Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλέκτρα Γκιζελή: Ποια είναι η ερευνήτρια που εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας

Ηλέκτρα Γκιζελή: Ποια είναι η ερευνήτρια που εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας

Η καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ άλλων έχει διαχειριστεί διεπιστημονικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) εκλέχθηκε η Ηλέκτρα Γκιζελή, καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η διεθνής διάκριση απονέμεται σε επιστήμονες με γνώμονα την συνεισφορά τους στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη προαγωγή των επιστημών ζωής. Αποτελεί δε αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη, από τα οποία τα 91 έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Μέχρι σήμερα, οκτώ επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν εκλεγεί μέλη του ΕΜΒΟ, σε σύνολο 16 από όλη τη χώρα.

Η επίσημη τελετή υποδοχής της κ. Γκιζελή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Χαϊδελβέργη, έδρα του οργανισμού.

Τα κεντρικά εργαστήρια του ΕΜΒΟ βρίσκονται στη Χαϊδελβέργη (EMBO)

Σύντομο Βιογραφικό

Η δρ. Ηλέκτρα Γκιζελή είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Παν. Κρήτης και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια και υποδιευθύντρια στο ΙΜΒΒ–ΙΤΕ.

Είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας από το ΕΚΠΑ, MSc από το University College του Λονδίνου και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο EPFL της Ελβετίας και στα Εργαστήρια Sandia του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Ως κάτοχος της ανταγωνιστικής υποτροφίας BBSRC Fellowship διετέλεσε Group Leader του Acoustic Biosensors Group στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Κέμπριτζ για 6 έτη.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται του χώρου των βιοαισθητήρων, της βιοφυσικής,  της μοριακής διάγνωσης και νανοβιοτεχνολογίας.

Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περισσότερα από 90 επιστημονικά περιοδικά.

Η ανάπτυξη καινοτομίας και μεταφοράς ευρημάτων στο πεδίο είναι ένας πρωταρχικός στόχος της δουλειάς της. Η δημιουργία πρωτοπόρων φορητών μοριακών διαγνωστικών εργαλείων απέσπασε πολλαπλά βραβεία καινοτομίας, όπως της Nokia και του Innovate Greece.

Είναι ιδρυτικό μέλος δυο εταιρειών τεχνοβλαστών του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

Η ερευνητική της δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς (EC), διεθνείς (HFSP) και εθνικούς οργανισμούς (BBSRC, DAAD, ΓΓΕΤ) καθώς και εταιρείες.

Η δρ Γκιζελή έχει συντονίσει πάνω από 20 ανταγωνιστικά διεπιστημονικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Στο εργαστήριο της έχουν εκπαιδευτεί 25 μεταδιδακτορικοί ερευνητές και 15 διδακτορικοί φοιτητές.

Έχει διατελέσει adjunct professor στο Πανεπιστήμιο Μαρκέτ στις ΗΠΑ και κριτής σε διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες (EDCP3, Welcome-Trust, HFSP, Unilever κλπ).

Από το 2016 είναι εκλεγμένη Fellow of the Royal Society of Chemistry.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024