Ηλέκτρα Γκιζελή: Ποια είναι η ερευνήτρια που εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας
Η καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ άλλων έχει διαχειριστεί διεπιστημονικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) εκλέχθηκε η Ηλέκτρα Γκιζελή, καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Η διεθνής διάκριση απονέμεται σε επιστήμονες με γνώμονα την συνεισφορά τους στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη προαγωγή των επιστημών ζωής. Αποτελεί δε αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη, από τα οποία τα 91 έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
Μέχρι σήμερα, οκτώ επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν εκλεγεί μέλη του ΕΜΒΟ, σε σύνολο 16 από όλη τη χώρα.
Η επίσημη τελετή υποδοχής της κ. Γκιζελή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Χαϊδελβέργη, έδρα του οργανισμού.
Σύντομο Βιογραφικό
Η δρ. Ηλέκτρα Γκιζελή είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Παν. Κρήτης και Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια και υποδιευθύντρια στο ΙΜΒΒ–ΙΤΕ.
Είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας από το ΕΚΠΑ, MSc από το University College του Λονδίνου και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο EPFL της Ελβετίας και στα Εργαστήρια Sandia του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
Ως κάτοχος της ανταγωνιστικής υποτροφίας BBSRC Fellowship διετέλεσε Group Leader του Acoustic Biosensors Group στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Κέμπριτζ για 6 έτη.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται του χώρου των βιοαισθητήρων, της βιοφυσικής, της μοριακής διάγνωσης και νανοβιοτεχνολογίας.
Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περισσότερα από 90 επιστημονικά περιοδικά.
Η ανάπτυξη καινοτομίας και μεταφοράς ευρημάτων στο πεδίο είναι ένας πρωταρχικός στόχος της δουλειάς της. Η δημιουργία πρωτοπόρων φορητών μοριακών διαγνωστικών εργαλείων απέσπασε πολλαπλά βραβεία καινοτομίας, όπως της Nokia και του Innovate Greece.
Είναι ιδρυτικό μέλος δυο εταιρειών τεχνοβλαστών του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.
Η ερευνητική της δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς (EC), διεθνείς (HFSP) και εθνικούς οργανισμούς (BBSRC, DAAD, ΓΓΕΤ) καθώς και εταιρείες.
Η δρ Γκιζελή έχει συντονίσει πάνω από 20 ανταγωνιστικά διεπιστημονικά προγράμματα με συνολική χρηματοδότηση άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Στο εργαστήριο της έχουν εκπαιδευτεί 25 μεταδιδακτορικοί ερευνητές και 15 διδακτορικοί φοιτητές.
Έχει διατελέσει adjunct professor στο Πανεπιστήμιο Μαρκέτ στις ΗΠΑ και κριτής σε διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες (EDCP3, Welcome-Trust, HFSP, Unilever κλπ).
Από το 2016 είναι εκλεγμένη Fellow of the Royal Society of Chemistry.
- Η ζωή από ψηλά – Ο Χάρης Χριστόπουλος «αιχμαλωτίζει» τον κόσμο από τον ουρανό
- Σεξ: Δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες
- «Όποιος με ξέρει, ξέρει»: Η Τζένιφερ Άνιστον στόλισε με ελιές το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
- Τεχνητή νοημοσύνη: Το Botto είναι AI καλλιτέχνης και βγάζει… εκατομμύρια δολάρια
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα