Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται τόσο ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τις δηλώσεις τους, στη σημερινή συνάντησή τους εκφράστηκαν θετικές προβλέψεις για την Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας, είπε μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης η εφαρμογή της σωστής οικονομικής, μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς. Υπάρχει συναντίληψη με τον υπουργό οικονομικών, επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης. «Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας.

Ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων

Η αύξηση του ανταγωνισμού μπορεί να μειώσει την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων εκτιμούν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αιχμή έχει σταθεί ο διαχρονικός προβληματισμός για τα υψηλά επιτόκια δανείων σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων (τα οποία παραμένουν χαμηλά). Το χάσμα το οποίο αγγίζει τις πέντε μονάδες έχει απασχολήσει την αγοράς ως προς τις επιπτώσεις στις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ως προς το πληθωρισμό και το φαινόμενο «του πληθωρισμού απληστίας» (greedflation) εκτιμάται ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία για ανακτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα. Σχετικά με την καταπολέμησή του πληθωρισμού στην Ελλάδα, πηγές της ΤτΕ, αναφέρθηκαν στο ότι η λύση μπορεί να έρθει και μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού. Ενώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσαν και τον παράγοντα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί στο greedflation, και στα διλήμματα για την αντιμετώπισή του. Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εξαρτάται περισσότερο από τη συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών και λιγότερο από τον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων. Δηλαδή, χωρίς μείωση των περιθωρίων κέρδους, η επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και υψηλότερα επιτόκια, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

Συναντίληψη

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «με τον υπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη. Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου».

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης: «Με μεγάλη χαρά συνάντησα σήμερα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία για 2 χρόνια όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014 κι εγώ Υπουργός Ανάπτυξης σε αυτό εδώ το υπουργείο. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί φυσικά. Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές. Είναι θεσμική μας υποχρέωση ούτως ή άλλως -σεβόμενη η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος-, αλλά έχουμε και πολύ παραπάνω λόγους να κρατήσουμε αυτή την επαφή την οποία ούτως ή άλλως είχαμε σε προσωπικό επίπεδο.

Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία. Η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας. Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας την σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά την σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν κι αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας. Στόχος η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία».

Γ. Στουρνάρας: «Κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον yπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Με χαρά, αλλά και συγκίνηση επέστρεψα σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Και χαίρομαι που μετά από 11 χρόνια μιλάμε σε διαφορετικούς τόνους. Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τότε και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία.

Με τον yπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη. Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να βοηθήσει και το υπουργείο βεβαίως θέλει βοήθεια. Έχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Θα είναι στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι οιωνοί είναι άριστοι».