανία.
«Καλή τύχη»
Ο αρθρογράφος των FT αναφέρει, ότι ο Σολτς, μιλώντας γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες το απόγευμα, περιέγραψε τις ταραχές ως «πολύ καταθλιπτικές», αλλά είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Γαλλία εισέρχεται σε μια νέα εποχή αστάθειας. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τις πράξεις βίας και ευχήθηκε στον Μακρόν «καλή τύχη» στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στη Γερμανία, η πρώτη Γάλλου προέδρου εδώ και 23 χρόνια, είχε θεωρηθεί ως μια σπάνια ευκαιρία για να ξεκινήσει η γαλλο-γερμανική μηχανή, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η πιο σημαντική διμερής σχέση στην ΕΕ. «Οι δεσμοί μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού ταλανίζονται από διαφωνίες για τα πάντα, από το καθεστώς της πυρηνικής ενέργειας έως την ευρωπαϊκή συνεργασία για την αεράμυνα και τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ» επισημαίνει ο Guy Chazan.
Ο Σολτς πάντως, έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις κάποιων ότι οι δύο χώρες θα στερούνταν τώρα την ευκαιρία να δώσουν νέα ώθηση στη σχέση τους. Τόνισε ότι αυτός και ο Μακρόν «συναντιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα και δεν αρκούνται στο μιλούν μόνο στο τηλέφωνο».
Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βιώσει το ίδιο είδος ταραχών με τη Γαλλία, είπε ότι αυτό αποκλείεται.
Ως απόδειξη, ανέφερε τον «χειμώνα της δυσαρέσκειας» που προέβλεψε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέρυσι, όταν η Ρωσία ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά που δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς η κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίσει τον κόσμο.
«Η Γερμανία έχει μια κουλτούρα κοινωνικής εταιρικής σχέσης που πάει πολύ πίσω, καθώς και . . . ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας και ένα καλό οικονομικό μέλλον», είπε ο Σολτς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις